Tips

Πειραγμένα χιλιόμετρα στο αυτοκίνητο: Πώς το καταλαβαίνεις και τι μπορείς να κάνεις

Τα πειραγμένα χιλιόμετρα είναι κάτι που συμβαίνει μερικές φορές στην πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το γύρισμα των χιλιομέτρων είναι μία πρακτική που ακολουθούν κάποιοι επιτήδειοι πωλητές, για να κάνουν το αυτοκίνητο να φαίνεται πιο δελεαστικό και φυσικά να αυξήσουν την τιμή του.

Πώς καταλαβαίνεις ότι το αυτοκίνητο σου είναι “πειραγμένο”

Αν αγόρασες μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και θέλεις να είσαι σίγουρος ότι τα αναγραφόμενα χιλιόμετρα είναι και τα πραγματικά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν.

1. Έλεγξε τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου.

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να τσεκάρεις είναι το κατά πόσο τα χιλιόμετρα στο κοντέρ του μεταχειρισμένου οχήματος συμφωνούν με αυτά που αναγράφονται στον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου. Αυτή η διασταύρωση που πραγματοποιείται στο VIN (Vehicle Identification Number) μας δείχνει όλα τα στοιχεία των παλαιότερων service που έχουν γίνει στο αυτοκίνητο σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιες από τις συντηρήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί σε μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία, είναι τουλάχιστον μια καλή μέθοδος για να γνωρίζεις μέχρι πότε γινόταν το service του αυτοκινήτου στην αντιπροσωπεία. Συνεπώς, τα τωρινά χιλιόμετρα θα πρέπει σίγουρα να είναι παραπάνω από το αυτά που ίσχυαν στα τότε service.

2. Τσέκαρε το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Η εικόνα της καμπίνας δηλώνει πολλά για τη χρήση του αυτοκινήτου. Ξεφτισμένο κάθισμα οδηγού, “ταλαιπωρημένο” τιμόνι και πεντάλ δε συμβαδίζουν με ένα αυτοκίνητο που έχει διανύσει λίγα χιλιόμετρα. Δώσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη ζώνη ασφαλείας και στο πόσο δύσκολη είναι η επαναφορά της. Αν δεις πράγματα που σε παραξενεύουν, καλό θα ήταν να το συζητήσεις με τον πωλητή και στη συνέχεια με κάποιον ειδικό.

Προσοχή, μία πολύ καλή κατάσταση της καμπίνας με καινούριο τιμόνι και καθίσματα δε δείχνει απαραίτητα ότι τα χιλιόμετρα δεν είναι πειραγμένα. Είναι απλώς μία αρχική ένδειξη, που καλό θα ήταν να διερευνήσεις παραπάνω.

3. Παρατήρησε το εξωτερικό του αυτοκινήτου.

Έλεγξε προσεκτικά το αυτοκίνητο εξωτερικά. Όσο πιο παλιό και ταλαιπωρημένο μοιάζει, τόσο πιο πολλά χιλιόμετρα έχει διανύσει. Παρατήρησε ιδιαίτερα τους προφυλακτήρες για τυχόν γρατζουνιές. Αν τα φώτα δε, είναι θολά και δεν αποδίδουν όσο πρέπει, το αυτοκίνητο φαίνεται να έχει αρκετά χρόνια πάνω του.

4. Μελέτησε το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου

Σημαντικές πληροφορίες μας δίνει επίσης το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου. Αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε όλα τα αυτοκίνητα, καθώς παρέχει στον αγοραστή χρήσιμες πληροφορίες για το ιστορικό του οχήματος. Μία σύγκριση λοιπόν μεταξύ των στοιχείων του βιβλίου και της εικόνας του οδομέτρου, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.

5. Ρώτα τη γνώμη κάποιου ειδικού.

