Tips

10 Νομοί που οι οδηγοί τους το «τσούζουν» λίγο παραπάνω!

Το ποτό για πολλούς είναι ευχαρίστηση, τι γίνεται όμως όταν πίνεις και οδηγείς; Το άρθρο 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρει ότι απαγορεύεται η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού. Το όριο που δεν πρέπει να υπερβείς είναι τα 0,25 γραμμάρια στον έλεγχο με αλκοολόμετρο (αλκοτέστ τροχαίας) και τα 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος στον έλεγχο με αιμοληψία. Αν υπερβείς το όριο θα έρθεις αντιμέτωπος με διοικητικές κυρώσεις ακόμη και με φυλάκιση. Τι κι αν το λέει ο Νόμος, πολλοί οδηγοί δεν τον υπακούν και επιλέγουν να οδηγήσουν έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Μπορεί γενικότερα στην Ελλάδα να είναι υψηλά τα ποσοστά της οδήγησης υπό επήρεια μέθης, όμως κάποιοι νομοί κλέβουν τις εντυπώσεις με τον αριθμό των προστίμων που επιβάλλονται καθημερινά. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τους 10 Νομούς με τους περισσότερους πότες οδηγούς, ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Αττική

Η Αττική, είναι πρώτη στην δεκάδα με 520 κλήσεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Ο Κ.Ο.Κ δεν τηρείται στην πρωτεύουσα, αφού όπως φαίνεται οι οδηγοί της δεν έχουν ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια την δική τους και των άλλων επιβατών.

Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, ακολουθεί την Αττική στην δεύτερη θέση με 313 κλήσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η τροχαία φαίνεται ότι κι εδώ δουλεύει ασταμάτητα ώστε να είναι ασφαλείς οι δρόμοι όμως κάποιοι οδηγοί προτιμούν να πάρουν μεθυσμένοι το αυτοκίνητό τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψην τους τον κίνδυνο.

Ηράκλειο Κρήτης

Το Ηράκλειο Κρήτης, έρχεται τρίτο με 139 κλήσεις για οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η κρητική ρακί, είναι αδυναμία των οδηγών εκεί και πολλές φορές γίνεται η αιτία για αφαίρεση διπλώματος και υψηλά διοικητικά πρόστιμα.

Χαλκιδική

Οι κλήσεις στην Χαλκιδική μοιράζονται μεταξύ «των ποδιών της» και οι οδηγοί της επιλέγουν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι 136 κλήσεις που έχουν βεβαιωθεί από την τροχαία.

Κόρινθος

Η Κόρινθος, βρίσκεται στην μέση της δεκάδας με 110 κλήσεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Η τροχαία προσπαθεί να συνετίσει τους οδηγούς που πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω αλλά τα νούμερα αποδεικνύουν ότι χρειάζεται ακόμη προσπάθεια.

Αιτωλοακαρνανία

Η Αιτωλοακαρνανία, είναι ένα μέρος γεμάτο ιστορία, όμως τον τελευταίο καιρό φημίζεται για τον αριθμό των κλήσεων που κόβονται στους οδηγούς της για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Με 104 κλήσεις, καταλαμβάνει την έκτη θέση στους Νομούς με τους περισσότερους πότες οδηγούς.

Μαγνησία

Στην έβδομη θέση, βρίσκεται ο Νομός Μαγνησίας με 92 κλήσεις. Οι αρμόδιες αρχές κάνουν υπέρμετρη προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των κλήσεων για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και κατ’ επέκταση να μειωθούν τα τροχαία που προκαλούνται από αυτό, όμως κάποιοι οδηγοί δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία.

Λάρισα

Οι πότες οδηγοί της Λάρισας, είναι γνωστοί στην τροχαία και οι κλήσεις κόβονται συχνά πυκνά. Με 82 κλήσεις, η Λάρισα βρίσκεται στην όγδοη θέση και οι οδηγοί της κάνουν οικονομία για να πληρώνουν τα πρόστιμα.

Μεσσηνία

Η Μεσσηνία ανταγωνίζεται την Λάρισα αφού συγκεντρώνει 81 κλήσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Αν και βρίσκεται προτελευταία στην λίστα, δηλαδή στην ένατη θέση, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατευτούν οι πολίτες από επιπόλαιους οδηγούς.

Λακωνία

Τελευταίος στην λίστα των Νομών με τους περισσότερους πότες οδηγούς είναι ο Νομός Λακωνίας. Η σπαρτιατική αγωγή, φαίνεται ότι δεν λειτούργησε στον τομέα της οδήγησης και οι οδηγοί της με 80 κλήσεις ολοκληρώνουν την δεκάδα.

Η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, είναι πολύ επικίνδυνη για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων και η μη τήρηση του νόμου μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο σε σένα τον ίδιο αλλά και σε τρίτους που  θα βρεθούν τυχαία στον δρόμο σου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου από οδηγό που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου δεν σε καλύπτει και δεν σε αποζημιώνει. Επιπλέον, πληρώνεις διοικητικό πρόστιμο, το ποσό του οποίου εξαρτάται από την συγκέντρωση της ποσότητας αλκοόλ που θα βρεθεί στον οργανισμό σου, έπειτα από τροχονομικό έλεγχο με αλκοολόμετρο ή εξέταση αίματος. Το πρόστιμο ξεκινάει από 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ και να συνδυαστεί με αφαίρεση διπλώματος ή και φυλάκιση.