Tips

Πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια: Μάθε τα πάντα και προστάτεψε το χώρο σου!


Η παραβίαση του προσωπικού χώρου είναι μία σκέψη που μας τρομάζει όλους. Κάθε χρόνο πανελλαδικά γίνονται χιλιάδες διαρρήξεις, συνεπώς η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του σπιτιού είναι πάντα επίκαιρη.

Πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια; Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν; Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που γυρνάνε στο μυαλό μας και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.


Πως επιλέγουν οι κλέφτες τα σπίτια;


Οι κλέφτες επιλέγουν συνήθως έναν εύκολο στόχο, καθώς θέλουν να κάνουν τη δουλειά  τους όσο πιο γρήγορα και “αναίμακτα” γίνεται. Συνεπώς, προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημάδια εκείνα που θα τους χαρίσουν μία εξασφαλισμένη λεία στον καλύτερο δυνατό χρόνο.


Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι κλέφτες είναι τα μέτρα ασφαλείας του σπιτιού σου. Αν έχεις συναγερμό ή σκύλο, το σκέφτονται δεύτερη φορά, καθώς δε θέλουν να διακινδυνεύσουν. Άλλοι αποτρεπτικοί παράγοντες είναι η παρουσία σιδεριάς, κάγκελων και φωτεινών σημείων γύρω από το σπίτι.


Υπάρχουν επίσης κάποιες μικρές συνήθειες που πιθανόν να έχεις στην καθημερινότητα και βάζουν το σπίτι σου στο στόχαστρο των διαρρηκτών.

  1. Αν έχεις τη συνήθεια να αφήνεις τα σκουπίδια στο μπαλκόνι, να ξεχνάς απλωμένα ρούχα για μέρες στο μπαλκόνι ή να μην αδειάζεις τακτικά το γραμματοκιβώτιο σου, πρέπει να την αλλάξεις. Οι κλέφτες το μεταφράζουν ως σημάδι απουσίας σου από το σπίτι και το στοχοποιούν.
  2. Ακόμα και τα σκουπίδια σου “λένε” πολλά πράγματα για σένα! Αν λοιπόν πετάς κούτες από αγορά συσκευών π.χ. λάπτοπ και οι κλέφτες το έχουν αντιληφθεί και σε έχουν συνδέσει με το σπίτι, κινδυνεύεις να σε επισκεφτούν.
  3. Αν αφήνεις τις κουρτίνες και τα παντζούρια σου ανοιχτά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρα και της νύχτας και το διαμέρισμά σου βρίσκεται σε χαμηλό όροφο, οι διαρρήκτες έχουν την ευκαιρία να περάσουν από “ακτινογραφία” το σπίτι και να μάθουν ακριβώς τους χώρους.
  4. Τα σβηστά φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τους ενθαρρύνουν και κάνουν τη διάρρηξη πιο εύκολα. Φρόντισε να έχεις πάντα ανοιχτό ένα φως στο σπίτι, αλλά και στην εξώπορτα σου.
  5. Οι πληροφορίες που δίνεις στα social media και τα tags παρουσίας, σε αφήνουν εκτεθειμένο, καθώς οι διαρρήκτες μπορούν να μάθουν πού βρίσκεσαι και να εισβάλλουν ανενόχλητοι στο άδειο σου σπίτι.


Πώς στοχοποιούν οι κλέφτες ένα σπίτι;


Οι κλέφτες μαρκάρουν τα σπίτια με διάφορους τρόπους. Αθώες κινήσεις που σου περνούν αδιάφορες, μπορεί να κρύβουν κάτι περισσότερο. Πιο αναλυτικά,

