Tips

Πώς να επαναφέρεις τη ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου στη θέση της;

Πολύ συχνά ακούμε ότι οι ζώνες ασφαλείας σώζουν ζωές. Ως ευσυνείδητος οδηγός, οφείλεις να τις διατηρείς σε καλή κατάσταση, αφού η ασφαλής οδήγηση αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Πολλές φορές, όμως, οι περισσότεροι κάνουμε λανθασμένη χρήση των ζωνών ασφαλείας χωρίς να το αναγνωρίζουμε. Ένα σύνηθες  λάθος είναι  να χρησιμοποιείς ζώνες που δεν έχουν καλή εφαρμογή και οι οποίες μετά το τράβηγμα, δεν επιστρέφουν στη θέση τους, δηλαδή κρέμονται. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει τα συνηθέστερα λάθη στη χρήση των ζωνών ασφαλείας, εστιάζοντας σε εύκολους - οικονομικούς  τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις επαναφέρεις στη σωστή θέση.

Γιατί η ζώνη έχει μπλοκάρει και δεν μπορείς να την επαναφέρεις;

  • Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να μπλοκάρει η ζώνη ασφαλείας είναι η φθορά που έχει υποστεί ολόκληρο το σύστημα ασφάλισης ή κάποιοι μηχανισμοί του συστήματος ασφάλισης. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής: σπασμένη κλειδαριά πηνίου, χαλασμένοι ιμάντες και φθαρμένοι κύλινδροι.
  • Ακόμη, οι ζώνες ασφαλείας ενδέχεται να μπλοκάρουν λόγω κάποιου ατυχήματος. Οι ιμάντες των ζωνών ασφαλείας σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, να γίνει συστροφή του άξονα του πηνίου. Κατ’αυτό το τρόπο, η ζώνη τεντώνεται πολύ και στη συνέχεια πιέζει τον επιβάτη προς την πλευρά του καθίσματος, ώστε να τον συγκρατήσει κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα, η ζώνη να χαλαρώσει, να μπλοκάρει και να μην επανέρχεται στη θέση της.

Τρόποι επαναφοράς της ζώνης

Προκειμένου να επαναφέρεις τη ζώνη στη θέση της, χωρίς να χρειαστεί να πας στον κοντινότερο συνεργείο, μπορείς να ακολουθήσεις έναν από τους παρακάτω δύο τρόπους:

Καθαρισμός της ζώνης με χρήση απορρυπαντικού

Η ζώνη με την πάροδο των ετών και την συχνή χρήση μαζεύει σκόνη πάνω της που εμποδίζει πολλές φορές τα εξαρτήματά της ώστε να λειτουργούν σωστά. Για να απομακρύνεις την σκόνη, χρειάζεσαι έναν κουβά με βραστό νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό διαλυμένο στον κουβά με το νερό. Για να καθαρίσεις την ζώνη θα πρέπει να την τραβήξεις όλη προς τα έξω και να βουτήξεις τον ιμάντα μέσα στον κουβά με τον νερό. Μόλις καθαρίσεις τον ιμάντα με κάποιο σφουγγάρι ή πανί, τον αφαιρείς από τον κουβά και τον στερεώνεις με κάποιο λάστιχο ή άλλο αντικείμενο ώστε να μην επανέλθει ακόμη στην θέση του. Αφήνεις τον ιμάντα να στεγνώσει για 30 έως 45 λεπτά και στην συνέχεια, αφαιρείς οτιδήποτε τον συγκρατούσε και ελέγχεις ότι η ζώνη επανέρχεται στην αρχική της θέση.

Χρήση σπρέι σιλικόνης

Το σπρέι σιλικόνης, λειτουργεί ως λιπαντικό και βοηθάει στο να απομακρυνθεί η σκόνη που έχει μαζευτεί στους ιμάντες και να επανέλθει η ζώνη στην αρχική της θέση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τραβήξεις τους ιμάντες προς τα έξω και να εφαρμόσεις το σπρέι σιλικόνης σε κάθε μεριά του ιμάντα. Αφού τελειώσεις κάνε έναν έλεγχο ότι η ζώνη λειτουργεί σωστά. Εάν δεν έχει επανέλθει, πιθανότατα υπάρχει βλάβη σε κάποιο εξάρτημα του μηχανισμού και χρειάζεται αντικατάσταση.

Σωστή χρήση ζωνών ασφαλείας

  1. Μη χρησιμοποιείς τη ζώνη αν έχει υποστεί φθορά.

    Ένα από τα βασικά λάθη που ίσως κάνεις, είναι να εξακολουθείς να χρησιμοποιείς τη ζώνη σου, ακόμη και αν αυτή έχει υποστεί φθορά. Οι περισσότεροι από εμάς, ακόμη και αν διαπιστώσουμε κάποια βλάβη, επιλέγουμε να μην την επισκευάσουμε και κινδυνεύουμε αν μας σταματήσουν για έλεγχο να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο διοικητικό πρόστιμο.  Ωστόσο, η ζώνη είναι από τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας σε περίπτωση τροχαίου. Επομένως, είναι απαραίτητο να διατηρείς τις ζώνες ασφαλείας σε καλή κατάσταση, διαφορετικά θέτεις σε κίνδυνο τόσο εσένα, όσο και τους συνεπιβάτες σου.

  2. Μην δένεις την ζώνη εάν έχει κόμπους και αναδιπλώσεις.

    Ένα ακόμη σοβαρό και σύνηθες λάθος είναι όταν δένεις τη ζώνη σου ενώ έχει κάνει κόμπους ή αναδιπλώσεις ο ιμάντας. Η ζώνη που δεν είναι απόλυτα τεντωμένη, δε λειτουργεί σωστά και δε συγκρατεί το σώμα σε περίπτωση σύγκρουσης. Θα πρέπει πάντα να ελέγχεις ότι η ζώνη σου εφαρμόζει σωστά και είναι πλήρως τεντωμένη όταν την δένεις.

Τα περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων σε ειδοποιούν αν παρουσιάζει βλάβη η ζώνη ασφαλείας με το ειδικό λαμπάκι στο καντράν. Σε κάθε περίπτωση, αν κάνεις σωστή χρήση των ζωνών ασφαλείας και καλή συντήρηση των εξαρτημάτων του αυτοκινήτου σου, δε θα χρειαστεί να μπεις σε έξοδα για επισκευή ή αντικατάσταση. Φρόντισε ανά μικρά χρονικά διαστήματα να ελέγχεις ότι οι ζώνες ασφαλείας λειτουργούν σωστά και σε περίπτωση που διαπιστώσεις κάποιο πρόβλημα ή δυσλειτουργία, μην το αμελήσεις.