Tips

Ατύχημα με μηχανή: Τι πρέπει να κάνεις

Κανείς δεν θέλει να ζήσει κάτι τέτοιο, αλλά τα τροχαία ατυχήματα είναι, δυστυχώς, σύνηθες φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους. Αν έχεις εμπλακεί σε τουλάχιστον ένα -είτε ως οδηγός είτε ως συνεπιβάτης, λογικά θα γνωρίζεις τι περίπου πρέπει να κάνεις. Το ατύχημα με μηχανή όμως απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή λόγω της φύσης του οχήματος και της έκθεσης του μοτοσικλετιστή. Σε κάθε περίπτωση, η Νο1 κίνηση που πρέπει να κάνεις πάντα πριν ανέβεις στη μηχανή σου είναι να φορέσεις το κράνος, ακόμη κι αν πρόκειται για μια σύντομη διαδρομή.

Τα 4 βήματα που πρέπει να κάνεις εάν εμπλακείς σε τροχαίο με μηχανή

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσεις τη σωστή σειρά στα βήματα αυτά, προκειμένου να εξασφαλίσεις αφενός ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος για την υγεία κανενός και αφετέρου ότι θα αποζημιωθείς σωστά. Οι κινήσεις σου λοιπόν πρέπει να γίνουν ως εξής:

  1. Σταματάς και ελέγχεις ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι καλά στην υγεία τους. Σε περίπτωση τραυματισμού καλείς αμέσως ασθενοφόρο και την Τροχαία.

  2. Λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας. Τοποθετείς το προειδοποιητικό τρίγωνο στα 100 μέτρα πίσω από το σημείο του ατυχήματος και στέκεσαι σε ασφαλές σημείο. Καλό θα είναι να φωτογραφίσεις με το κινητό σου τηλέφωνο τις πινακίδες κυκλοφορίας, τις υλικές ζημιές και τις θέσεις των οχημάτων που ενεπλάκησαν στο συμβάν, πριν μετακινηθούν.

  3. Ανταλλάσσεις στοιχεία με τον εμπλεκόμενο οδηγό. Είναι σημαντικό να λάβεις αναλυτικά τα στοιχεία του οδηγού που συμμετείχε στο ατύχημα, προκειμένου να μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του στη συνέχεια. Τα απαραίτητα στοιχεία είναι:

    • Ονοματεπώνυμο
    • Αριθμός τηλεφώνου
    • Διεύθυνση κατοικίας
    • Ασφαλιστική εταιρεία
    • Αριθμός κυκλοφορίας της μηχανής
    • Μάρκα και μοντέλο μηχανής

Επίσης, καλό θα είναι να λάβεις στοιχεία και από τους μάρτυρες που μπορεί να βρίσκονται στο σημείο, ώστε να καταθέσουν όσα είδαν.

  1. Καλείς την Φροντίδα Ατυχήματος. Πρόκειται για την εξαιρετικά πρακτική υπηρεσία που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν στους πελάτες τους πως θα καταγραφούν σωστά οι συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος, καθώς και ότι θα δρομολογηθεί άμεσα η αποζημίωση του ασφαλισμένου. Η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Ο ασφαλισμένος οφείλει να ενημερώσει την ασφαλιστική εταιρεία για κάθε ατύχημα εντός 8 εργάσιμων ημερών από το συμβάν.

Επειδή ένα τροχαίο ατύχημα είναι μια τραυματική στιγμή, είτε περιλαμβάνει απλές υλικές ζημιές είτε κάτι πιο σοβαρό, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, ούτως ώστε να μπορέσεις να βοηθήσεις όποιον το χρειάζεται -και κυρίως τον εαυτό σου. Προσπάθησε να συγκρατήσεις την ένταση και τον εκνευρισμό σου και να συνεργαστείς τόσο με τον εμπλεκόμενο οδηγό όσο και με τις Αρχές.

Δήλωση τροχαίου με και χωρίς Φροντίδα Ατυχήματος

Στην περίπτωση που το ασφαλιστικό σου συμβόλαιο περιλαμβάνει την κάλυψη της Φροντίδας Ατυχήματος, τη διαδικασία δήλωσης του τροχαίου διεκπεραιώνει αυτή η υπηρεσία προκειμένου να κάνει πιο εύκολη τη ζωή σου.

