Menu Icon
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου

Ασφάλεια σκάφους: ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Tips

Προϋποθέσεις Ασφάλισης Σκάφους

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να μπορέσεις να ασφαλίσεις το σκάφος σου και να εξασφαλίσεις την ισχύ των καλύψεων για όλο το διάστημα της ασφάλισης; Δες παρακάτω τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις ανάλογα με τη χρήση του σκάφους.

Γενικές προϋποθέσεις στην ασφάλιση σκάφους

Για να μπορέσεις να ασφαλίσεις το σκάφος σου θα πρέπει να ξέρεις ότι:

 • Το σκάφος θα πρέπει να είναι αξιόπλοο και κατάλληλο για το σκοπό και τη χρήση για την οποία είναι προορισμένο, καθώς και να φέρει όλα τα νόμιμα έγγραφα.

 • Η κατάσταση του σκάφους θα πρέπει να δηλωθεί καθώς και τυχόν ατυχήματα ή ζημιές που έχει το σκάφος από τη ναυπήγηση του μέχρι και την ημέρα της αίτησης ασφάλισης.

 • Το σκάφος θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, έχοντας πραγματοποιηθεί το ετήσιο service των μηχανών ή η αντικατάσταση μερών λόγω φυσιολογικής φθοράς.

 • Το σκάφος θα πρέπει να είναι κατάλληλα επανδρωμένο κατά τη διάρκεια της ναυσιπλοΐας.

 • Στο χώρο του μηχανοστασίου, στη δεξαμενή καυσίμων και στο μαγειρείο να υπάρχει λειτουργικό αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.

Όταν το σκάφος είναι σε κίνηση

Όταν το σκάφος είναι σε κίνηση ο κάτοχος, ασφαλισμένος ή τρίτος, αρμόδιος χειριστής, πρέπει να βρίσκεται επί του σκάφους τηρώντας όλους τους κανονισμούς, διατάξεις ή απαγορεύσεις των Λιμενικών Αρχών. Ενδεικτικά:

 • Ο χειριστής του σκάφους θα πρέπει να διαθέτει Νόμιμο Δίπλωμα Χειριστή.

 • Όπως ισχύει για το αυτοκίνητο, έτσι και για το σκάφος ο χειριστής δεν θα πρέπει να οδηγεί το σκάφος υπό την επήρεια αλκοόλ.

Όταν το σκάφος είναι ελλιμενισμένο

Όταν το σκάφος είναι ελλιμενισμένο, θα πρέπει να βρίσκεται σε αναγνωρισμένο λιμάνι ή μαρίνα, όπου ελλιμενίζονται και άλλα σκάφη και υπάρχουν οι στοιχειώδεις διευκολύνσεις ή μέσα πρόσδεσης.

Όταν το σκάφος είναι παροπλισμένο

Όταν το σκάφος είναι παροπλισμένο, θα πρέπει να μην μετακινηθεί από την δηλωμένη επί του ασφαλιστηρίου τοποθεσία η οποία πρέπει να είναι ένα από τα ακόλουθα:

 • κλειστός ή περιφραγμένος ή/ και φυλασσόμενος χώρος

 • επαγγελματικός χώρος (parking σκαφών)

 • ιδιωτικός χώρος

 • αναγνωρισμένο λιμάνι ή μαρίνα

Όταν το σκάφος βρίσκεται παροπλισμένο στη θάλασσα, απαιτείται:

 • συχνή επιθεώρηση του σκάφους

 • τακτική συντήρηση όλων των συστημάτων του

 • τήρηση των κανονισμών των Λιμενικών Αρχών

 • κατοχή όλων των απαραίτητων αδειών και εγγράφων

Γνώση καιρικών συνθηκών

Πριν από τον απόπλου από ασφαλές λιμάνι ή μαρίνα ή τόπο καταφυγής ή προσέγγισης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις καιρικές συνθήκες και να έχεις επιβεβαιώσει ότι δεν έχει εκδοθεί απαγορευτικό σήμα απόπλου για τα σκάφη της κατηγορίας που σε αφορά, από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία ή τις Αρμόδιες Αρχές.

