Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Tips

Με δίπλωμα αυτοκινήτου οδηγώ μηχανάκι;

Η ισοδυναμία μεταξύ άδειας οδήγησης αυτοκινήτου και άδειας οδήγησης για μηχανάκι έως 125cc, είναι σε ισχύ. Μάθε τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι οδηγοί και τα στάδια για την ολοκλήρωση της ισοδυναμίας του διπλώματος οδήγησης με την άδεια μοτοσυκλέτας έως 125cc. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δίπλωμα οδήγησης θα προστεθεί η κατηγορία Α1 για άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας έως 125cc.

Μηχανή 125cc με δίπλωμα αυτοκινήτου

Για να οδηγήσεις μηχανή 125cc (πάντα με την προϋπόθεση ότι την έχεις ασφαλίσει) υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρείς:

 1. Ο οδηγός πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος Β για τουλάχιστον έξι χρόνια. Το δίπλωμα Β κατηγορίας, είναι το απλό δίπλωμα, που σου δίνει το δικαίωμα οδήγησης επιβατικών έως 9 θέσεων μαζί με την θέση του οδηγού και φορτηγών έως 3.500 kg μικτού βάρους, με δυνατότητα έλξης ρυμουλκούμενου έως 750 kg.
 2. Ο οδηγός πρέπει να έχει συμπληρώσει το 27 έτος της ηλικίας του.

Οι οδηγοί λοιπόν που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια, έχουν το δικαίωμα να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ισοδυναμίας της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με την άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας 125cc.

Πώς θα οδηγήσεις μηχανάκι 125cc με δίπλωμα αυτοκινήτου

Για να ξεκινήσεις να κυκλοφορείς με μηχανάκι 125cc, εκτός από τα κριτήρια που πρέπει να πληροίς, είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις και τα παρακάτω βήματα.

 1. Παρακολούθησε πέντε πρακτικά μαθήματα οδήγησης μηχανής σε σχολή οδηγών.
 2. Πάρε την βεβαίωση παρακολούθησης των πρακτικών μαθημάτων από την Σχολή Οδηγών.
 3. Κατάθεσε την βεβαίωση παρακολούθησης, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα στην Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειάς σου.
 4. Σε περίπτωση που δεν έχεις στην κατοχή σου δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου, είναι αναγκαία η αντικατάσταση του παλαιού τύπου διπλώματος με το νέο. Εάν έχεις δίπλωμα νέου τύπου, μπορεί να προστεθεί εύκολα ο νέος κωδικός της άδειας οδήγησης δικύκλου.

Πόσο κοστίζει η έκδοση του νέου διπλώματος;

Εάν είσαι κάτοχος νέου τύπου διπλώματος αυτοκινήτου, το κόστος ολόκληρης της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το ποσό που θα πληρώσεις για τα 5 υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα οδήγησης μηχανής. Οι τιμές στις σχολές οδηγών κυμαίνονται από 15€ έως 25€ το μάθημα. Σε αυτό το κόστος προστίθενται 30€ που αφορούν τα παράβολα για την έκδοση του νέου διπλώματος. Σε περίπτωση που είσαι κάτοχος παλαιού διπλώματος, το κόστος αντικατάστασης είναι σχεδόν το ίδιο. Μπορεί να βρεις μικρές διαφορές στην τιμή εξαιτίας των ανταγωνιστικών προσφορών στις σχολές οδηγών.

Πώς γίνεται η αντικατάσταση του παλαιού διπλώματος οδήγησης;

Η αντικατάσταση του παλαιού διπλώματος οδήγησης με το νέο δίπλωμα γίνεται πλέον ψηφιακά μέσω της σελίδας «Ψηφιακές Υπηρεσίες Αδειών Οδήγησης - Αδειών Κυκλοφορίας» του gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί μπορούν να δηλώσουν εκεί το ενδιαφέρον τους για την έκδοση νέου τύπου διπλώματος οδήγησης συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση και να καταχωρήσουν την απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτά είναι:

 • Δύο έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.
 • Φωτοτυπία ταυτότητας ή του διαβατηρίου και της άδειας διαμονής.
 • Φωτοτυπία άδειας οδήγησης (θα πρέπει να είναι σε ισχύ και νέου τύπου, αλλιώς θα πρέπει πρώτα να αντικατασταθεί ηλεκτρονικά).
 • Βεβαίωση παρακολούθησης πρακτικών μαθημάτων.
 • Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση.
 • Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης

Μπορώ να οδηγήσω μηχανάκι 50cc με δίπλωμα αυτοκινήτου;

Ναι, με βάση την καινούργια νομοθεσία μπορείς να οδηγήσεις μηχανάκι 50cc με το δίπλωμα του αυτοκινήτου σου. Δε χρειάζεται να ανανεώσεις το δίπλωμά σου.

