Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
TipsΑσφάλεια

Ρωγμές στον τοίχο από σεισμό

Οι ρωγμές στους τοίχους του σπιτιού, είναι το πιο συχνό κατάλοιπο ενός σεισμού και πολλές φορές προκαλούν ανησυχία στους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ρωγμές επικίνδυνες. Εκείνο που ξεχωρίζει τις επικίνδυνες από τις “αθώες” ρωγμές, είναι η θέση που εμφανίζονται. Συνήθως, οι οριζόντιες ή κάθετες ρωγμές που εμφανίζονται σε δοκούς και κολώνες θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνες και απαιτούν εκτίμηση από ένα εξειδικευμένο τεχνίτη.

Αν πρόσφατα έζησες κάποιον σεισμό μικρού ή μεγάλου μεγέθους και έχεις εντοπίσει ρωγμές στον τοίχο του σπιτιού, εδώ θα μάθεις πώς να επισκευάσεις τον τοίχο και πότε πρέπει να θεωρήσεις επικίνδυνες τις ρωγμές και να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία τεχνίτη.


Πώς επισκευάζονται οι ρωγμές;

  • Αν η ρωγμή είναι επιφανειακή μπορεί να επισκευαστεί εύκολα με ένα απλό στοκάρισμα και στη συνέχεια βάψιμο του τοίχου. Η τιμή του στόκου είναι ιδιαίτερα φθηνή και ξεκινάει από 1,50 ευρώ.
  • Στην περίπτωση που η ρωγμή είναι μεγαλύτερη (> 1cm) σε βάθος, η επισκευή μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών ενισχυτικών υλικών (π.χ. οικοδομική ρητίνη, μπετόν κ.λ.π.).
  • Αν όμως η ρωγμή είναι πολύ μεγάλη σε μήκος αλλά και σε βάθος μπορεί να απαιτηθεί η αντικατάσταση του τοίχου ή τμήματος αυτού

Μη ξεχνάς ότι η επισκευή των σοβαρών ρωγμών στον τοίχο από σεισμό πρέπει να γίνεται από ειδικούς τεχνικούς που διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού του είδους των προβλημάτων.


Σε ποια σημεία είναι επικίνδυνες;

Οι ρωγμές από σεισμό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν βρίσκονται στα δομικά στοιχεία του κτιρίου. Γενικότερα, όμως αν δεις σε οποιοδήποτε σημείο στον τοίχο ρωγμή, η οποία φαίνεται να έχει βάθος θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό για να την αξιολογήσει. Δώσε μεγάλη προσοχή σε:


→ Ρωγμές στα τούβλα

Αν εντοπίζεις τις ρωγμές στο σημείο που ενώνεται το τούβλο με το μπετόν ή δημιουργούν ένα διαμπερές σχήμα “Χ” από τη μία άκρη στην άλλη άκρη του τοίχου, τότε πρέπει απαραίτητα να απευθυνθείς σε πολιτικό μηχανικό για να αξιολογήσει την κατάσταση. Σε περίπτωση που οι ρωγμές είναι πολύ μικρές, μην επαναπαυτείς, καθώς μπορεί να πέσει σοβάς από τον τοίχο και να προκληθούν ατυχήματα.


→ Ρωγμές στις κολώνες

Αν οι ρωγμές βρίσκονται στη βάση των κολώνων, η επισκευή τους πρέπει να γίνει άμεσα. Οι ρωγμές αυτές εντοπίζονται συχνότερα σε ισόγεια διαμερίσματα ή στο χώρο της πυλωτής της πολυκατοικίας και είναι πολύ επικίνδυνες για την ασφάλεια του κτιρίου. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι αν ο σοβάς της κολώνας έχει φύγει και αντιληφθείς ότι οι ρωγμές βρίσκονται στο μπετόν της κολώνας, πρέπει να καλέσεις αμέσως το μηχανικό που συνεργάζεσαι για να αξιολογήσει το μέγεθος του προβλήματος.


→ Ρωγμές στα μπαλκόνια

Αν βλέπεις τις ρωγμές παράλληλα στο μπαλκόνι και κοντά στο δοκάρι της μπαλκονόπορτας σου, τότε  καλό θα ήταν να απευθυνθείς  στον μηχανικό σου, γιατί το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να επισκευαστεί άμεσα. Αν όμως οι ρωγμές εκτείνονται προς την έξω πλευρά του μπαλκονιού (προς το δρόμο), τότε πιθανόν να μην είναι επικίνδυνες.


→ Ρωγμές στις πλάκες

Σε αυτήν την περίπτωση οι ρωγμές εμφανίζονται στην οροφή, καθώς οι υπόλοιπες πλάκες του σπιτιού είναι “σκεπασμένες” με πλακάκια, μωσαϊκό, παρκέ κ.λ.π. Αν εντοπίσεις ρωγμές στη μέση της πλάκας, θα πρέπει να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Χτύπα ελαφρά τη ρωγμή με ένα ξύλο ή σκουπόξυλο και άκου τον ήχο που βγάζει. Αν ο ήχος είναι κούφιος, τότε μπορεί να είναι επικίνδυνη η ρωγμή. Για να σιγουρευτείς για την ασφάλεια του σημείου, σε συμβουλεύουμε να ζητήσεις τη γνώμη ειδικού.


→ Ρωγμές στα δοκάρια

Αν οι ρωγμές βρίσκονται από τη μέση του δοκαριού και κάτω θεωρούνται αρκετά επικίνδυνες. Αν όμως οι ρωγμές εντοπίζονται στο σοβά του δοκαριού και όχι στο μπετόν δε χρειάζεται να ανησυχείς.


→ Ρωγμές σε στοιχεία στην πρόσοψη του κτιρίου

Αν και δεν είναι επικίνδυνες για το κτίριο, υπάρχει ο κίνδυνος να αποκολληθούν κομμάτια (π.χ. ζαρντινιέρες) και να πέσουν πάνω στους περαστικούς ή στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Χρειάζεται να γίνει έλεγχος και στη συνέχεια επισκευή από ειδικό.


Πότε χρειάζεται ειδικός για να ελέγξει τις ρωγμές;

Πέρα από τα σημεία που ήδη αναφέραμε, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε κάποιον μηχανικό και στις παρακάτω περιπτώσεις.

  • Αν υπάρχουν γενικότερα σοβαρές ζημιές στους τοίχους του σπιτιού σου.
  • Αν το κτίριο που μένεις είναι πολύ παλιό και δεν είσαι σίγουρος για την ασφάλειά του.
  • Αν σκέφτεσαι να νοικιάσεις ή να αγοράσεις ένα σπίτι που έχει ρωγμές από σεισμό.
  • Αν υπάρχουν εμφανείς ρωγμές στους τοίχους αλλά δεν μπορείς να τις αξιολογήσεις.

Η καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία, αλλά και η επιλογή του κατάλληλου πακέτου ασφάλειας σπιτιού για σεισμό, θα σε κάνουν και πάλι να νιώσεις ασφαλής στο χώρο σου.