Συγκεκριμένα, ένας συνεργάτης της ασφαλιστικής σου είτε θα σε καθοδηγήσει μέσω τηλεφώνου για το τι πρέπει να συμπληρώσεις στη δήλωση ατυχήματος, είτε θα έρθει επί τόπου στο σημείο για να σε βοηθήσει να συμπληρώσετε μαζί τη δήλωση και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Αν το συμβόλαιό σου δεν καλύπτει Φροντίδα Ατυχήματος, τότε θα πρέπει εσύ να αναλάβεις τη διεκπεραίωση της δήλωσης. Αυτό περιλαμβάνει:

  • να καλέσεις την Τροχαία για να καταγράψει το γεγονός και να συμπληρώσει το δελτίο συμβάντων,
  • να συμπληρώσεις και να υπογράψεις μαζί με τον άλλο οδηγό το έντυπο φιλικού διακανονισμού,
  • να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου για το ατύχημα και να προσκομίσεις τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβεις την αποζημίωσή σου.

Τι συμβαίνει εάν οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν συμμετέχουν στον φιλικό διακανονισμό

Σε ένα τροχαίο με μηχανή, οι ασφαλιστικές εταιρείες των εμπλεκομένων αναλαμβάνουν την αποζημίωση των πελατών τους, μέσω του φιλικού διακανονισμού. Εάν κάποια από τις εταιρείες δεν συμμετέχει στον φιλικό διακανονισμό, τότε η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού αποζημιώνει τον οδηγό που δεν έφερε ευθύνη για το ατύχημα.

Για να γίνει αυτό, συμπληρώνεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία καταγράφεις τα προσωπικά σου στοιχεία:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Όνομα πατρός και μητρός
  • Ημερομηνία και τόπο γέννησης
  • Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας
  • Διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο

Κατόπιν, καταγράφεται το συμβάν για το οποίο κάνεις την υπεύθυνη δήλωση. Στο σημείο αυτό θα πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλάβεις:

  • Ημερομηνία και τόπο ατυχήματος
  • Υλικές ζημιές και τραυματίες (εάν υπάρχουν)
  • Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σου
  • Τον λόγο της υπεύθυνης δήλωσης (ασφαλιστικές εταιρείες που δεν συμμετέχουν στον φιλικό διακανονισμό)
  • Αριθμό κυκλοφορίας του άλλου/άλλων οχήματος που ενεπλάκη στο ατύχημα
  • Την ασφαλιστική εταιρεία του άλλου οχήματος
  • Τα στοιχεία ταυτότητας του άλλου οδηγού
  • Τα στοιχεία μαρτύρων που παρευρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος (εφόσον υπάρχουν)

Τι γίνεται σε ατύχημα με μηχανή και ανασφάλιστο όχημα

Εδώ μπορείς να διαπιστώσεις εάν ένα όχημα με το οποίο τράκαρες είναι ανασφάλιστο.*Στην περίπτωση αυτή, ακολουθείς τα ίδια ακριβώς βήματα που αναφέραμε παραπάνω, με πρώτο και κύριο να καλέσεις την Τροχαία για να καταγράψει το γεγονός. Αυτό το χαρτί από την Τροχαία είναι το σημαντικότερο έγγραφο που θα σου ζητηθεί από την ασφαλιστική εταιρεία για να λάβεις την αποζημίωση.

Εάν ο οδηγός του ανασφάλιστου οχήματος φύγει από τον τόπο του συμβάντος ή αρνηθεί να υπογράψει φιλική δήλωση ή υπεύθυνη δήλωση υπαιτιότητας, το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών καλύπτει την αποζημίωσή σου. Πρέπει να γνωρίζεις όμως ότι η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και παραπάνω από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, εάν η υπόθεση πάει δια της δικαστικής οδού. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν την κάλυψη «Ζημιές από Ανασφάλιστο Όχημα».

Επιπλέον, το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι αυτό που καλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα την αποζημίωση σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή θανάτου.

Τι γίνεται σε περίπτωση εγκατάλειψης

Κατ’αρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η εγκατάλειψη του τόπου του τροχαίου ατυχήματος θεωρείται ξεχωριστό ποινικό αδίκημα και τιμωρείται αναλόγως. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχεις τα αντανακλαστικά για να απομνημονεύσεις ταχύτατα τις πινακίδες του οχήματος που σε τράκαρε -και ιδανικά, τη μάρκα και το μοντέλο.

Αν δεν καταφέρεις να θυμηθείς τις πινακίδες, δεν θα μπορέσεις να αποζημιωθείς από τον υπεύθυνο για το ατύχημα οδηγό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καλέσεις την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν. Επίσης, μπορείς να υποβάλεις μήνυση κατά αγνώστου για εγκατάλειψη.

