Tips

Φωτιά σε διαμέρισμα: Πώς να είσαι πάντα προετοιμασμένος

Η εκδήλωση φωτιάς σε διαμέρισμα είναι ένα τρομακτικό σενάριο, που δυστυχώς μερικές φορές γίνεται πραγματικότητα. Κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετές καταστροφές περιουσιών από φωτιά και η αιτία συνήθως είναι η ανθρώπινη αμέλεια. Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρεις για να κάνεις το διαμέρισμά σου πιο ασφαλές! Όμως πριν από αυτό, ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τη φωτιά;

Τι μπορεί να προκαλέσει φωτιά στο διαμέρισμα

Ο νούμερο ένα παράγοντας που ευθύνεται για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα είναι η αμέλεια. Αναλυτικότερα, πολλές φορές μπορεί από αμέλεια να συμβεί:

  • Να φύγεις από το σπίτι έχοντας αφήσει το μάτι της κουζίνας ανοιχτό.
  • Να ξεχάσεις αναμμένα καντήλια ή κεριά όσο είσαι εκτός σπιτιού.
  • Να μη σβήσεις καλά τα αποτσιγαρά σου και να είναι αφημένα στο τασάκι.
  • Να υπάρχει διαρροή γκαζιού και να μη το έχεις καταλάβει.
  • Να αφήσεις το σίδερο ή την ισιωτική για τα μαλλιά στην πρίζα και να φύγεις από το δωμάτιο.
  • Να μην έχεις αντικαταστήσει το φίλτρο του απορροφητήρα σου για πολύ καιρό. Εξαιτίας της συσσώρευσης λιπών στον απορροφητήρα από τη χρόνια χρήση, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών την ώρα του μαγειρέματος, μπορεί να γίνει ανάφλεξη αυτού.
  • Να αφήσεις το τζάκι ή κάποια συσκευή θέρμανσης αναμμένη χωρίς επιτήρηση.
  • Να χρησιμοποιείς ελαττωματικές ή κακοσυντηρημένες ηλεκτρικές συσκευές.


Τι πρέπει να κάνεις στην περίπτωση φωτιάς στο διαμέρισμα

Αν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση και το διαμέρισμά σου πιάσει φωτιά, αρχικά θα πρέπει να ηρεμήσεις και να ζυγίσεις την κατάσταση. Η δική σου ασφάλεια αλλά και όσων είναι στο σπίτι είναι το κύριο μέλημα, για αυτό χρειάζεται να παραμείνεις ψύχραιμος.

  • Αν η κατάσταση δεν είναι σοβαρή και πρόκειται για μία μικρή εστία, προσπάθησε να τη σβήσεις μόνος σου, με τη χρήση πυροσβεστήρα, τον οποίο όλοι πρέπει να έχουμε σπίτι μας. Να θυμάσαι ότι αν η φωτιά προκληθεί εξαιτίας της καύσης λαδιού, το να πετάξεις νερό θα χειροτερέψει την κατάσταση. Καλύτερα να προμηθευτείς έναν πυροσβεστήρα ειδικό για φωτιά σε λάδι ή μια πυρίμαχη κουβέρτα. Οι πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις εκδήλωσης φωτιάς (π.χ. φωτιά από λάδι, φωτιά σε συσκευή που είναι στην πρίζα κ.λ.π.). Η τιμή τους ξεκινάει από 15 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό κιλών που θα αγοράσεις.
  • Αν η κατάσταση είναι δύσκολη και δε μπορείς να τη διαχειριστείς, απομακρύνσου αμέσως από το σπίτι. Βγες έξω και κάλεσε αμέσως την πυροσβεστική στο 199.
  • Αν κατά τη φυγή σου ακουμπήσεις την κλειστή πόρτα και αυτή καίει, τότε από πίσω της υπάρχει φωτιά. Σε αυτή τη συνθήκη θα πρέπει να βρεις άλλη διέξοδο διαφυγής.
  • Στην περίπτωση που έχεις εγκλωβιστεί μέσα στο διαμέρισμα, φρόντισε να βρίσκεσαι κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο ή μπαλκόνι και κάλεσε άμεσα την πυροσβεστική. Αν πάλι, η φωτιά ξεσπάσει σε ένα μεμονωμένο χώρο του σπιτιού αλλά δεν έχεις τρόπο διαφυγής από το σπίτι, απομωνόσου σε ένα δωμάτιο με παράθυρο και βάλε στο κάτω μέρος της πόρτας, αφού την κλείσεις, βρεγμένες πετσέτες. Να είσαι πάντα χαμηλά στο πάτωμα και κοντά στο ανοιχτό παράθυρο. Στην περίπτωση πυκνών καπνών κάλυψε το πρόσωπο σου με ένα βρεγμένο πανί.
  • Αν βρίσκονται παιδιά μέσα στο σπίτι, οδήγησε τα κοντά σε ανοιχτό παράθυρο και κράτησε τα όσο πιο χαμηλά στο πάτωμα γίνεται. Κάλεσε την πυροσβεστική και οπλίσου με υπομονή.
  • Αν έχεις αφήσει το κατοικιδιό σου σε διαμέρισμα που φλέγεται, μην προσπαθήσεις να μπεις ξανά μέσα. Άφησε τους πυροσβέστες να το βγάλουν με ασφάλεια από το χώρο.


