Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Tips

Ψιλή κυριότητα - Τι είναι

Η ψιλή κυριότητα, αποτελεί έννοια που σίγουρα έχεις ακούσει στο παρελθόν, ειδικά εάν έχεις ασχοληθεί με ακίνητα, ωστόσο πιθανό είναι να μην γνωρίζεις τι ακριβώς είναι και ποια τα δικαιώματα που σου παρέχει. Ο όρος συνήθως ακούγεται σε περιπτώσεις πώλησης, μεταβίβασης ή ενοικίασης ακινήτου και δημιουργεί διάφορα ερωτήματα.

Τι είναι η ψιλή κυριότητα;

Η ψιλή ή υψηλή κυριότητα, δίνει το δικαίωμα της εξουσίας διάθεσης του ακινήτου σε εκείνον που την έχει, αλλά αφαιρεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης και της χρήσης του, δηλαδή την επικαρπία. Η ψιλή κυριότητα μεταβιβάζεται από εκείνον που έχει την πλήρη κυριότητα ενός ακινήτου. Δηλαδή, όσοι έχουν την ψιλή κυριότητα σε ένα ακίνητο, δεν έχουν το δικαίωμα να το πουλήσουν, να το μεταβιβάσουν ή να το ενοικιάσουν, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του επικαρπωτή.

Το συγκεκριμένο είδος κυριότητας, τις περισσότερες φορές το επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ συχνά, οι γονείς που διαθέτουν στην κατοχή τους ακίνητα, επιλέγουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους την υψηλή κυριότητα, διατηρώντας όμως την επικαρπία. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους δεν θα προβούν σε κάποια ενέργεια που αφορά το ακίνητο, όπως μεταβίβαση ή πώληση.

Σημαντικό!

  1. Η μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας, δεν απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του επικαρπωτή.
  2. Η ψιλή κυριότητα γίνεται πλήρης κυριότητα, μόλις αποβιώσει ο επικαρπωτής. Τότε και μόνο τότε η επικαρπία ενώνεται με την υψηλή κυριότητα και γίνεται πλήρης.


Τι ισχύει για την ψιλή κυριότητα και την ενοικίαση;

Αυτή/ός που έχει την υψηλή κυριότητα του ακινήτου, διατηρεί το δικαίωμα της εξουσίας διάθεσης του ακινήτου αλλά δεν έχει δικαίωμα χρήσης και κάρπωσης. Αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί να προβεί σε ενοικίαση του ακινήτου. Ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτό είναι ο επικαρπωτής ο οποίος λαμβάνει και τα ενοίκια.

Φορολογία και ΕΝΦΙΑ στην ψιλή κυριότητα

Η φορολόγηση και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ενός ακινήτου για το οποίο έχει συσταθεί επικαρπία, μοιράζεται μεταξύ εκείνου που έχει την ψιλή κυριότητα και του επικαρπωτή, με βάση όμως την ηλικία του επικαρπωτή. Ο γενικός κανόνας λέει ότι όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο επικαρπωτής, τόσο μικρότερο ποσοστό της φορολογίας του ακινήτου πληρώνει.

Κατανομή ΕΝΦΙΑ

Ηλικία Επικαρπωτή % Επικαρπία επί της πλήρους κυριότητας % Ψιλή κυριότητα επί της πλήρους κυριότητας
Από 1 έως 20 χρονών 80 % 20 %
Από 21 έως 30 χρονών 70 % 30 %
Από 31 έως 40 χρονών 60 % 40 %
Από 41 έως 50 χρονών 50 % 50 %
Από 51 έως 60 χρονών 40 % 60 %
Από 61 έως 70 χρονών 30 % 70 %
Από 71 έως 80 χρονών 10 % 90 %
**Φόρος = Αξία πλήρους κυριότητας  Χ % Επικαρπία επί της πλήρους κυριότηταςΦόρος = Αξία πλήρους κυριότητας Χ % Ψιλή κυριότητα επί της πλήρους κυριότητας**