Το πιο σημαντικό βήμα ωστόσο, είναι να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία, τον οποίο εμπιστεύεσαι και έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Αυτός θα προβεί σε έλεγχο του αυτοκινήτου με τη χρήση ράμπας ανύψωσης και θα τσεκάρει τις τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς και τον “εγκέφαλο” του οχήματος. Θα σε καθοδηγήσει και θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται. Αν ο πωλητής αρνηθεί τον έλεγχο από δικό σου μηχανικό, τότε οι πιθανότητες να κρύβει κάτι, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του carVertical, η πλειοψηφία των αυτοκινήτων με πειραγμένα χιλιόμετρα είναι premium γερμανικά μοντέλα, αλλά και αυτά που κατασκευάστηκαν την περίοδο 2006 - 2016.

Τι πρέπει να κάνεις αν αντιληφθείς ότι σου πούλησαν αυτοκίνητο με πειραγμένα χιλιόμετρα

Αν τελικά συνειδητοποίησες ότι το αυτοκίνητο που αγόρασες είναι “πειραγμένο”, τότε θα πρέπει να κάνεις κάποιες ενέργειες για να μπορείς να μετακινείσαι νόμιμα.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη υπουργική απόφαση (Αρ. Πρωτ.Οικ. 77465/902), η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2019, δεν είσαι υποχρεωμένος να διορθώσεις ο ίδιος τον αριθμό των χιλιομέτρων. Πριν τη συγκεκριμένη απόφαση, ο ιδιοκτήτης ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει το οδόμετρο εντός 20 ημερών.

Το αυτοκίνητο με τα πειραγμένα χιλιόμετρα, θα πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ μέσα σε διάστημα 30 ημερών και εκεί γίνεται η προσθήκη των μη περασμένων χιλιομέτρων. Ο τρόπος υπολογισμού των χιλιομέτρων είναι συγκεκριμένος και στην περίπτωση των επιβατικών αυτοκινήτων είναι 1000 χιλιόμετρα ανα μήνα. Έτσι λοιπόν πολλαπλασιάζονται οι μήνες μεταξύ των τεχνικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν με το 1000. Ο αριθμός που προκύπτει είναι αυτός που θα προστεθεί στα υπάρχοντα χιλιόμετρα.

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις μετά την παραπάνω διαδικασία, είναι να σιγουρευτείς ότι η ύπαρξη πειραγμένων χιλιομέτρων αναγράφεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου των ΚΤΕΟ, για να “γλιτώσεις” κάποιον πιθανό, μελλοντικό αγοραστή. Ακολουθεί επανέλεγχος μετά από 30 ημέρες.

Ποιο είναι το πρόστιμο για ένα αυτοκίνητο με πειραγμένα χιλιόμετρα

Παρά την αλλαγή της απόφασης τον Οκτώβριο του 2019, οι κυρώσεις παραμένουν οι ίδιες με παλαιότερα και έτσι θα έρθεις αντιμέτωπος με τσουχτερό πρόστιμο ύψους 400 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων από την τροχαία. Να περιμένεις και ένα ακόμα πρόστιμο 150 ευρώ, που προκύπτει από τη διασταύρωση στοιχείων του αυτοκινήτου μέσω taxisnet. Ευτυχώς, από αυτά μπορείς εύκολα να απαλλαγείς με τη συμπλήρωση μιας υπεύθυνης δήλωσης προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Τι μπορείς να κάνεις με τον πωλητή που σε εξαπάτησε

Αφού λοιπόν κάνεις την παραπάνω διαδικασία και αποφύγεις τα βαριά πρόστιμα, στο χέρι σου είναι αν θέλεις να “κυνηγήσεις” τον επιτήδειο που σε εξαπάτησε. Ένας δικηγόρος με εμπειρία σε αυτές τις περιπτώσεις, θα σε συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνεις. Συνήθως, ένα εξώδικο προς τον πωλητή, τον ενημερώσει για τις προθέσεις σου, οι οποίες πέρα από ένα ποσό για ηθική βλάβη, μπορεί να είναι:

  • Αντικατάσταση του οχήματος
  • Αξίωση αποζημίωσης ενός τμήματος του ποσού αγοράς
  • Ακύρωση της πώλησης και επιστροφή ολόκληρου του ποσού