Τι άλλο μπορώ να οδηγήσω με δίπλωμα αυτοκινήτου;

Με το δίπλωμα αυτοκινήτου κατηγορίας Β επιτρέπεται να οδηγήσεις:

 • Αυτοκίνητα με μέγιστο βάρος τους 3μιση τόνους και 9 θέσεις, μαζί με τον οδηγό
 • Το αυτοκίνητο σου σε συνδυασμό με ρυμουλκούμενο το οποίο δε ξεπερνάει τα 750 κιλά
 • Τετράκυκλα με μέγιστο βάρος 450 κιλά
 • Μηχανάκι 125cc
 • Μηχανάκι 50cc
 • Τρίκυκλο με ισχύ 20 ίππων
 • Ηλεκτρικό σκούτερ

Τι δεν μπορώ να οδηγήσω με δίπλωμα αυτοκινήτου;

Μηχανές άνω των 125cc, φορτηγό, νταλίκα, και λεωφορείο.

Τρίτροχο σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, με το δίπλωμα αυτοκινήτου σου έχεις τη δυνατότητα να οδηγήσεις και τρίτροχο σκούτερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Piaggio Mp3 Hybrid LT 300ie με μπροστινό μετατρόχιο των 465 mm, γεγονός που σου ανοίγει την πόρτα σε υβριδική τεχνολογία και σε γρήγορες, πράσινες μετακινήσεις.

Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στη νομοθεσία ως προς τους τύπους δίκυκλων που μπορείς να οδηγήσεις με το δίπλωμα αυτοκινήτου σου έχουν πολλές ερμηνείες και δεν έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές, καθώς δεν συμφωνούν όλοι με τα μέτρα αυτά. Παρ’ολα αυτά, ένα θετικό είναι πως η χρήση μικρών μηχανών, ενδέχεται να περιορίσει τον αριθμό των ΙΧ και κατά συνέπεια την κίνηση στους δρόμους.

Οδηγώ ηλεκτρικό πατίνι, τι ισχύει;

Τα ηλεκτρικά πατίνια, τα rollers και τα skateboards, που έχουν ενσωματωθεί δυναμικά στην καθημερινότητά μας, υπάγονται πλέον στην κατηγορία των "Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων" ή αλλιώς ΕΠΗΟ. Σε αυτά εφαρμόζονται νέοι κανόνες κυκλοφορίας, με την υποχρεωτική χρήση κράνους και του ανάλογου εξοπλισμού ασφαλείας, όπως φώτα, φρένα και ηχητική προειδοποίηση.

Πώς με οφελούν οι αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης σχετικά με το μηχανάκι;

Η δυνατότητα οδήγησης μηχανής έως 125 cc με δίπλωμα αυτοκινήτου διευκολύνει τους οδηγούς χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα για κοντινές μετακινήσεις, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών ρύπων εντός των πόλεων.

Τι πρέπει να προσέξω όταν οδηγώ μηχανάκι με δίπλωμα οδήγησης;

Καθώς η διαχείριση ενός μηχανοκίνητου οχήματος απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες από εκείνες του αυτοκινήτου θα πρέπει να είσαι διπλά και τριπλά προσεκτική/ός. Οι προϋποθέσεις που προβλέπονται, όπως ο χρόνος κατοχής διπλώματος και η ηλικία των οδηγών παρέχουν ορισμένο βαθμό ασφάλειας, αλλά σίγουρα θα πρέπει να νιώθεις άνετα και σιγουριά όταν οδηγήσεις το μηχανάκι σου στον δρόμο. Αν δεν νιώθεις μεγάλη άνεση, θα πρέπει να κάνεις περισσότερα μαθήματα απ΄όσα ορίζει ο νόμος.

Έχω ασφάλεια αυτοκινήτου, καλύπτει και την μηχανή;

‘Όχι. Η ασφάλεια αφορά το όχημα και όχι τον οδηγό. Προκειμένου να κινείσαι νόμιμα στους δρόμους, θα πρέπει να ασφαλίσεις την μηχανή σου. Στο COSMOTE Insurance μπορείς να δεις και να συγκρίνεις ασφάλειες μηχανής ανάμεσα στις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες της αγοράς, και να βρεις την καλύτερη - για εσένα - λύση.