Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Tips

Βουητό στο αυτοκίνητο: Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι ήχοι που πρέπει να σε προβληματίσουν

Όσο πιο πολλές ώρες περνάς στο αυτοκίνητό σου, τόσο πιο πολύ το μαθαίνεις και το συνηθίζεις. Εάν λοιπόν αντιληφθείς έναν παράξενο θόρυβο, που δεν έχεις ξανακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, τότε πιθανόν το όχημα σου να θέλει κάτι να σου πει. Ένα ασυνήθιστο βουητό στο αυτοκίνητο, μπορεί να σου φανερώσει κάποια βλάβη που να χρήζει άμεσης επισκευής. Στη περίπτωση αυτή μην τον αγνοήσεις και πήγαινε το αυτοκίνητό σου για έλεγχο.

7 Παράξενοι θόρυβοι στο αυτοκίνητο που πρέπει να σε ανησυχήσουν

1. Το αυτοκίνητο βουίζει

Αν ο ήχος έχει τη μορφή βουητού, καλό θα ήταν να ελέγξεις τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου. Με μία γρήγορη ματιά μπορείς να καταλάβεις αν αυτά είναι ταλαιπωρημένα και χρειάζεται να τα αλλάξεις. Σε περίπτωση που τα ελαστικά σου δε φαίνονται ταλαιπωρημένα, αλλά το βουητό συνεχίζεται, πιθανόν να υπάρχουν αλλοιώσεις στο εσωτερικό τους που μόνο ο επαγγελματίας με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να εντοπίσει.

Πέρα από τα φθαρμένα ελαστικά, βουητό προκαλείται και από την ύπαρξη σπασμένου ρουλεμάν. Σε περίπτωση που ο ήχος έχει τη μορφή βρυχηθμού, το πρόβλημα βρίσκεται σε κάποιο από τα ρουλεμάν των δύο μπροστινών τροχών. Εάν λοιπόν έχεις αυτή την ένδειξη, θα πρέπει να πας σε συνεργείο το συντομότερο δυνατόν για να προλάβεις τη βλάβη. Αν η βλάβη είναι μικρή και δεν έχει προλάβει να εκδηλωθεί, το κόστος επισκευής είναι ελάχιστο και κυμαίνεται στα 10 ευρώ για τον κάθε τροχό. Αν όμως η βλάβη είναι ολική, τότε ο τροχός χάνει τη σταθερότητα του και η οδήγηση του αυτοκινήτου κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά σε υψηλές ταχύτητες.

Συνεπώς, στην περίπτωση που βρίσκεσαι στο δρόμο και ακούσεις πολύ έντονο βουητό ή βρυχηθμό, ακινητοποίησε το αυτοκίνητο σου άμεσα και κάλεσε την οδική βοήθεια για την αποφυγή ατυχήματος.

2. Δυνατός θόρυβος κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου

Αν παρατηρείς έναν έντονο θόρυβο κατά το ξεκίνημα του αυτοκινήτου, τότε πρέπει να ελέγξεις τη μίζα του οχήματος. Η πιθανότητα να υπάρχει βλάβη στη μίζα είναι μεγάλη και πολύ πιθανόν να χρειαστεί να την αντικαταστήσεις. Αν είσαι τυχερός και η μίζα δεν έχει προλάβει να αχρηστευθεί, το πρόβλημα λύνεται με έναν απλό καθαρισμό αυτής. Και στις δύο περιπτώσεις συμβουλεύσου έναν επαγγελματία, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει αναλόγως.

3. Περίεργο σφύριγμα ή τσίριγμα στο αυτοκίνητο

Το σφύριγμα στο αυτοκίνητο δείχνει βλάβες στους ιμάντες του δυναμό και του χρονισμού. Τσέκαρε λοιπόν τους ιμάντες σου, πάντα με τη βοήθεια ειδικού, γιατί πιθανόν να είναι υπερβολικά τεντωμένοι ή ακόμα και σπασμένοι. Να θυμάσαι πως σε περίπτωση που κοπεί ο ιμάντας χρονισμού, τα νέα είναι άσχημα, καθώς μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να αλλάξεις ολόκληρο τον κινητήρα σου.

