Tips

Υγρασία στο σπίτι - Πώς θα απαλλαγείς

Η υγρασία στο σπίτι, είναι ο εφιάλτης πολλών νοικοκυριών και ο λόγος είναι ότι δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο σπίτι, όπως φθορές στους τοίχους και μούχλα και επιπλέον δυσχεραίνει την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία μας. Η εμφάνισης της υγρασίας, είναι αποτέλεσμα της διαφοράς της θερμοκρασίας που επικρατεί στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Ουσιαστικά, πρόκειται για υδρατμούς που προκαλούνται από την εξάτμιση του νερού που υπάρχει στο περιβάλλον. Σε ιδανικές συνθήκες η υγρασία δημιουργεί μία ωραία ατμόσφαιρα για τον άνθρωπο αλλά σε πολύ υψηλές ή αντίθετα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει αποπνικτική.

Αν ταλαιπωρείσαι από την υγρασία στο σπίτι σου, τότε μάθε ότι υπάρχουν τρόποι να την μειώσεις και να αποκτήσεις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.


1. Ο σωστός αερισμός του σπιτιού είναι το “Α” και το “Ω”

Ο αερισμός του σπιτιού, είναι πολύ σημαντικός για να ανανεώνεται ο αέρας και να μην εγκλωβίζεται η υγρασία στα δωμάτια του σπιτιού. Συνήθως, τα δωμάτια που “υποφέρουν” από υγρασία είναι το μπάνιο και η κουζίνα και είναι λογικό αν σκεφτείς ότι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και του μπάνιου, παράγονται πολλοί υδρατμοί. Φρόντισε λοιπόν, να ανοίγεις μια φορά την ημέρα για λίγη ώρα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού, για να μην επιτρέπεις στην υγρασία να συσσωρεύεται και να αποτρέπεις την εμφάνιση της μούχλας.


2. Επισκεύασε τις ελαττωματικές υδραυλικές εγκαταστάσεις

Οι διαρροές σε σωλήνες, είναι συχνή αιτία εμφάνισης υγρασίας στο σπίτι. Μπορείς να καταλάβεις αν έχεις κάποια διαρροή στις σωληνώσεις του σπιτιού, αν παρατηρήσεις σημάδια υγρασίας σε σημεία του τοίχου που περνούν σωλήνες. Τα σημεία αυτά, συνήθως είναι κοντά στα σώματα θέρμανσης, γύρω από τις βρύσες, στο πάτωμα του μπάνιου όπου περνούν οι σωλήνες της αποχέτευσης, γύρω από το κλιματιστικό κ.λ.π. Ένας επαγγελματίας υδραυλικός, μπορεί να ελέγξει τον χώρο, να διαπιστώσει το πρόβλημα και να επισκευάσει την ελαττωματική υδραυλική εγκατάσταση.


3. Χρησιμοποίησε το κλιματιστικό σε λειτουργία αφύγρανσης

Αν χρησιμοποιείς το κλιματιστικό σου χειμώνα - καλοκαίρι, εκμεταλλεύσου τη λειτουργία αφύγρανσης DRY, η οποία διατηρεί τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σε ιδανικά επίπεδα και την εσωτερική υγρασία μεταξύ 35% έως 60%. Αν δεν έχεις κλιματιστικό σε όλα τα δωμάτια, ενίσχυσε τη διαδικασία μείωσης της εσωτερικής υγρασίας του σπιτιού, με την χρήση αφυγραντήρα ή άλλων θερμαντικών σωμάτων. Πρόσεξε ωστόσο, να μην έχεις ανοιχτά τα σώματα και τις συσκευές για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, γιατί είναι πιθανό να πετύχεις το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την υπερβολική μείωση της υγρασίας και τη δημιουργία ξηρής ατμόσφαιρας στους χώρους του σπιτιού. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για την αγορά του κατάλληλου αφυγραντήρα για το σπίτι σου, συμβουλεύσου κάποιον ειδικό καθώς οι απαιτήσεις του κάθε χώρου διαφέρουν και ο αφυγραντήρας που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να είναι αποδοτικός.


4. Ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 19 έως 21 βαθμούς κελσίου

Ο θερμοστάτης, είναι σύμμαχός σου κατά της υγρασίας στο σπίτι. Με τη ρύθμιση του θερμοστάτη σε μία σταθερή θερμοκρασία δηλαδή μεταξύ 19 έως 21 βαθμούς κελσίου τους χειμερινούς μήνες, η θερμοκρασία στο σπίτι θα είναι ιδανική. Σε αυτή την κλίμακα, η διαφορά εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος δεν είναι μεγάλη κι έτσι αποτρέπεται η εμφάνιση υγρασίας. Αν δεν έχεις θερμοστάτη στο σπίτι, χρησιμοποίησε ένα παραδοσιακό θερμόμετρο χώρου και ένα υγρόμετρο (μετρά το ποσοστό της υγρασίας σε έναν χώρο), για να διαπιστώσεις αν η θερμοκρασία του χώρου είναι σε καλά επίπεδα κι αν τα επίπεδα υγρασίας είναι ψηλά και πρέπει να ενισχύσεις το χώρο με κάποια συσκευή θέρμανσης ή αφύγρανσης.


5. Τοποθέτησε στον χώρο σου φυτά που απορροφούν την υγρασία

Μπορεί να μην το γνώριζες, όμως υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που απορροφούν την υγρασία από το σπίτι. Η δάφνη, το σπαθίφυλλο, η μυρτιά είναι μερικά είδη φυτών που μπορείς να επιλέξεις για τους χώρους του σπιτιού που εμφανίζουν υγρασία. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι οικονομική και παράλληλα θα ανανεώσει και τη διακόσμηση του σπιτιού.


6. Μην απλώνεις τα ρούχα μέσα στο σπίτι

Το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι και δίπλα στα θερμαντικά σώματα, είναι αναγκαίο όταν βρέχει, ωστόσο οι υδρατμοί που δημιουργούνται από τα βρεγμένα υφάσματα δημιουργούν υγρασία στον χώρο. Προτίμησε να επενδύσεις χρήματα σε ένα στεγνωτήριο ρούχων ή σε έναν αφυγραντήρα με αντίστοιχη λειτουργία, έτσι θα αποφύγεις την υγρασία και θα στεγνώνεις τα ρούχα σου στη στιγμή.


7. Κάνε υγρομόνωση στα σημεία που παρατηρείς υγρασία

Η υγρομόνωση, είναι η στεγανοποίηση των χώρων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υγρασίας. Μπορείς να εφαρμόσεις υγρομόνωση στην ταράτσα, στο υπόγειο του σπιτιού, σε αυλές, σε εσωτερικούς χώρους και οπουδήποτε παρατηρείς σημάδια υγρασίας στους τοίχους. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς δεν επιτρέπει τον σχηματισμό υγρασίας στον χώρο, ωστόσο το κόστος της είναι υψηλό συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους αντιμετώπισης.


Ποια είναι τα ποσοστά της φυσιολογικής υγρασίας στο σπίτι;

Τα ποσοστά φυσιολογικής υγρασίας στο σπίτι, θα πρέπει να είναι μεταξύ 45% έως 55%. Όταν τα επίπεδα υγρασίας ξεπερνούν αυτά τα ποσοστά, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης μούχλας και προβλημάτων υγείας σε όσους χρησιμοποιούν τους χώρους του σπιτιού και όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά, η ατμόσφαιρα γίνεται ιδιαίτερα ξηρή και αποπνικτική.