Tips

Ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου: Τι είναι και γιατί χρειάζεται;

Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου και το τακτικό service είναι απαραίτητα για την ασφάλειά σου και την «μακροζωία» του αυτοκινήτου. Η ζυγοστάθμιση, αποτελεί διαδικασία ελέγχου και ρύθμισης των τροχών του αυτοκινήτου και συμβαίνει στο πλαίσιο της συντήρησής του. Αναρωτιέσαι πώς καταλαβαίνεις ότι οι τροχοί σου χρειάζονται ζυγοστάθμιση αλλά και πώς γίνεται η ζυγοστάθμιση του αυτοκινήτου;

Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ζυγοστάθμιση όπως τι είναι, πώς γίνεται, από τι προκαλείται και γιατί χρειάζεται, αλλά και τις διαφορές με την ευθυγράμμιση. Συνέχισε να διαβάζεις και θα λύσεις κάθε σου απορία.

Τι είναι η ζυγοστάθμιση;

Η ζυγοστάθμιση, είναι η διαδικασία κατά την οποία κατανέμεται το βάρος του αυτοκινήτου στους τροχούς του σε ίσα μέρη, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται κραδασμοί κατά την οδήγηση. Συνήθως, πραγματοποιείται σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο ή βουλκανιζατέρ είτε όταν αλλάζεις ή επισκευάζεις τα λάστιχα είτε αν βρεθεί πρόβλημα σε κάποιο service. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι “ανισορροπίας”, η στατική και η δυναμική.

Στατική ανισορροπία: Η ρόδα του αυτοκινήτου δεν κυλάει ομαλά επειδή κάποιο σημείο στα ελαστικά είναι είτε βαρύ είτε ελαφρύ. Αυτό που αντιλαμβάνεται ο οδηγός είναι μια ταλάντωση πάνω και κάτω.

Δυναμική ανισορροπία: Σχετίζεται με ανισορροπία βάρους που υπάρχει πλευρικά στους τροχούς και τα ελαστικά. Αυτό που αντιλαμβάνεται ο οδηγός είναι ένα τρέμουλο και μία πλευρική ταλάντωση.

Ακόμη κι αν δεν έχεις νιώσει κραδασμούς την ώρα της οδήγησης, συστήνεται να γίνεται έλεγχος των τροχών του αυτοκινήτων και των ελαστικών κάθε 8.000 - 10.000 χλμ. και να γίνεται ζυγοστάθμιση, εφόσον χρειάζεται.

Σε τι διαφέρει η ζυγοστάθμιση από την ευθυγράμμιση;

Πέρα από την ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου υπάρχει και η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου. Πολλοί συγχέουν αυτές τις δύο έννοιες καθώς και οι δύο σχετίζονται με την συντήρηση αυτοκινήτου, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Όπως αναφέραμε παραπάνω η ζυγοστάθμιση σχετίζεται με την σωστή κατανομή του βάρους του αυτοκινήτου στους τροχούς του. Η ευθυγράμμιση από την άλλη μεριά, είναι η ρύθμιση των τροχών στις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Συνήθως, ο οδηγός αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται ευθυγράμμιση το αυτοκίνητο, όταν σε ευθεία πορεία το αυτοκίνητο στρίβει ελαφρά δεξιά ή αριστερά. Και σε αυτήν την περίπτωση, ένας έμπειρος μηχανικός αυτοκινήτου, μπορεί να ευθυγραμμίσει τους τροχούς σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

Από τι προκαλείται η έλλειψη ζυγοστάθμισης;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να εμφανίσει το αυτοκίνητο σημάδια έλλειψης ζυγοστάθμισης και συγκεντρώνονται στην παρακάτω λίστα.

  1. Μπορεί να στραβώσει η ζάντα και να επηρεάσει το λάστιχα.
  2. Μπορεί να φθαρεί το πέλμα των ελαστικών μετά από απότομο φρενάρισμα
  3. Μπορεί να μην έχει γίνει καλό κεντράρισμα ή σφίξιμο των κωνικών μπουλονιών.
  4. Μπορεί το όχημα να ήταν ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, να επηρεάστηκε η θερμοκρασία του και με την σειρά τους και τα λάστιχα των τροχών του.
  5. Μπορεί να μην έχει ζυγοσταθμιστεί ο κεντρικός άξονας.

Γιατί πρέπει να κάνεις ζυγοστάθμιση του αυτοκινήτου;

Η ζυγοστάθμιση είναι πολύ σημαντικό να γίνεται για να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο με ασφάλεια. Το αυτοκίνητο, όπως και κάθε άλλη μηχανή, φθείρεται από την συχνή χρήση σε βάθος χρόνου. Με την ζυγοστάθμιση, ελέγχεις ότι μπορείς να κυκλοφορείς με ασφάλεια στους δρόμους, προστατεύοντας τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου. Μπορεί η ασφάλεια να είναι ο βασικότερος λόγος που πρέπει να κάνεις ζυγοστάθμιση, όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι.

  • Αποφεύγεις τους κραδασμούς στο τιμόνι κατά την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες.
  • Αυξάνεται η αντοχή και ανθεκτικότητα των ελαστικών του αυτοκινήτου.
  • Μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση.
  • Καλύτερη πρόσφυση όταν το όχημα κινείται με μεγάλες ταχύτητες.

Πώς γίνεται η ζυγοστάθμιση;

Η ζυγοστάθμιση γίνεται από ειδικούς μηχανικούς αυτοκινήτων σε κάποιο συνεργείο ή βουλκανιζατέρ. Για να εντοπιστεί το πρόβλημα στις ρόδες, ο τεχνικός χρησιμοποιεί μηχάνημα ζυγοστάθμισης το οποίο περιστρέφει τον  κάθε τροχό, ώστε να βρει σε ποιο σημείο υπάρχει πρόβλημα. Μόλις εντοπίσει το σημείο του τροχού που υπάρχει το πρόβλημα, τοποθετεί αντίβαρο στην ζάντα για να αντισταθμιστεί η όποια ανισορροπία του βάρους.

Πόσο κοστίζει η ζυγοστάθμιση;

Το κόστος της ζυγοστάθμισης εξαρτάται από το συνεργείο ή το βουλκανιζατέρ, που θα επιλέξεις να την κάνεις. Συνήθως, το κόστος είναι αρκετά μικρό και δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ. Αν γίνει στο πλαίσιο ενός τακτικού service ή αλλαγής ελαστικών, ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνεται στην τιμή.  Αν όμως νιώσεις τρέμουλο ή κραδασμούς όταν οδηγείς, μπορείς να ακινητοποιήσεις με ασφάλεια το αυτοκίνητο και να καλέσεις την οδική βοήθεια για να ελέγξει την πιθανή βλάβη, χωρίς χρέωση.

Δεν έχεις οδική βοήθεια στο ασφαλιστικό σου συμβόλαιο; Στο COSMOTE Insurance, μπορείς να βρεις όλα τα προγράμματα ασφάλειας αυτοκινήτου και να προσθέσεις τις επιπλέον καλύψεις που έχεις ανάγκη, ώστε να είσαι πάντα έτοιμος ό,τι κι αν συμβεί στον δρόμο!