Tips

Ρυμούλκηση αυτοκινήτου: Τι ορίζει ο Νόμος και πότε επιτρέπεται

Η ρυμούλκηση αυτοκινήτου, είναι μια διαδικασία γύρω από την οποία ισχύουν κανόνες και νόμοι. Οι περισσότεροι, δεν γνωρίζουν τη Νομοθεσία που την περιβάλλει και πολύ συχνά βλέπουμε επιβατικά αυτοκίνητα να ρυμουλκούνται από άλλα επιβατικά, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο μέτρο προστασίας. Επιτρέπεται όμως αυτό; Ας δούμε τι λέει ο Νόμος για την περίπτωση που θέλεις να ρυμουλκήσεις ένα άλλο αυτοκίνητο.


Τι λέει η Νομοθεσία

Η νομοθεσία, δεν επιτρέπει τη ρυμούλκηση αυτοκινήτου από άλλο όχημα, εκτός κι αν έχει χορηγηθεί ειδική *άδεια ρυμούλκησης. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η ρυμούλκηση του αυτοκινήτου από άλλο μη επαγγελματικό όχημα, εφόσον ισχύουν τα παρακάτω:

    • Το ρυμουλκούμενο όχημα βρίσκεται εκτός εθνικών οδών
    • Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το τιμόνι, τα φρένα, τα ηλεκτρικά συστήματα (π.χ. μπαταρία) ή διαθέτει αυτόματο κιβώτιο και δεν παίρνει μπροστά.
    • Και οι δύο οδηγοί διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης
    • Η απόσταση μεταφοράς του αυτοκινήτου είναι μικρή
    • Το όχημα που έλκει το αυτοκίνητο δεν ξεπερνά τα 40 χλμ/ώρα.


Η ειδική άδεια ρυμούλκησης εκδίδεται από την Υπηρεσία Συγκοινωνιών του κάθε Νομού ή σε κάποιο ΚΕΠ.


Τι ισχύει για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω της ιδιότητάς τους να ανακτούν ενέργεια μόλις κινούνται οι ρόδες, δεν πρέπει να ρυμουλκούνται και να γυρνούν οι τροχοί τους. Η ανάκτηση ενέργειας, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του κινητήρα ή των υπολοίπων εξαρτημάτων του αυτοκινήτου. Η βέλτιστη επιλογή είναι να ενημερωθεί η οδική βοήθεια και να στείλουν γερανό που θα φορτώσει όλο το όχημα στην καρότσα του.


Τι χρειάζεται για τη ρυμούλκηση του αυτοκινήτου;

Για τη ρυμούλκηση του αυτοκινήτου, απαιτούνται ειδικοί μηχανισμοί και εργαλεία ρυμούλκησης τα περισσότερα από τα οποία χρειάζεται ειδική άδεια για να τα έχεις και να τα χρησιμοποιείς.  Ας δούμε ενδεικτικά κάποια από αυτά:

      1. Ιμάντας ρυμούλκησης: Διαθέτει στις άκρες του δύο γάντζους οι οποίοι πιάνονται στη βίδα ρυμούλκησης που διαθέτουν τα αυτοκίνητα στο μπροστινό και πίσω μέρος τους. Οι ιμάντες συνήθως είναι από μέταλλο, υφαντό, πολυπροπυλένιο και δεν χρειάζεται άδεια για την αγορά και τη χρήση τους.
      2. Κοτσαδόρος: Αποτελεί εξάρτημα που τοποθετείται πίσω στο αυτοκίνητο για να μπορεί να ρυμουλκεί σκάφος, τρέιλερ, τροχόσπιτο κ.α. Πλέον, ο Νόμος για τους κοτσαδόρους αυτοκινήτων απαγορεύει τη χρήση σταθερών κοτσαδόρων για λόγους ασφαλείας και την επιτρέπει μόνο αν ο κοτσαδόρος είναι αποσπώμενος ή αναδιπλούμενος. Ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να διαθέτει ειδική άδεια.
      3. Τρίγωνο ρυμούλκησης: Είναι μεταλλικό και μπορεί να συνδεθεί με τον κοτσαδόρο, ωστόσο χρειάζεται επιδεξιότητα για να το χρησιμοποιήσεις αλλά και ειδική άδεια.
      4. Μερική αιώρηση από το ρυμουλκό ή από μηχανισμό ρυμούλκησης: Πραγματοποιείται συνήθως από οχήματα της Οδικής βοήθειας. Το αυτοκίνητο με τη βλάβη, σταθεροποιείται στην καρότσα του ρυμουλκού ή στη δεύτερη περίπτωση σταθεροποιείται και ανυψώνεται από τη βάση του ρυμουλκού.


Βασικοί κανόνες για τη ρυμούλκηση αυτοκινήτου

        1. Το όχημα που ρυμουλκεί θα πρέπει να ξεπερνάει κατά δύο φορές τη μάζα του ρυμουλκούμενου αυτοκινήτου.
        2. Είναι πολύ σημαντικό τα δύο οχήματα που συμμετέχουν στη ρυμούλκηση, να έχουν ανοιχτά τα φώτα τους ή κάποια άλλη φωτεινή σήμανση όπως για παράδειγμα τα αλάρμ. Έτσι, θα προειδοποιούν και θα προστατεύουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
        3. Το ρυμουλκούμενο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει νεκρά ταχύτητα.


Ρυμούλκηση σε Αυτόματο vs Ρυμούλκηση σε Χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων

Σε αυτή την περίπτωση τείνει να υπερτερεί η ρυμούλκηση ενός οχήματος από χειροκίνητο κιβώτιο. Η βασική άποψη που επικρατεί είναι ότι τα οχήματα που ρυμουλκούν και έχουν αυτόματο κιβώτιο υπερθερμαίνουν το λάδι τους και χρειάζεται αλλαγή και επιπλέον οι αλλαγές που κάνουν στις ταχύτητες είναι απότομες και συχνά καταπονούν τον κοτσαδόρο και τα άλλα εξαρτήματα ρυμούλκησης.


Με το χειροκίνητο κιβώτιο, οι αλλαγές γίνονται πιο απαλά και ο οδηγός έχει τον πλήρη έλεγχο της σχέσης ταχύτητας και κατανάλωσης.


Πόσο κοστίζει η ρυμούλκηση αυτοκινήτου;

Στην χώρα μας, η ρυμούλκηση αυτοκινήτου που έχει βλάβη πραγματοποιείται από την οδική βοήθεια που περιλαμβάνεται ως κάλυψη στα περισσότερα ασφαλιστικά συμβόλαια. Στο COSMOTE Insurance, με τη συμπληρωματική κάλυψη της Οδικής βοήθειας, ο ασφαλιζόμενος καλύπτεται για ρυμούλκηση του αυτοκινήτου και την μεταφορά του στο κοντινότερο συνεργείο.  Σε κάθε περίπτωση, αν η τωρινή σου ασφάλειά δεν καλύπτει τη ρυμούλκηση αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το κόστος για τη μεταφορά του οχήματος από ιδιωτική επιχείρηση ξεκινά από 80 ευρώ.