Προϋποθέσεις ασφάλισης σκάφους από κλοπή

Σε περίπτωση κλοπής του σκάφους ή λοιπών ασφαλισμένων μερών του, η ευθύνη αποζημίωσης της ασφαλιστικής εταιρείας αρχίζει μετά από την πάροδο τριών (3) μηνών από την καταγγελία ή γνωστοποίηση της κλοπής στην εταιρεία και την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν ανακτηθεί τα κλαπέντα αντικείμενα εντός του προαναφερθέντος διαστήματος ή/και μέχρι της καταβολής της αποζημίωσης από την εταιρεία.

Καλύπτεται η μετά από βίαιη είσοδο στο σκάφος, αφαίρεση των εξαρτημάτων του, των προσωπικών ειδών, εφόσον έχουν δηλωθεί και αναγραφεί στο ασφαλιστήριο αναλυτικά, δηλαδή η περιγραφή του κάθε αντικειμένου και η αντίστοιχη αξία του.

Επίσης, καλύπτεται η μετά από βίαιη απόσπαση ή διάρρηξη του χώρου φύλαξης απώλεια του εξωλέμβιου κινητήρα. Καλύπτονται οι φθορές επί του σκάφους που είναι συνέπεια των παραπάνω πράξεων.

Καλύπτεται η απώλεια του τρέιλερ του σκάφους, εφόσον έχει δηλωθεί η ύπαρξή του και η αξία του.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση της απαίτησης και καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση κλοπής είναι το σκάφος να βρίσκεται:

 • σε κλειστό ή περιφραγμένο ή/και φυλασσόμενο χώρο

 • σε επαγγελματικό χώρο (parking σκαφών)

 • σε ιδιωτικό χώρο

 • σε αναγνωρισμένο λιμάνι ή μαρίνα

Το σκάφος δεν θα πρέπει να εγκαταλείπεται αφύλακτο στη θάλασσα σε ερημικό αγκυροβόλιο.

Ο κινητός εξοπλισμός (εξαρτήματα), προσωπικά είδη, βοηθητική μηχανή σε ανοικτού τύπου σκάφος, θα πρέπει να αφαιρούνται από το σκάφος, όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται και να φυλάσσονται σε κλειστό ή φυλασσόμενο χώρο.

Τέλος, για να αποτραπεί η κλοπή ή να γίνει δυσκολότερη, μπορείς να φροντίζεις ώστε:

 • Να παίρνεις πάντα μαζί σου το κλειδί και το quick stop της μηχανής, όταν απομακρύνεσαι από το σκάφος.

 • Να μην αφήνεις στο σκάφος έγγραφα που απαιτούνται για την πλεύση όπως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή η άδεια εκτέλεσης πλόων.

Πώς θα βρεις την πιο φθηνή ασφάλεια σκάφους στο COSMOTE Insurance;

Μέσα από το cosmoteinsurance.gr μπορείς πολύ γρήγορα να δεις και να συγκρίνεις ασφαλιστικές προτάσεις ειδικά για σένα και να βρεις και να αποκτήσεις στο email σου, την πιο φθηνή ασφάλεια σκάφους σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Μόλις 3 βήματα αρκούν για να συμπληρώσεις τα ελάχιστα απαραίτητα στοιχεία σου (μήκος σκάφους, hp και ημερομηνία έκδοσης άδειας χειριστή σκάφους) και να δεις τα διαθέσιμα ασφαλιστικά προϊόντα του δικτύου αξιόπιστων ασφαλιστικών εταιριών του COSMOTE Insurance.

Επίλεξε το καλύτερο για τις ανάγκες σου, πλήρωσε το online και θα το βρεις στο email σου σε λιγότερο από πέντε λεπτά! Ξεκίνα τώρα στο cosmoteinsurance.gr!