Tips

Κατάθεση πινακίδων

Είτε θέλεις να καταθέσεις τις πινακίδες του οχήματός σου για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί έχει προκύψει μια μεγάλη ζημιά η οποία θα πάρει χρόνο για να επισκευαστεί, είτε γιατί το αγαπημένο σου «σαραβαλάκι» μετά βίας κινείται πια αλλά δεν θέλεις να το πουλήσεις ή να το δώσεις για ανταλλακτικά, η κατάθεση πινακίδων για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και μοτοσικλέτες γίνεται πλέον εύκολα ψηφιακά. Μπορείς μάλιστα να κρατήσεις τις πινακίδες για όσο καιρό το όχημα βρίσκεται σε ακινησία και να το… ξαναβγάλεις στους δρόμους, όταν το χρειαστείς.

Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας 2024 σε 6 βήματα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας βρίσκεται σε λειτουργία από το 2020, διευκολύνοντας τη ζωή χιλιάδων πολιτών που επιλέγουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους, χωρίς να χάσουν την κυριότητα ιδιοκτησίας του. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και ξεκινά από την πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ. Ακολουθούν τα εξής βήματα:

  1. Συνδέεσαι στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet και επιλέγεις «Ψηφιακή ακινησία/Κυκλοφορία».

myCar Welcome Page

  1. Συμπληρώνεις τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σου και πατάς «Αναζήτηση Κατάστασης Οχημάτων»

  2. Επιλέγεις «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

katastasi oximatos

  1. Κλικάρεις τη δήλωση και συμπληρώνεις τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης όπου θα βρίσκεται ακινητοποιημένο το όχημά σου (Τ.Κ., διεύθυνση, αριθμό, ιδιόκτητο/ενοικιασμένο/παραχωρημένο χώρο στάθμευσης).

  2. Υποβάλλεις την αίτηση και περιμένεις να λάβεις τον αριθμό της αίτησης, εάν είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του οχήματος. Εάν υπάρχουν συνιδιοκτήτες, θα ενημερωθούν με μήνυμα μέσω Taxisnet για το αίτημά σου για να το εγκρίνουν ή να το απορρίψουν.

  3. Αφαιρείς τις πινακίδες από το όχημα και τις διατηρείς σε ασφαλές σημείο.

Να σημειώσουμε ότι για να απαλλαχθείς από τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους, θα πρέπει να κάνεις τη δήλωση ακινησίας του οχήματος πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος. Αν κάνεις τη δήλωση μετά τις 31/12, θα γίνει μεν δεκτή, αλλά δεν θα λάβεις την έκπτωση στα τέλη κυκλοφορίας.

Κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας 2024 με φυσική παρουσία

Η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας 2024 γίνεται και με φυσική παρουσία στις Δ.Ο.Υ. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

  • Δήλωση ακινησίας
  • Η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας
  • Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας προηγούμενου έτους
  • Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Σημειώνεται ότι η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για 12 μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο το όχημα θεωρείται αδρανοποιημένο και ως εκ τούτου δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας. Μετά το πέρας του ενός έτους, οι πινακίδες κυκλοφορίας καταστρέφονται.

Σε ποιες περιπτώσεις η ακινησία του οχήματος δηλώνεται αποκλειστικά στη Δ.Ο.Υ.

Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες η ακινησία του οχήματος δηλώνεται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τα σχετικά αποδεικτικά. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Κλοπή (Βεβαίωση Αστυνομίας για την καταγγελία της κλοπής, τον σχηματισμό δικογραφίας και την αποστολή της στις εισαγγελικές αρχές)
  • Υπεξαίρεση του οχήματος (Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου)
  • Κυκλοφορία του οχήματος στο εξωτερικό (Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές)
  • Μη ολοκληρωμένη μεταβίβαση του οχήματος
  • Κατάσχεση του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας του (Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου)
  • Αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή (Βεβαίωση Αστυνομίας)
  • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση (Βεβαίωση παραλαβής ΕΔΟΕ)
  • Ολοσχερής καταστροφή του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας (Αποδεικτικό καταστροφής)
  • Πλειστηριασμός του οχήματος
  • Αποξένωση του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
  • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
  • Θάνατος του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους), στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος (δήλωση θανάτου στη Δ.Ο.Υ. και υπεύθυνη δήλωση κατοχής οχήματος)

Τι θα συμβεί αν το όχημα βρεθεί σε διαφορετικό σημείο

Στην περίπτωση που το όχημα του οποίου οι πινακίδες έχουν κατατεθεί, δηλαδή βρίσκεται σε ακινησία, βρεθεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που δηλώθηκε κατά την αίτηση ακινησίας, τότε θεωρείται ότι μετακινήθηκε-κυκλοφόρησε παράνομα.

Αν λοιπόν εντοπιστεί, βάσει αριθμού κυκλοφορίας και μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, ότι το όχημα έχει δηλωθεί σε ακινησία σε μέρος διαφορετικό από εκεί που βρίσκεται σταθμευμένο ή εν κινήσει**, η ακινησία αίρεται** και επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους. Επιπλέον, υποβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη.

Σημειώνεται ότι η ακινησία δηλώνεται πριν από την έναρξη του έτους που αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας.

Τι γίνεται αν θέλεις να κάνεις άρση ακινησίας του οχήματος

Επιπλέον, είναι δυνατή και η προσωρινή κατάθεση πινακίδων, για την οποία ακολουθείς την ίδια διαδικασία. Σε περίπτωση, όμως που θελήσεις κάποια στιγμή μέσα στο έτος να επαναχρησιμοποιήσεις το όχημά σου, μπορείς να το κάνεις εξίσου απλά, μέσω της άρσης ακινησίας. Στην περίπτωση ηλεκτρονικής αίτησης ακινησίας, ακολουθείς ακριβώς την ίδια διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω, με τη διαφορά ότι αντί για «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων» στο myCAR της ΑΑΔΕ, πατάς «Άρση ακινησίας». Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μία φορά τον χρόνο.

Εάν έχεις καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος σε Δ.Ο.Υ., τότε έχεις περιθώριο 12 μηνών για να κάνεις άρση ακινησίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πινακίδες του οχήματός σου έχουν καταστραφεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την άρση ακινησίας είναι να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα χρήσης του οχήματος, καθώς και να έχεις ασφάλιση για την κυκλοφορία του οχήματός σου κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.

Τι ισχύει για την προσωρινή άδεια κυκλοφορίας «Μ»

Επίσης, είτε έχεις θέσει το όχημά σου σε ψηφιακή ακινησία είτε εκούσια στη Δ.Ο.Υ., υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας, η οποία χορηγείται για τους εξής λόγους:

  1. Για παράδοση του οχήματος σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής

  2. Για την επισκευή ή έλεγχο ΚΤΕΟ του οχήματος

  3. Για την αλλαγή του χώρου στάθμευσης και φύλαξης του οχήματος

Με την πινακίδα «Μ», μπορείς να κυκλοφορήσεις το ΙΧ ή το δίκυκλό σου για 3 μέρες μέσα στο έτος, εφόσον είναι ασφαλισμένο, πληρώνοντας παράβολο 10€/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3€ ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Αυτή τη διαδικασία μπορείς να την κάνεις μέχρι δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο, είτε μία φορά για τρεις συνεχόμενες μέρες, είτε δύο φορές για συνδυασμό 2+1 ημερών ή 1+2 ημερών.