Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Ασφάλεια

Οδήγηση χωρίς δίπλωμα: Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Είτε είσαι νέος οδηγός, είτε έχεις διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα στους δρόμους, γνωρίζεις σίγουρα ότι χρειάζεται απαραίτητα σε κάθε διαδρομή να έχεις μαζί σου το δίπλωμα οδήγησης. Στην περίπτωση απουσίας αυτού, θα έρθεις αντιμέτωπος με διοικητικές, αλλά και ποινικές κυρώσεις. Είναι εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι η οδήγηση χωρίς δίπλωμα είναι ένα πολύ σημαντικό παράπτωμα και εντοπίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες, αλλά και σε ανήλικους.

Ποια είναι τα πρόστιμα για την οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Η οδήγηση χωρίς δίπλωμα μπορεί να επιφέρει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και φυλάκιση. Αναλυτικότερα, αν σε πιάσουν να οδηγείς το όχημά σου (μηχανή ή αυτοκίνητο) χωρίς δίπλωμα, να είσαι έτοιμος να πληρώσεις από 100 - 600 ευρώ, ποσό που προκύπτει από το βαθμό επικινδυνότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι. Το χρηματικό ποσό λοιπόν εξαρτάται από την επικινδυνότητα του συμβάντος.

  • Σε περίπτωση που έχεις ξεχάσει το δίπλωμα σπίτι, θα πρέπει να καταβάλλεις το ελάχιστο ποσό των 100 ευρώ και εντός 30 ημερών να μεταβείς στο πλησιέστερο σε ένα αστυνομικό τμήμα με το δίπλωμα οδήγησης σου. Η παράβαση αυτή χαρακτηρίζεται ως “χαμηλής επικινδυνότητας”.
  • Αν έχεις μαζί σου το δίπλωμα οδήγησης, αλλά αυτό είναι ληγμένο και δεν έχεις προλάβει να το ανανεώσεις, η παράβαση χαρακτηρίζεται ως “μεσαίας επικινδυνότητας” και οφείλεις να πληρώσεις έως και 300 ευρώ. Να θυμάσαι ότι η ημερομηνία λήξης του διπλώματος πρέπει να είναι εντός λογικών πλαισίων.
  • Αν πάλι η οδηγική σου συμπεριφορά είναι επικίνδυνη ή προκάλεσες ατύχημα και σε πιάσουν χωρίς δίπλωμα οδήγησης, η παράβαση έχει αυξημένη επικινδυνότητα και το πρόστιμο φτάνει έως και 600 ευρώ.
  • Στην περίπτωση που οδηγείς χωρίς δίπλωμα οδήγησης, διότι αυτό σου έχει αφαιρεθεί λόγω κάποιας παράβασης στο παρελθόν, τότε ενεργοποιείται αυτόματα η διαδικασία του αυτοφώρου και κινδυνεύεις με φυλάκιση από 1 μέχρι και 12 μήνες.
  • Αν ο οδηγός είναι ανήλικος, τις ποινές επωμίζονται, εκτός από τον ίδιο, και οι γονείς ή κηδεμόνες του.


Τι θα συμβεί αν τρακάρεις και δεν έχεις δίπλωμα οδήγησης

Στην δυσάρεστη συνθήκη να έχεις εμπλακεί σε ένα ατύχημα, να είσαι ο υπαίτιος, αλλά να μην έχεις δίπλωμα οδήγησης, η ασφαλιστική σου εταιρεία θα καλύψει τη ζημιά. Στη συνέχεια όμως, θα σου ζητήσει πίσω όλο το ποσό της αποζημίωσης εξαιτίας της απουσίας του διπλώματος. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που ναι μεν έχεις δίπλωμα μαζί σου, αλλά αφορά διαφορετική κατηγορία οχήματος.

Αν όμως σε τράκαραν και δεν έχεις εσύ την ευθύνη, η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού θα καλύψει τις φθορές στο όχημα σου. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα γλιτώσεις το πρόστιμο λόγω της μη κατοχής του διπλώματος.

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις χάσει το δίπλωμα οδήγησης σου

Αν έχεις χάσει το δίπλωμα οδήγησης, μπορείς εύκολα να υποβάλεις αίτημα για έκδοση νέου, είτε ηλεκτρονικά, είτε με φυσική παρουσία στο κοντινότερο σου ΚΕΠ. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να γλιτώσεις τα πρόστιμα και την ταλαιπωρία.

Υπόβαλλε το αίτημα ηλεκτρονικά

Ζήτησε ένα αντίγραφο του διπλώματός σου από την Περιφέρεια που ανήκεις. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και γίνεται ηλεκτρονικά με τη χρήση κωδικών του taxisnet.