Τι γίνεται σε περίπτωση σωματικής βλάβης και νοσηλείας

Στην περίπτωση σωματικής βλάβης έπειτα από τροχαίο, θα κληθείς να εξεταστείς από γιατρό τον οποίο ορίζει η ασφαλιστική εταιρεία και να καταθέσεις τα αποτελέσματα τυχόν διαγνωστικών εξετάσεων που έκανες μετά το συμβάν προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τραυματισμού. Θα πρέπει να αναφέρεις οποιονδήποτε τραυματισμό, ακόμα κι αν θεωρείς ότι είναι μικρός ή ασήμαντος.

Αν από το τροχαίο ατύχημα με μηχανή υποστείς σωματικές βλάβες που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, η ασφαλιστική σου εταιρεία θα φροντίσει ανάλογα για την αποζημίωσή σου, εφόσον βέβαια η κάλυψη παρέχεται στο συμβόλαιο. Θα πρέπει πάντα να ζητάς ιατρικές βεβαιώσεις και πιστοποιητικά νοσηλείας.

Αν ο υπαίτιος οδηγός του τροχαίου ατυχήματος είναι άγνωστος και χρειαστεί να νοσηλευθείς για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, την αποζημίωσή σου αναλαμβάνει και σε αυτή την περίπτωση το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Πώς αξιολογούνται οι υλικές ζημιές

Από την στιγμή της καταγραφής του τροχαίου ατυχήματος και ενημέρωσης της εταιρείας, ανοίγει ο σχετικός φάκελος στην ασφαλιστική. Ο συνεργάτης της εταιρείας που θα αναλάβει τον φάκελο αναθέτει τον έλεγχο του οχήματος σε πραγματογνώμονα, ο οποίος με τη σειρά του θα επικοινωνήσει μαζί σου για να προγραμματίσετε πότε και πού θα γίνει η εκτίμηση της ζημιάς.

Ιδανικά, η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει σε συνεργείο, καθώς ένας μηχανικός μπορεί με έναν σύντομο έλεγχο να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς και να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το κόστος της επισκευής. Κατόπιν, ο πραγματογνώμονας στέλνει την έκθεση στον διακανονιστή και εκείνος εκτιμά το ποσό της αποζημίωσης, για το οποίο ενημερώνει την ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού.

Εάν η εταιρεία αποδεχτεί την έκθεση, δίνει εντολή αποζημίωσης. Για να την λάβεις, θα πρέπει να προσκομίσεις τα εξής δικαιολογητικά:

  • τιμολόγια επισκευής
  • IBAN λογαριασμού Τραπέζης
  • ταυτότητα

Εάν ο υπεύθυνος οδηγός και η ασφαλιστική εταιρεία του δεν αποδεχτούν την υπαιτιότητα, τότε οι δύο εταιρείες θα κληθούν να βρουν μια λύση, η οποία θα είναι είτε η συνυπαιτιότητα -στην περίπτωση που προκύπτει κάτι τέτοιο από το ατύχημα- είτε η νομική οδός.

Η νομική προστασία σε καλύπτει σε ατύχημα με μηχανή

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν την προαιρετική κάλυψη της νομικής προστασίας, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση που κάποιος κινηθεί νομικά εναντίον σου ή αποφασίσεις εσύ να κινηθείς νομικά εναντίον του εμπλεκόμενου σε τροχαίο ατύχημα οδηγού ή της ασφαλιστικής του εταιρείας. Το COSMOTE Insurance παρέχει ολοκληρωμένη νομική προστασία, διευθετώντας εκ μέρους σου όλες τις δικαστικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες και καλύπτοντας τυχόν έξοδα.

Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία της αποζημίωσης από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα, καθώς εξαρτάται τόσο από τις συνθήκες του τροχαίο ατυχήματος που αναφέρθηκαν παραπάνω, όσο και από την πολυπλοκότητα της ζημιάς ή των σωματικών βλαβών, καθώς και την ασφαλιστική εταιρεία. Μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως κάποιες εβδομάδες.

Το COSMOTE Insurance έχει φροντίσει να απλοποιήσει τη διαδικασία για εσένα μέσω της Φροντίδας Ατυχήματος, αλλά και της δωρεάν υπηρεσίας «Παρακολούθηση Ζημιάς», που προσφέρεται με την υποστήριξη της Mondial Assistance. Η υπηρεσία αυτή μπορεί να σε απαλλάξει από τις πολύωρες αναμονές στον τόπο του ατυχήματος και τα δεκάδες τηλεφωνήματα, ενώ παράλληλα σου παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές από εξειδικευμένους δικηγόρους, ακόμα και αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχεις υπογράψει δεν περιλαμβάνει τη νομική προστασία.