Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Ασφάλεια

Ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας - Τι ισχύει;

Η ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας αποτελεί αναπόσπαστο όρο της σύμβασης στεγαστικού δανείου.

Με απλά λόγια, αν έχεις αγοράσει σπίτι με δάνειο από τράπεζα, είσαι υποχρεωμένος να το ασφαλίσεις, ακολουθώντας τους όρους της δανειακής σύμβασης που έχεις υπογράψει.

Ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας μέσω τράπεζας: Είναι υποχρεωτική;

Οι τράπεζες απαιτούν από τους δανειολήπτες πελάτες τους να ασφαλίζουν το ακίνητό τους. Συνήθως διαθέτουν οι ίδιες την ασφαλιστική αυτή υπηρεσία, λειτουργώντας ως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με ασφαλιστικές εταιρίες.

Ωστόσο, από τον Μάιο του 2013, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε την εγκύκλιο 462, όπου και αναγνωρίστηκε επίσημα η δυνατότητα των δανειοληπτών να ασφαλίζουν το δανειοδοτούμενο ακίνητό τους σε ασφαλιστική εταιρία της επιλογής τους, με τον όρο το ασφαλιστήριο να ικανοποιεί τις καλύψεις που καθορίζονται από τη δανειακή σύμβαση.

Αυτό ισχύει και για δάνεια που είχαν συναφθεί πριν 2013: ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ασφαλιστική εταιρία, να συνάψει νέο συμβόλαιο ασφάλειας ενυπόθηκης κατοικίας όπου επιθυμεί και να ακυρώσει το παλιό.

Τι πρέπει να προσέξεις όταν επιλέξεις ασφαλιστικό πρόγραμμα ανεξάρτητα;

Είναι σημαντικό η ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας που θα επιλέξεις να κατατεθεί στην τράπεζα εγκαίρως, για να αποφευχθεί η παράταση του υπάρχοντος συμβολαίου και κατ' επέκταση η χρέωση των ασφαλίστρων. Εξαιρετική προσοχή απαιτείται στη διαμόρφωση των καλύψεων, ώστε αυτές να συμμορφώνονται με τους όρους του δανείου, αλλά και επιμέρους στοιχείων, ειδικότερα:

  • Να είναι σωστή η περιγραφή του ακινήτου
  • Να αναγράφεται η τράπεζα ως δικαιούχος αποζημίωσης
  • Να είναι ακριβής ο προσδιορισμός της ασφαλιζόμενης αξίας του ακινήτου (αξία ανακατασκευής).

Γιατί να αναζητήσεις ανεξάρτητη ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας;

Μεγάλη πιθανότητα εύρεσης καλύτερης τιμής

Είναι πολύ πιθανό, κάνοντας την απαραίτητη έρευνα αγοράς για την ασφάλεια του σπιτιού σου, να βρεις ένα ίδιο συμβόλαιο με αυτό που είχες συνάψει μέσω της τράπεζας, σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα να βρεις συμβόλαιο εταιρίας με την οποία δεν συνεργάζεται η τράπεζα ή να εντοπίσεις συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες που γίνονται ανά διαστήματα στην ασφαλιστική αγορά.

Κίνδυνος ανεπαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης

Η ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας, που συνάπτει για λογαριασμό του δανειολήπτη η τράπεζα, συχνά περιορίζεται στο κεφάλαιο του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική κάλυψη φτάνει μέχρι το ποσό που έχει δανείσει η τράπεζα, προστατεύοντας μόνο το δικό της συμφέρον. Εάν η αγορά ή η ανακατασκευή του ακινήτου έχει γίνει με μερική δανειοδότηση, το κεφάλαιο που έχει καταβάλλει ο ίδιος ο ασφαλισμένος δεν καλύπτεται.

Για παράδειγμα, έστω ότι αγοράζεις ένα σπίτι αξίας 100 χιλιάδων ευρώ με λήψη δανείου από την τράπεζα, ύψους 50 χιλιάδων ευρώ. Σε περίπτωση καταστροφής από σεισμό, η αποζημίωση θα κατευθυνθεί μόνο στην τράπεζα και θα καλύψει μόνο την αξία του δανείου. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα λάβεις αποζημίωση για το ποσό που έχεις καταβάλει.

Φθηνή ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας μέσω του COSMOTE Insurance

Αν ενδιαφέρεσαι για ασφάλιση του δανειοδοτημένου ακινήτου σου, μέσα από το COSMOTE Insurance θα βρεις τα παρακάτω πακέτα που σε εξυπηρετούν:

Αν επιθυμείς να καλύψεις μόνο τη συμβατική σου υποχρέωση έναντι της τράπεζας, επιλέγεις “Κτίριο". Αν επιθυμείς να καλύψεις συνολικά τα περιουσιακά σου στοιχεία, επιλέγεις "Κτίριο και Περιεχόμενο".

Κτίριο (βήματα):

Εφόσον επιλέξεις να ασφαλίσεις το κτίριό σου, θα πρέπει να συμπληρώσεις τα εξής:

  • Τ.Κ. κατοικίας
  • Τετραγωνικά μέτρα κατοικίας
  • Έτος κατασκευής

και τόσο απλά θα δεις πόσο κοστίζει το πακέτο που θα καλύψει πλήρως την ανάγκη σου.

Κτίριο και Περιεχόμενο (βήματα)

Εφόσον επιλέξεις να ασφαλίσεις κτίριο και περιεχόμενο, συμπληρώνεις τα εξής πεδία:

  • Τ.Κ. κατοικίας
  • Τετραγωνικά μέτρα κατοικίας
  • Έτος κατασκευής
  • Πρόκειται για ακίνητο που μισθώνεται σε τρίτους; (ΝΑΙ / ΟΧΙ)

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας;

Επειδή ακριβώς κατανοούμε πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει η ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας, το κάναμε όσο πιο απλό - και πάνω απ’όλα συμφέρον - για εσένα σε αποκλειστική συνεργασία με την Hellas Direct, προσφέροντάς σου τα καλύτερα πακέτα της αγοράς, χωρίς πολυπλοκότητες και κρυφούς όρους

Τετραγωνικά μέτα (τ.μ.) Ετήσια ασφάλεια Κτιρίου* Ετήσια ασφάλεια Κτιρίου και Περιεχομένου*
50τ.μ. 65€ 80€
70τ.μ. 91€ 112€
90τ.μ. 117€ 144€
120τ.μ. 156€ 192€
150τ.μ. 195€ 240€
*Αφορά διαμέρισμα του 2020 στην Αθήνα (με ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κτιρίου 1.300€/ τ.μ.) και το πακέτο που περιλαμβάνει κάλυψη από Σεισμό, Φωτιά, Θραύση σωληνώσεων, Φυσικά φαινόμενα, Βραχυκύκλωμα, Θραύση κρυστάλλων, Αστική ευθύνη ιδιοκτήτη, Πρόσκρουση, Ταραχές, Αντικατάσταση Κλειδαριών, Αμοιβές και Έξοδα και Προσωπικό Ατύχημα.