Αν από την άλλη αν ο ήχος θυμίζει πιο πολύ τσίριγμα, τότε η βλάβη βρίσκεται στα τακάκια των φρένων. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επισκεφθείς άμεσα το συνεργείο για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

4. Μεταλλικός ήχος στον κινητήρα

Αυτός ο μεταλλικός ήχος ή αλλιώς κροτάλισμα παρατηρείται κυρίως στους κινητήρες diesel και προκαλείται από την καύση ακατάλληλου καυσίμου. Αν λοιπόν καις πετρέλαιο με μικρό αριθμό κετανίων, αντικατέστησε το αμέσως με πετρέλαιο μεγάλου αριθμού κετανίων. Τα κετάνια είναι ο δείκτης που επηρεάζει άμεσα την αυτανάφλεξη. Όσο περισσότερα, τόσο πιο γρήγορα προκαλείται η αυτανάφλεξη και τόσο πιο ομοιόμορφη είναι. Στην περίπτωση που αλλάξεις το καύσιμο σου και ο θόρυβος συνεχιστεί, ζήτα τη βοήθεια ειδικού.

5. Θόρυβος στο διαφορικό ή στο σασμάν του αυτοκινήτου

Αν το αυτοκίνητο σου έχει στο ιστορικό του πολλά χιλιόμετρα, τότε θα χρειαστεί σίγουρα κάποια στιγμή αλλαγή του διαφορικού. Η ύπαρξη θορύβου στο διαφορικό επιβεβαιώνει τον παραπάνω κανόνα και καθιστά πιο γρήγορη την αλλαγή του. Αρκετά συχνά όμως, μπορεί να ξεγελαστείς και ο θόρυβος να προέρχεται από το σασμάν. Πήγαινε λοιπόν άμεσα στο συνεργείο, για να προλάβεις τη ζημιά στην αρχή της, καθώς η ολική αντικατάσταση του σασμάν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

6. Διάφορα χτυπήματα στο αυτοκίνητο

Σε περίπτωση που ο ήχος που ακούς μοιάζει με χτύπημα, τότε μπορεί να οφείλεται σε κάτι από τα παρακάτω.

Έντονος κούφιος ήχος όταν ο κινητήρας είναι ζεστός Πιθανή βλάβη στα έδρανα της μπιέλας που βρίσκεται στον κινητήρα του οχήματος
Ελαφρά χτυπήματα όταν ο κινητήρας είναι κρύος Πιθανή βλάβη στις βαλβίδες
Άνισα κούφια χτυπήματα στο κάρτερ λαδιού Ελαττωματικά ρουλεμάν στροφαλοφόρου
Χτυπήματα που ακούγονται καθαρά κατά την εκκίνηση του κινητήρα και στη συνέχεια σταματάνε Μη επαρκής ή υπερβολική ύπαρξη λαδιού κινητήρα με αποτέλεσμα το φράξιμο του κινητήρα λαδιού
Έντονος μεταλλικός ήχος σε καινούργιο κινητήρα Πιθανή προανάφλεξη του κινητήρα, εξαιτίας της χρήσης καυσίμου με χαμηλά οκτάνια

7. Τριβή μεταξύ μετάλλων

Αν ο ήχος που ακούς παραπέμπει σε τριβή μεταξύ μεταλλικών τμημάτων, η βλάβη μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα σημεία. Απευθύνσου σε έναν ειδικό για να ελέγξει τα φρένα, τα συστήματα μετάδοσης κίνησης, αλλά και τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου.Ανεξάρτητα από την περίπτωση που θα εντοπίσεις και το θόρυβο που θα παρατηρήσεις στο αυτοκίνητο σου, να θυμάσαι ότι πρέπει να οδηγηθείς άμεσα σε συνεργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποφυγή ατυχημάτων.