Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Ασφάλεια

Δήλωση ατυχήματος: Πότε & Πώς γίνεται; Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Έχεις τρακάρει και σκέφτεσαι ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνεις, για να βγεις από αυτή την δυσάρεστη κατάσταση και να λάβεις την αποζημίωση από την ασφαλιστική σου; Εκτός από την Δήλωση Ατυχήματος, μπορεί να εξετάσεις και την επιλογή της φιλικής δήλωσης.  Συνέχισε να διαβάζεις και μάθε τι πρέπει να κάνεις μετά το ατύχημα, πότε γίνεται η δήλωση ατυχήματος και τι ισχύει για την εναλλακτική της φιλικής δήλωσης.

Τι κάνεις μετά το ατύχημα;

Τις πρώτες στιγμές που συνειδητοποιείς ότι έχεις εμπλακεί σε τροχαίο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ηρεμήσεις και να απομακρυνθείς από το όχημά σου. Σε περίπτωση που υπάρχουν τραυματίες και χρειάζονται την βοήθειά σου, κάλεσε ασθενοφόρο και σιγουρέψου ότι είσαι κι εσύ ασφαλής. Εφόσον, νιώσεις ασφαλής, κάνε τα εξής:

 1. Κάλεσε την τροχαία.
 2. Κάλεσε την ασφαλιστική σου για να στείλει την Φροντίδα ατυχήματος
 3. Κράτησε τα στοιχεία των εμπλεκόμενων οδηγών στο ατύχημα καθώς και τις πινακίδες των οχημάτων τους.
 4. Βγάλε φωτογραφίες από την σύγκρουση και από τις ζημιές στα αυτοκίνητα.
 5. Αν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, κράτησε τα στοιχεία τους πριν φύγουν

Πότε γίνεται η Δήλωση Ατυχήματος;

Η Δήλωση Ατυχήματος, είναι ένα έγγραφο, το οποίο παρέχει στην ασφαλιστική όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για το ατύχημα και συμπληρώνεται από όλους τους εμπλεκόμενους οδηγούς. Η υπεύθυνη δήλωση ατυχήματος περιλαμβάνει:

 • Τα στοιχεία των ασφαλιζόμενων
 • Τα στοιχεία των οχημάτων που ενεπλάκησαν στο ατύχημα
 • Τα στοιχεία των ατόμων που υπέστησαν υλικές ζημιές
 • Τα στοιχεία των ατόμων που υπέστησαν σωματικές βλάβες
 • Την περιγραφή του ατυχήματος

Επιπλέον, ο οδηγός που κάνει τη δήλωση (ο δηλών) αλλά και ο οδηγός που την συνυπογράφει καλούνται να καταγράψουν ποιος ευθύνεται, κατά τη γνώμη τους, για το ατύχημα.

Οι οδηγοί έχουν περιθώριο 8 ημερών για να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στην ασφαλιστική τους το σχετικό έντυπο. Ωστόσο τις περισσότερες φορές η δήλωση συμπληρώνεται επιτόπου από τον εκπρόσωπο της φροντίδας ατυχήματος. Πέρα από την δήλωση ατυχήματος, οι οδηγοί υποχρεούνται να προσκομίσουν οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ζητηθεί από την ασφαλιστική και υπάγεται και στους όρους του συμβολαίου.

Πότε θα λάβεις αποζημίωση;

Για να λάβεις αποζημίωση για τις ζημιές στο όχημά σου, θα πρέπει να συμπληρώσεις και να καταθέσεις στην ασφαλιστική σου εκτός της δήλωσης ατυχήματος και την αίτηση αποζημίωσης. Με την αίτηση αποζημίωσης, ζητάς από την ασφαλιστική να κινήσει τις διαδικασίες για να λάβεις την αποζημίωση. Ο Νόμος ορίζει ότι, το αργότερο εντός 3 μηνών, θα λάβεις την προσφορά αποζημίωσης, η οποία περιλαμβάνει το ποσό της αποζημίωσης καθώς και τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο πληρωμής. Συνήθως όμως, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την καταβολή της αποζημίωσης, δεν ξεπερνά τον 1 μηνά. Εξαίρεση αποτελούν οι υποθέσεις με δύσκολη απόφαση περί υπαιτιότητας ή περιπτώσεις όπου έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Για την καταβολή της αποζημίωσης χρειάζεται να καταθέσεις τα παρακάτω έγγραφα:

 • Άδεια κυκλοφορίας
 • Ταυτότητα
 • Δίπλωμα οδήγησης
 • Τιμολόγια από το κόστος επισκευής
 • Αντίγραφο από την πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου τραπέζης

Τι ισχύει για τον Φιλική Δήλωση;

Σε περίπτωση που το τροχαίο δεν είναι σοβαρό και πρόκειται μόνο για υλικές ζημιές, υπάρχει μία διαδικασία η οποία ακολουθείται από τις περισσότερες ασφαλιστικές, εκείνη της φιλικής δήλωσης. Πρόκειται για έντυπο του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής που καθιέρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο του Φιλικού Διακανονισμού ζημιών, σύμφωνα με το οποίο αποζημιώνεσαι από την δική σου ασφαλιστική (στις περισσότερες περιπτώσεις).

Η φιλική δήλωση, επιτρέπει συνεπώς την άμεση αποζημίωση του αναίτιου οδηγού από την δική του ασφαλιστική και όχι από την ασφαλιστική του υπαίτιου οδηγού. Οι οδηγοί συμπληρώνουν το έντυπο της φιλικής δήλωσης και οι ασφαλιστικές εταιρείες, επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να λάβει η ασφαλιστική του αναίτιου οδηγού το ποσό της αποζημίωσης, από την ασφαλιστική του υπαίτιου οδηγού. Αυτό γίνεται όταν η ασφαλιστική του υπαίτιου οδηγού αποδέχεται την ευθύνη για το ατύχημα. Στην περίπτωση αυτή, ο αναίτιος οδηγός, θα λάβει σύντομα την αποζημίωση από την ασφαλιστική του.

Το τροχαίο είναι σίγουρα μία αναπάντεχη και άσχημη κατάσταση. Με την κατάλληλη ασφάλεια, μπορείς να νιώθεις ήρεμος, ό,τι και να τύχει. Στο COSMOTE Insurance, μπορείς να βρεις αξιόπιστα ασφαλιστικά συμβόλαια που σου προσφέρουν κάλυψη φροντίδας τροχαίου αλλά και επιπλέον πρόσθετες καλύψεις όπως την κάλυψη νομικής προστασίας, ώστε να είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο!