Tips

Μούχλα στον τοίχο

Η μούχλα στον τοίχο παρατηρείται σε αρκετούς εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας και ανεπαρκή φωτισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μύκητα που εκτός από το να  “ασχημαίνει” τον τοίχο, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για την υγεία σου. Αν λοιπόν εντόπισες μούχλα σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σου πρέπει να δράσεις γρήγορα και να την εξαφανίσεις.


Γιατί εμφανίζεται μούχλα στον τοίχο

Όπως είπαμε παραπάνω, η μούχλα δημιουργείται εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας στο χώρο. Η υγρασία και στη συνέχεια η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις που:

  • Υπάρχει διαρροή σε σωλήνες νερού ή σωλήνες καλοριφέρ
  • Το δωμάτιο δεν αερίζεται όσο πρέπει
  • Δεν υπάρχει θερμομόνωση στους τοίχους
  • Δεν υπάρχει μόνωση στην ταράτσα
  • Υπάρχει ελλιπής μόνωση στα κουφώματα
  • Υπάρχουν κατασκευαστικά προβλήματα στο σπίτι

Να θυμάσαι ότι το ποσοστό υγρασίας στο σπίτι πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 45% - 55%, διαφορετικά η ύπαρξη της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.


Σε ποια δωμάτια συνήθως εντοπίζεται;

Μούχλα στον τοίχο συνήθως θα βρεις:

  • Στο μπάνιο του σπιτιού σου εξαιτίας των υδρατμών
  • Στην κουζίνα
  • Στην αποθήκη του σπιτιού
  • Στο πατάρι
  • Σε δωμάτια με γυψοσανίδες ή ψευδοροφές
  • Σε δωμάτια με ταπετσαρίες
  • Σε όλα τα δωμάτια που εμφανίζουν αυξημένη υγρασίαv


Πώς φεύγει η μούχλα από τον τοίχο


→ Αέρισε το δωμάτιο που υπάρχει το πρόβλημα

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της μούχλας είναι να αφήσεις να μπει στο δωμάτιο καθαρός αέρας. Με τον αερισμό του χώρου σου, ανανεώνεται ο αέρας σε αυτόν και στεγνώνει η υγρασία στον τοίχο. Άφησε λοιπόν την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο σου ανοιχτό για λίγη ώρα ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα στο δωμάτιο.


→ Τρίψε τα σημάδια μούχλας

Αφού έχεις φορέσει γάντια μια χρήσης και ιατρική μάσκα για να είσαι προφυλαγμένος, άρχισε να τρίβεις τη μούχλα από τον τοίχο με καθαριστικά κατά της μούχλας. Μην κλείσεις την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο, καθώς ο αέρας πρέπει συνεχώς να ανανεώνεται. Μπορείς να βρεις στην αγορά μεγάλη ποικιλία σε καθαριστικά κατά της μούχλας με μία μέση τιμή τα 5 ευρώ.

Αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις χημικά, μπορείς να δοκιμάσεις λευκό ξύδι διαλυμένο σε νερό ή μαγειρική σόδα και να επιμείνεις στο τρίψιμο.

Σε συμβουλεύουμε να μη χρησιμοποιήσεις χλωρίνη, διότι αυτή μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στον τοίχο και επιπλέον η μούχλα θα εξαφανιστεί μόνο παροδικά.


Πώς να αποφύγεις την εμφάνιση της μούχλας στον τοίχο;


→ Αγόρασε έναν αφυγραντήρα

Ο αφυγραντήρας θα απορροφήσει την περιττή υγρασία από το χώρο σου και θα βοηθήσει στο να μην εμφανιστεί ξανά μούχλα. Όπως αντιλαμβάνεσαι λειτουργεί ως προληπτικό μέτρο και θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο καθαρισμός από τη μούχλα. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα από πολλές επιλογές και να βρεις τον ιδανικό αφυγραντήρα για το σπίτι σου. Η τιμή του εξαρτάται από τη χωρητικότητα του σε νερό και από επιπλέον χαρακτηριστικά (π.χ. επίπεδο θορύβου, λειτουργία ιονιστή, σύνδεση με wifi κ.α.). Ένας απλός αφυγραντήρας ξεκινάει από 45 ευρώ και ανάλογα τις λειτουργίες του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 850 ευρώ.


→ Μόνωσε το σπίτι

Αν εξακολουθείς να εντοπίζεις μούχλα παρά τον καθαρισμό και τη χρήση αφυγραντήρα, ίσως χρειάζεται να ενισχύσεις τη μόνωση του σπιτιού σου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε εσωτερικά, είτε εξωτερικά και θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία, ο οποίος αφού αξιολογήσει την κατάσταση, θα σου πει και ποιο είναι το κόστος.


Τι είναι η μαύρη μούχλα στον τοίχο

Υπάρχουν αρκετοί τύποι μούχλας που μπορούν να προκαλέσουν παθολογικά προβλήματα. Η μαύρη μούχλα στον τοίχο εντοπίζεται σε δύο τύπους, τον Stachybotrys και τον Ulocladium.

  • Stachybotrys

Ο τύπος αυτός χαρακτηρίζεται ως “τοξική μούχλα” και προκαλεί πληθώρα ιατρικών προβλημάτων π.χ. δημιουργεί πονοκέφαλο, θέματα στην αναπνοή, βήχα, αιμορραγία στη μύτη, κατάθλιψη κ.α. Εντοπίζεται σε οργανικά υλικά όπως π.χ. σε έναν τοίχο φτιαγμένο από ξύλο.

  • Ulocladium

Αυτός ο τύπος παρατηρείται σε κλειστά δωμάτια, υπόγεια, πατάρια, αποθήκες και μπάνια, όπου δηλαδή μπορεί να υπάρξει αυξημένη υγρασία. Και αυτός ο τύπος μούχλας ευθύνεται για παθολογικές αντιδράσεις π.χ. δερματίτιδες, προβλήματα στην αναπνοή, αλλεργίες κ.α.


Όπως είδες παραπάνω, η παρουσία μούχλας στους τοίχους κρύβει πολλούς κινδύνους. Αντιμετώπισε την ριζικά και απόλαυσε τη ζεστασιά του σπιτιού σου!