  1. Αρχικά μπες στην πλατφόρμα gov.gr επίλεξε “Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας λόγω κλοπής/απώλειας” και στη συνέχεια συνδέσου με τους προσωπικούς σου κωδικούς taxisnet.
  2. Ανέβασε μία πρόσφατη φωτογραφία σου και ένα δείγμα της υπογραφής σου (η εφαρμογή myphoto που προσφέρει η πλατφόρμα σε καθοδηγεί και σε διευκολύνει).
  3. Έπειτα, αγόρασε το παράβολο αξίας 70 ευρώ που αφορά την απώλεια/κλοπή διπλώματος και ολοκλήρωσε τη διαδικασία.
  4. Μη ξεχάσεις να εκτυπώσεις το αποδεικτικό, μέχρι να παραλάβεις το νέο σου δίπλωμα.


Υπόβαλλε το αίτημα μέσω επίσκεψης σε ΚΕΠ

Η δεύτερη επιλογή είναι η υποβολή του αιτήματος στην Περιφέρεια μέσω ΚΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, επισκέψου το ΚΕΠ που σε εξυπηρετεί και θυμήσου να έχεις μαζί σου:

  1. Θεωρημένο αντίγραφο του αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας σου.
  2. Έγγραφο αναφοράς κλοπής από αστυνομικό τμήμα, στην περίπτωση που η απώλεια του διπλώματος είναι αποτέλεσμα κλοπής.
  3. Δύο υπεύθυνες δηλώσεις, μία για τη δήλωση της κλοπής, μία για την εκτύπωση της κάρτας.
  4. Παράβολο αξίας 70 ευρώ.


Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που έχεις ληγμένο δίπλωμα οδήγησης

Όπως είδες και παραπάνω, η οδήγηση με ληγμένο δίπλωμα συνοδεύεται με πρόστιμο και θεωρείται παράβαση μεσαίας επικινδυνότητας και θα πρέπει σύντομα να το αντικαταστήσεις. Τσέκαρε λοιπόν, το δίπλωμα σου και βεβαιώσου ότι είναι έγκυρο.

  • Τα πράσινα παλιά διπλώματα και τα ροζ τρίπτυχα έχουν ισχύ μέχρι και το 65ο έτος του κατόχου τους.
  • Η πλαστικοποιημένη κάρτα, γνωστή και ως “Δίπλωμα Πανευρωπαϊκού Τύπου" χρειάζεται ανανέωση κάθε 15 χρόνια μετά την έκδοση της.
  • Για τους οδηγούς άνω των 65 ετών, η ανανέωση πρέπει να γίνεται κάθε 3 χρόνια.
  • Από την άλλη, το επαγγελματικό δίπλωμα πρέπει να ανανεώνεται επιμελώς κάθε 5 χρόνια.


Τι ισχύει με το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης

Πλέον, σου δίνεται η δυνατότητα να έχεις το δίπλωμα οδήγησης σου στο κινητό σου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, διαθέσιμο ανα πάσα στιγμή μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr Wallet. Η διαδικασία είναι απλή και απαιτεί να κάνεις τα παρακάτω.

  1. Εγκατάστησε την εφαρμογή gov.gr wallet στο smartphone σου. Η εφαρμογή υποστηρίζει και android και IOS λογισμικά.
  2. Πραγματοποίησε την ταυτοποίηση σου με τη χρήση των προσωπικών σου κωδικών taxisnet.
  3. Θα πρέπει να δώσεις άδεια στην εφαρμογή να σου στέλνει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις.
  4. Μπες στην εφαρμογή και επίλεξε ποιο έγγραφο θέλεις να “κατεβάσεις”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επίλεξε την άδεια οδήγησης.
  5. Θα σου σταλεί σε sms ένας 6ψήφιος κωδικός στο κινητό που έχεις δηλώσει. Αντίγραψε τον στο πεδίο που θα σου ζητηθεί και είσαι έτοιμος.

Το ψηφιακό δίπλωμα είναι επίσημο έγγραφο και έχει ακριβώς την ίδια αξία με το έγχαρτο. Η γνησιότητά του ελέγχεται μέσω scan του QR code του από τις αρμόδιες αρχές. Σε περίπτωση απώλειας της έγχαρτης μορφής του, το ψηφιακό δίπλωμα ακυρώνεται και πρέπει να ξεκινήσεις την διαδικασία αίτησης απώλειας και έκδοσης νέου. Επιπλέον, σε περίπτωση απώλειας του κινητού που το έχεις “κατεβασμένο”, θα πρέπει να ανακαλέσεις και την ισχύ του.