Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Tips

Δίπλωμα οδήγησης από 17 ετών με παρουσία συνοδού! Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ζηλέψει ως έφηβοι την ελευθερία που προσφέρει στους “μεγάλους” η οδήγηση ενός αυτοκινήτου; Τα δεδομένα τον τελευταίο περίπου χρόνο έχουν αλλάξει και πλέον ακολουθούμε το ευρωπαϊκό παράδειγμα οδήγησης αναφορικά με το κατώτατο όριο ηλικίας του οδηγού. Αν είσαι 17 χρονών, τότε το ισχύον νομοσχέδιο με τίτλο “Οδηγώντας με ασφάλεια” σε αφορά άμεσα. Πριν πάρεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου των γονιών σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο σε αυτό το άρθρο, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις για το πώς θα αποκτήσεις το δίπλωμα οδήγησης και ποιοι είναι οι περιορισμοί που θα πρέπει να έχεις στο νου σου.

Τι λέει ο νόμος για τους νέους οδηγούς 17 ετών;

Ο επικαιροποιημένος νόμος, δίνει τη δυνατότητα σε νέους που έχουν κλείσει το 17ο έτος της ζωής τους, να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης με βασική προϋπόθεση την ύπαρξη συνοδού - συνοδηγού άνω των 25 ετών, κάτοχο διπλώματος με ημερομηνία έκδοσης άνω των πέντε ετών και με καθαρό point system (Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών). Η άδεια που χορηγείται είναι προσωρινή, αποκλειστικά και μόνο για συνοδευόμενη οδήγηση και δυνατότητα οδήγησης μόνο εντός της περιφέρειας που κατοικούν. Οι κανόνες του ΚΟΚ ισχύουν κανονικά και η παραβίαση αυτών οδηγεί στην αφαίρεση της προσωρινής άδειας, ενώ το δίπλωμα τους για ένα μήνα χάνουν και οι συνοδοί.

Αν κατά τη διάρκεια του έτους αυτού δεν εμπλακείς σε ατύχημα, όταν κλείσεις τα 18 θα έχεις στην κατοχή σου πλέον το κανονικό δίπλωμα οδήγησης. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δώσεις εξετάσεις από την αρχή.

Τι χρειάζεται να έχουν οι συνοδοί;

Οι συνοδοί πρέπουν να πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα,

 • Πρέπει να είναι άνω των 25 ετών.
 • Να διαθέτουν άδεια οδήγησης σε ισχύ, τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από πέντε έτη, την οποία θα έχουν πάντα μαζί τους κατά τη συνοδεία.
 • Να συμβουλεύουν με προσοχή τον οδηγό, ακολουθώντας όλους τους ισχύοντες κανόνες.
 • Να παρακολουθούν με προσοχή και να κρίνουν αυστηρά τον τρόπο οδήγησης του οδηγού και αν τη θεωρήσουν ακατάλληλη, να οδηγούν οι ίδιοι το αυτοκίνητο.
 • Να είναι σε κατάλληλη κατάσταση με την απαραίτητη σωματική και νοητική ικανότητα που είναι απαραίτητη για την οδήγηση οχήματος.
 • Να αρνούνται την ιδιότητα του συνοδού σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις της παρούσας διάταξης και του ν. 2696/1999 (Κ.Ο.Κ.) για τον οδηγό αλλά και το αυτοκίνητο. Ειδικότερα για τις διατάξεις του άρθρου 42 του Κ.Ο.Κ., ο συνοδός λογίζεται και αυτός ως οδηγός και υπόκειται στους προβλεπόμενους ελέγχους

Τι είναι το ειδικό σήμα;

Υποχρεωτική είναι η ύπαρξη ειδικού σήματος στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου. Το σήμα χρειάζεται να διατηρηθεί, έως και τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας του οδηγού. Το διακριτικό σήμα αποτελείται από το κεφαλαίο γράμμα «Σ», είναι μαύρου χρώματος, εκτυπώνεται πάνω σε άσπρο φόντο και έχει διαστάσεις 12 χ 15 εκατοστά. Μόλις ο οδηγός συμπληρώσει τα 18 έτη, το σήμα αντικαθίσταται από το κλασσικο «Ν» σε κόκκινο χρώμα.

Πώς αποκτάς το προσωρινό δίπλωμα;

Αφού τώρα γνωρίζεις ποιες προϋποθέσεις χρειάζεται να πληροί ο συνοδός σου, καιρός να διαβάσεις τι πρέπει να κάνεις και εσύ. Αρχικά, είναι απαραίτητο να παρακολουθήσεις το λιγότερο 21 θεωρητικά μαθήματα ΚΟΚ  και  25 πρακτικά μαθήματα αυτοκινήτου. Θυμήσου! Πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τα θεωρητικά μαθήματα για να συνεχίσεις με τα πρακτικά. Εν συνεχεία, θα χρειαστεί να συλλέξεις ορισμένα δικαιολογητικά.

 1. Υπεύθυνη Δήλωση από τον κάθε κηδεμόνα, επικυρωμένη από ΚΕΠ
 2. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, επικυρωμένη από ΚΕΠ, στην οποία δηλώνεις:
 • Την μόνιμη κατοικία σου
 • Το ΑΦΜ σου
 • Ότι δεν κατέχεις άλλη άδεια οδήγησης Ελληνική ή κράτους-μέλους Ε.Ο.Κ.
 • Αίτηση εκτύπωσης επικυρωμένη από ΚΕΠ
 • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου σε ισχύ και φωτοαντίγραφα αυτών. Αν δεν είσαι Έλληνας υπήκοος προσκομίζεις άδεια εγγραφής πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε. ή παραμονής
 1. Δύο φωτογραφίες έγχρωμες, τύπου διαβατηρίου

 2. Δύο πιστοποιητικά υγείας παθολόγου και οφθαλμιάτρου με απόδειξη πληρωμής του ιατρού.

Η οδήγηση σου προσφέρει μία μοναδική αίσθηση αυτονομίας και ελευθερίας. Είναι πολύ σημαντικό για να απολαμβάνεις τις διαδρομές σου νόμιμα και με ασφάλεια, να έχεις κάνει ασφάλεια αυτοκινήτου. Στο COSMOTE Insurance, μπορείς να βρεις ολοκληρωμένα πακέτα ασφάλισης για νέους οδηγούς και να επιλέξεις εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σου!