Menu Icon
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Tips

Κακοκαιρία Daniel: Αποζημιώσεις στη Θεσσαλία

Από τις 15/9 έχει ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για την αντικατάσταση των οικοσκευών και την κάλυψη των βιοτικών αναγκών όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel. Το φαινόμενο που χτύπησε την Θεσσαλία στις 4/9 και προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας, επηρέασε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις.

Η καταβολή των πρώτων κρατικών αποζημιώσεων, έγινε σε 4.470 φυσικά πρόσωπα τα οποία έλαβαν 25,6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Οι καταβολές αυτές αφορούσαν φυσικά πρόσωπα με πρώτη κατοικία στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα  στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, οι οποίες είχαν πληγεί ολοκληρωτικά από τις πλημμύρες.

Εντυπωσιακά είναι και  τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με 6.011 ζημιές από την κακοκαιρία Daniel να έχουν δηλωθεί έως σήμερα σε 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Από τις αιτήσεις για αποζημιώσεις, οι 4.307 αφορούν ασφαλίσεις περιουσίας (1.714 κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα) και οι υπόλοιπες 1.699 αφορούν ασφάλιση αυτοκινήτων και 5 ασφάλιση σκαφών.

Πώς γίνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων

 • Οι πληρωμές των αποζημιώσεων γίνονται αυτοματοποιημένα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μέσα από διασταυρώσεις των στοιχείων που έχει το Υπουργείο Κλιματικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.
 • Έπειτα, από υποβολή αίτησης στο arogi.gov.gr, η οποία αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση για την αλήθεια όσων αναφέρονται. Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 9/10/2023.

Τι ενισχύσεις χορηγούνται

 1. Ενίσχυση για αντικατάσταση οικοσκευών, κάλυψη πρώτων βιοτικών αναγκών και επισκευαστικών εργασιών. Το ποσό της ενίσχυσης φτάνει τα 6.600 ευρώ για τις πρώτες κατοικίες ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες αντιστοιχεί στο 50% του παραπάνω ποσού άρα έως 3.300 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τους Δήμους των πληγέντων περιοχών θα γίνει προσαύξηση της ενίσχυσης του ποσού για την κάλυψη βιοτικών αναγκών, σε οικογένειες που είναι πολύτεκνες και σε άτομα με αναπηρία με πρώτη κατοικία στις πληγείσες περιοχές.
 2. Αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής. Μέσω του arogi.gov.gr όσοι πολίτες ή επιχειρήσεις διαθέτουν κτίρια τα οποία χαρακτηρίστηκαν κόκκινα (επικίνδυνα για χρήση) ή κίτρινα (προσωρινά ακατάλληλα για χρήση) θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση και να λάβουν ενίσχυση 10.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ αντίστοιχα.
 3. Αρωγή για την στήριξη των επιχειρήσεων και των αγροτών. Παρέχεται σε επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και φορείς μη κερδοσκοπικούς που έχουν πληγεί και το ποσό διαφοροποιείται με βάση το μέγεθος της ζημιάς. Για μεσαίου εύρους ζημιές το ποσό ανέρχεται στα 2.000 ευρώ ενώ για μεγάλου μεγέθους στα 4.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιπλέον επιχορήγηση έως 70% για την κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί. Αντίστοιχη αρωγή και επιχορήγηση θα λάβουν και οι αγρότες για ζημιές που έχουν προκληθεί σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες και κατεστραμμένα οχήματα.
 4. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης. Η επιδότηση αφορά τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες για την στέγασή τους. Το ποσό θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ και θα χορηγείται για 2 χρόνια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και για 6 μήνες στους ενοικιαστές.
 5. Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Για τα πρόσωπα που διαμένουν στις πληγείσες περιοχές θα δοθεί εξάμηνη απαλλαγή από την πληρωμή εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών δηλώσεων ενώ για το ίδιο διάστημα δεν θα διενεργούνται πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
 6. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα όπως και τα αγροτεμάχια των περιοχών αυτών απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για διάστημα 3 χρόνων.
 7. Ρύθμιση - αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των περιοχών αυτών.
 8. Αναστολή συμβάσεων εργασίας. Αφορά τις επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και χορήγηση επιδόματος 534 ευρώ στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων για διάστημα τριών μηνών.
 9. Χρηματοδότηση προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 41,5 εκατομμυρίων ευρών για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομών και δίκτυα και αντιμετώπιση άλλων εκτάκτων αναγκών.

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα

Σε αυτή την περίπτωση, εκείνοι που θα λάβουν άμεσα αποζημίωση είναι όσοι είχαν ασφαλίσει το όχημά τους για φυσικά φαινόμενα. Η αποζημίωση που θα λάβουν προσαρμόζεται βάσει όσων αναφέρονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όσοι δεν είχαν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους περίπου το 90% δηλαδή των κατόχων αυτοκινήτων στην Θεσσαλία, θα πρέπει να αναμένουν τυχόν ενισχύσεις από το κράτος.