Tips

Αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου - Μάθε τι πρέπει να κάνεις!

Θυμάσαι ποια ήταν η τελευταία φορά που έλεγξες την μπαταρία του αυτοκινήτου σου; Αν διαπιστώνεις ότι το αυτοκίνητο σου λειτουργεί με δυσκολία ή ο ήχος της μίζας είναι ασθενικός, τότε ίσως είναι η κατάλληλη ώρα για την αλλαγή της. Μη ξεχνάς η μπαταρία σου έχει διάρκεια ζωής 3 - 5 χρόνια, έτσι πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και τακτικός με τους ελέγχους σου. Η αλλαγή της μπαταρίας του αυτοκινήτου σου είναι μία εύκολη πια υπόθεση, αρκεί να γνωρίζεις τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθείς. Θυμήσου όταν η μπαταρία τελειώσει, δεν επαναφορτίζεται. Έτσι για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της, είναι καλό να την επαναφορτίζεις κάθε φορά που βλέπεις ότι το χρειάζεται.

Πώς καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι αλλαγή μπαταρίας;

  • Αντιλαμβάνεσαι έναν περίεργο θόρυβο όταν γυρνάς το κλειδί και η μηχανή δεν παίρνει μπρος.
  • Παρατηρείς ότι τα φώτα σου δεν είναι τόσο “δυνατά”, όσο πριν.
  • Το αυτοκίνητο είναι «νεκρό», χωρίς κανένα σημάδι «ζωής».
  • Τσέκαρε το υγρό της μπαταρίας. Ο γενικός κανόνας λέει πως αν η στάθμη του υγρού είναι κάτω από τις πλάκες μολύβδου, τότε είναι ώρα να για την αντικατάσταση της.

Πώς επιλέγω τη σωστή μπαταρία;

Προτίμησε να ακολουθήσεις τις προδιαγραφές του κατασκευαστή σε ό,τι αφορά την ενεργειακή χωρητικότητά της. Δώσε επίσης ιδιαίτερη σημασία στα χαρακτηριστικά της μπαταρίας, καθώς και στο μέγεθός της. Ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου έχει προβλέψει ένα πολύ συγκεκριμένο χώρο για την τοποθέτησή της και έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο για την πρόσδεσή της.

Τέλος, πρόσεξε την αναγραφόμενη ημερομηνία κατασκευής που εμφανίζεται στη μπαταρία, απαραίτητο είναι αυτή που θα επιλέξεις να μην έχει μείνει στην κατοχή του προμηθευτή για πάνω από έξι μήνες.

Πώς αλλάζω την μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Η διαδικασία, αν και απλή, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Βεβαιώσου ότι έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Φόρεσε προστατευτικά γάντια και γυαλιά για την αποφυγή πιθανών τραυματισμών και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

  • Απενεργοποίησε τον κινητήρα σου, αφού πρώτα έχεις αντικαταστήσει μία προσωρινή πηγή ρεύματος έτσι ώστε να μη χάσεις τους αγαπημένους σου ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα δεδομένα του αυτοκινήτου.
  • Αφαίρεσε τον αρνητικό ακροδέκτη της μπαταρίας και ύστερα τον θετικό. Μπορείς εύκολα να τους ξεχωρίσεις χάρη στις ενδείξεις (+) και (-).
  • Αποσύνδεσε τη μπαταρία και χαλάρωσε το σύστημα στήριξής της. Κοίταξε προσεκτικά για τυχόν ρωγμές ή σπασίματα από όπου θα μπορούσε να διαρρεύσει ηλεκτρολύτης. Αφού βεβαιωθείς ότι όλα βαίνουν καλώς, μπορείς να αφαιρέσεις τη μπαταρία από το αυτοκίνητο.
  • Απαραίτητος είναι ο έλεγχος των καλωδίων έτσι ώστε να διαπιστωθεί η καθαριότητα και η έλλειψη διάβρωσης τους. Στην περίπτωση μέτριας διάβρωσης δοκίμασε το ειδικό σπρέυ ή ανάμειξε ζεστό νερό με μαγειρική σόδα. Αν η διάβρωση είναι μη διαχειρίσιμη, απαραίτητη είναι η αντικατάσταση της καλωδίωσης.
  • Καθάρισε επιμελώς τη βάση του χώρου της μπαταρίας και στη συνέχεια εγκατέστησε την καινούργια μπαταρία και σταθεροποίησε καλά το σύστημα στήριξής της.
  • Τέλος, συνέδεσε πρώτα τον θετικό ακροδέκτη και έπειτα τον αρνητικό. Στη συνέχεια ψέκασε με ένα αντιδιαβρωτικό - προστατευτικό σπρέυ. Μην ξεχάσεις να ανακυκλώσεις την παλιά σου μπαταρία!

Σε περίπτωση που έχεις κάποια απορία σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις, απευθύνσου σε  επαγγελματία για να σε καθοδηγήσει και να σου λύσει τα χέρια!

Πώς φροντίζω την μπαταρία του αυτοκινήτου μου;

Για να χαρίσεις στη μπαταρία σου παραπάνω χρόνο ζωής, απαραίτητη είναι η σωστή φροντίδα της.

  • Διατήρησε την επιφάνεια της καθαρή και στεγνή.
  • Προστάτεψε τους πόλους της και από πιθανή φθορά και διάβρωση.
  • Μην ανοίγεις την μπαταρία αν δεν έχει πώμα.
  • Ο τακτικός έλεγχος είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος σου για την παράταση της ζωής της.
  • Μην παραλείπεις να επαναφορτίζεις την μπαταρία σου όταν είναι απαραίτητο. Μη φορτίζεις ποτέ παγωμένη μπαταρία και επιπλέον διέκοψε τη φόρτιση αν η μπαταρία ζεσταθεί ή αρχίσει να εκρέει οξύ.

Η φροντίδα της μπαταρίας του αυτοκινήτου σου είναι πολύ σημαντική, αλλά αν αυτή κάποια στιγμή δεν αποδώσει και μείνεις στον δρόμο, κάλεσε την οδική βοήθεια,  Εκείνη είτε θα  φορτίσει την μπαταρία σου για να μπορέσεις να μεταφέρεις το αυτοκίνητό σου στο κοντινότερο συνεργείο, είτε θα την αλλάξει επί τόπου με την καταβολή κάποιου αντιτίμου για την αγορά νέας.