    • Οι διαρρήκτες συχνά μαρκάρουν τα σπίτια με το σχεδιασμό κάποιων συμβόλων στον τοίχο τους. Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορείς να δεις και να μεταφράσεις αυτόν τον κώδικα επικοινωνίας και να προστατεύσεις την περιουσία σου. Να θυμάσαι όμως ότι αυτός ο τρόπος μαρκαρίσματος είναι παλιός και δε χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σήμερα.
    • Αν δεις κάποιον να ψάχνει τα σκουπίδια σου και να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις κούτες ή σε γράμματα που έχεις πετάξει, ίσως προσπαθεί να μάθει περισσότερα πράγματα για σένα και το σπίτι σου.
    • Αν έχεις κατοικίδιο στην αυλή του σπιτιού σου και ξαφνικά εξαφανιστεί, καλύτερα να αυξήσεις τα μέτρα προστασίας. Πέρα από τους πολλούς λόγους που ένα σκυλί μπορεί να φύγει από το σπίτι του, υπάρχει περίπτωση να έχει απαχθεί από τους κλέφτες για να μπορέσουν να έχουν το χώρο καθαρό.
    • Αν ξαφνικά διαπιστώσεις ότι τα εξωτερικά σου φώτα δε λειτουργούν, τσέκαρε το λόγο της βλάβης. Αρκετές φορές οι διαρρήκτες τα αχρηστεύουν για να δράσουν ανενόχλητοι.


Πως μπορείς να προστατευτείς από τους κλέφτες;

      • Ασφάλισε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου (ειδικά αν το διαμέρισμα σου είναι ισόγειο ή σε χαμηλό όροφο).
      • Τοποθέτησε αντικείμενα αξίας σε κρυψώνες μέσα στο σπίτι. Φρόντισε να μην τα έχεις σε κοινή θέα και εύκολα εντοπίσιμη θέση. Ακόμα και αν τελικά τα βρουν οι διαρρήκτες, θα τους πάρει χρόνο και ίσως τους αποτρέψει από το να μείνουν παραπάνω στο σπίτι σου.
      • Μάζευε τακτικά την αλληλογραφία σου και μην αφήνεις ξεχασμένα πράγματα στο μπαλκόνι που μπορεί να δηλώσουν την απουσία σου. Ακόμα και αν λείπεις από το σπίτι, συνεννοήσου με ένα άτομο της εμπιστοσύνης σου να το επιτηρεί.
      • Αγόρασε πόρτα ασφαλείας για να είσαι πιο σίγουρος για την προστασία του σπιτιού.
      • Τοποθέτησε συναγερμό ή/και κάμερα ασφαλείας μέσα και έξω από το σπίτι.


Τι να κάνεις στην περίπτωση που μπει κλέφτης στο σπίτι σου;


Αν τελικά βρεθείς στη δύσκολη θέση να μπει κλέφτης στο σπίτι σου και βρίσκεσαι μέσα σε αυτό, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

      • Κάνε ότι κοιμάσαι!
      • Αν έρθετε σε επαφή, άστον να πάρει ότι θέλει, έτσι ώστε να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το χώρο σου.
      • Μην προσπαθήσεις να του επιτεθείς ή να τον φοβίσεις, καθώς δε ξέρεις πώς θα αμυνθεί.
      • Κάλεσε αν είναι εφικτό την άμεση δράση και άφησε το τηλέφωνο ανοιχτό.
      • Διέκρινε χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν την αστυνομία στον εντοπισμό τους. Παρατήρησε σωματοδομή, κάποιο ιδιαίτερο σημάδι, χαρακτηριστικά προσώπου κ.α. που ίσως βοηθήσουν στη σύλληψη τους.


Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να βρεις την κατάλληλη ασφάλεια σπιτιού για σένα. Μπορεί να μην αποτρέψει τους διαρρήκτες απ'το να κάνουν “τη δουλειά τους”, αλλά τουλάχιστον θα αποζημιωθείς για τα απωλεσθέντα/κλοπιμαία. Ειδικά η ασφάλεια περιεχομένου κατοικίας σε αποζημιώνει για το περιεχόμενου του σπιτιού σε περίπτωση κλοπής.