Πως μπορείς να αποτρέψεις την εκδήλωση φωτιάς στο διαμέρισμά σου

Υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείς να λάβεις προληπτικά και να αποτρέψεις την εκδήλωση φωτιάς. Πριν κοιμηθείς ή βγεις από το σπίτι λοιπόν

  1. Κλείσε όλες τις εσωτερικές πόρτες των δωματίων. Ακόμα και αν εκδηλωθεί φωτιά, οι κλειστές πόρτες βοηθούν στον περιορισμό αυτής, αλλά εμποδίζουν και την εξάπλωση του καπνού.
  2. Βγάλε από την πρίζα όλες εκείνες τις συσκευές που το επιτρέπουν π.χ. τηλεόραση.
  3. Τσέκαρε την ηλεκτρική κουζίνα και το θερμοσίφωνα και βεβαιώσου ότι τα έχεις σβήσει.
  4. Αν έχεις αναμμένο το τζάκι, βάλε το προστατευτικό του, ακόμα και αν η φωτιά μέσα σε αυτό είναι μικρή.
  5. Πέταξε όλα τα αποτσίγαρα από το τασάκι.
  6. Σβήσε τα κεριά στο χώρο.


Καλό θα ήταν να έχεις στο νου σου ένα σχέδιο εκκένωσης και να μη φορτώνεις με πράγματα τις εξόδους διαφυγής. Να θυμάσαι ότι ένα σύστημα πυρανίχνευσης είναι ο σύμμαχος σου για την προστασία του σπιτιού σε περίπτωση φωτιάς. Θα το βρεις σε μία γκάμα τιμών από 50 έως και χιλιάδες ευρώ ανάλογα τα χαρακτηριστικά που αναζητάς.

Πως καθαρίζεις το διαμέρισμα μετά από μία φωτιά

Δυστυχώς δεν τη γλίτωσες και το διαμέρισμά σου έπιασε φωτιά, αλλά ευτυχώς δεν έχει σοβαρές ζημιές. Φρόντισε λοιπόν τα εξής:

  • Να αερίσεις το χώρο για να ξεμυρίσει το σπίτι από τους καπνούς.
  • Να πλύνεις όλες τις επιφάνειες και τους τοίχους, καθώς και τα μαγειρικά σκεύη.
  • Να βγάλεις όλα σου τα ρούχα έξω να αεριστούν και στη συνέχεια πλύνε τα.


Η φωτιά σε διαμέρισμα είναι κάτι που κανείς μας δε θέλει να του συμβεί. Δυστυχώς όμως δε μπορούμε να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο. Η ασφάλεια πυρός προστατεύει την περιουσία σου και καλύπτει τις ανάγκες σου τη δύσκολη αυτή στιγμή! Αν μένεις σε δασική περιοχή, φρόντισε η ασφάλεια που θα επιλέξεις να καλύπτει την πυρκαγιά από δάσος.