Tips

Αισθητήρας βροχής - Τι είναι και πώς λειτουργεί

Ο αισθητήρας βροχής συμβάλλει σημαντικά στη μεγιστοποίηση της οδηγικής σου εμπειρίας, αφού είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό του παρμπρίζ με την αυτόματη ενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων, στην ένταση που απαιτείται. Παρόλο που η τεχνολογία πίσω από τον αισθητήρα βροχής μετράει αρκετές δεκαετίες, η μαζική τους τοποθέτηση ξεκίνησε μόνο στα αυτοκίνητα πολυτελείας. Σήμερα, θα τον βρεις στα περισσότερα αυτοκίνητα, καθώς περιλαμβάνεται στο βασικό πακέτο εξοπλισμού τους.

Πού βρίσκεται ο αισθητήρας βροχής;

Ο αισθητήρας βροχής βρίσκεται συνήθως πίσω από τον εσωτερικό καθρέφτη του οδηγού, ακουμπάει πάνω στο παρμπρίζ και είναι υπεύθυνος για την ανίχνευση νερού σε αυτό. Δεν είναι εύκολο να τον εντοπίσεις, καθώς στο παραπάνω σημείο επαφής, ο αισθητήρας καλύπτεται από ένα μικρό μαύρο τμήμα. Στο κέντρο του μικρού μαύρου τμήματος, υπάρχει ένα άχρωμο σημείο, σαν μάτι, το οποίο “βλέπει” και αναλύει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο αισθητήρας.

 

Πώς λειτουργεί ο αισθητήρας βροχής;

Η λειτουργία του αισθητήρα βροχής είναι πολύ απλή και ακολουθεί τις αρχές της οπτικής λειτουργίας και της συνολικής εσωτερικής ανάκλασης. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας μπορεί να υπολογίσει την ένταση της βροχής ή του χιονιού και να ενεργοποιήσει αυτόματα τους υαλοκαθαριστήρες στην απαιτούμενη ένταση. Πιο συγκεκριμένα, ο αισθητήρας εκπέμπει υπέρυθρο φως σε γωνία 45 μοιρών στο σημείο του παρμπρίζ. Όταν λοιπόν, εντοπίσει την ύπαρξη βροχής ή χιονιού, το υπέρυθρο αυτό φως διασκορπίζεται και ο αισθητήρας λαμβάνει λιγότερη ποσότητα. Αμέσως, ενεργοποιείται η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων και καθορίζεται η ένταση τους. Όταν το σύστημα σταματήσει να “βλέπει” το νερό και συνεπώς η ποσότητα του υπέρυθρου φωτός γίνει μεγαλύτερη, σταματάει και η λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων.

 

Σε αρκετά αυτοκίνητα, η συσκευή αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει και το κλείσιμο της ηλιοροφής, αλλά και των ηλεκτρικών παραθύρων. Με τη προσθήκη ενός ακόμα αισθητήρα στην παραπάνω συσκευή δημιουργείται αυτοματοποιημένο σύστημα, ικανό να ενεργοποιήσει και τα φώτα πορείας του αυτοκινήτου.

 

4 πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις για τον αισθητήρα βροχής

  1. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα αυτοκίνητα

    Ορισμένα αυτοκίνητα, όχι μόνο δεν το συμπεριλαμβάνουν στο βασικό εξοπλισμό τους, αλλά και δεν υποστηρίζουν την εγκατάστασή του. Απευθύνσου σε έναν ειδικό για να σε καθοδηγήσει ανάλογα με το μοντέλο του αυτοκινήτου σου.

  2. Το σημείο τοποθέτησης του είναι πολύ σημαντικό

    Το σημείο τοποθέτησης του αισθητήρα βροχής πρέπει να είναι το σωστό και να μην παρεμποδίζει την ορατότητα σου. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να υπάρχει σκόνη η βρωμιά στο συγκεκριμένο σημείο, για να μπορέσει ο αισθητήρας να λειτουργήσει ορθά.

  3. Ο χειροκίνητος έλεγχος των υαλοκαθαριστήρων πρέπει να λειτουργεί κανονικά

    Μπορεί η αυτοματοποίηση που δημιουργεί ο αισθητήρας βροχής να είναι ιδιαίτερα βοηθητική κατά την οδήγηση, αλλά για λόγους ασφαλείας βεβαιώσου ότι οι υαλοκαθαριστήρες σου λειτουργούν και χειροκίνητα.

Πώς να εγκαταστήσεις έναν αισθητήρα βροχής

Αν το αυτοκίνητό σου δε διαθέτει αισθητήρα βροχής από τον κατασκευαστή, μπορείς εύκολα να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θα βρει και θα εγκαταστήσει τον ιδανικό αισθητήρα βροχής για το αυτοκίνητό σου. Το κόστος για την αγορά του αισθητήρα δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ και διαμορφώνεται ανάλογα με το μοντέλο του οχήματός σου. Στο παραπάνω κόστος συνυπολόγισε επίσης και το κόστος εργασιών από τον ειδικό, ο οποίος πέρα από την εγκατάσταση, θα αναλάβει και την ενεργοποίηση του αισθητήρα.


Ποιες είναι οι συνηθέστερες βλάβες ενός αισθητήρα βροχής

  1. Καμένη ασφάλεια στην ασφαλειοθήκη

    Σε περίπτωση διείσδυσης υγρασίας στον αισθητήρα βροχής, καίγεται η ασφάλεια αυτού και ο αισθητήρας σταματά να λειτουργεί.

  2. Κομμένα ή φθαρμένα καλώδια αισθητήρα

    Τα κομμένα καλώδια του αισθητήρα προκύπτουν από σύγκρουση ή πίεση του αισθητήρα και αυτός αχρηστεύεται.

  3. Κάψιμο φωτοδιόδου

    Η φωτοδίοδος αποτελεί μέρος του συστήματος και μέσω αυτής μετατρέπεται το φως που γίνεται αντιληπτό από τον αισθητήρα σε ρεύμα. Σε περίπτωση πολύ συχνής χρήσης του αισθητήρα, μειώνεται και η αποτελεσματικότητα του, καθώς η φωτοδίοδος καίγεται και έτσι δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως το φως.

  4. Οξείδωση επαφών του φις

    Αν η καμπίνα του αυτοκινήτου έχει πολύ υγρασία και ζέστη, μπορεί να επηρεαστεί και η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του αισθητήρα βροχής.

Ποιοι είναι οι μύθοι που ακολουθούν τον αισθητήρα βροχής

  • Ο αισθητήρας βροχής λειτουργεί μόνο τη μέρα.

    Το παραπάνω δεν ισχύει, καθώς οι ακτίνες του αισθητήρα δεν λειτουργούν με βάση το φωτισμό, αλλά με τη χρήση υπέρυθρων όπως αναφέραμε παραπάνω, έτσι η ώρα της ημέρας ή της νύχτας δεν επηρεάζει τη λειτουργία του αισθητήρα.

  • Ο αισθητήρας βροχής δεν ανταποκρίνεται στο χιόνι.

    Ο αισθητήρας βροχής είναι ρυθμισμένος για εύρεση της ύπαρξης νερού, ωστόσο αυτό λύνεται εύκολα αν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με θέρμανση του μπροστινού τζαμιού.

  • Εάν ο αισθητήρας δεν λειτουργεί, πρέπει να γίνει αλλαγή του παρμπρίζ.

    Αυτός αποτελεί έναν από τους πιο κοστοβόρους μύθους. Μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί ο αισθητήρας χωρίς την αλλαγή του παρμπρίζ. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το παρμπρίζ χρήζει αντικατάστασης, απαιτείται και αλλαγή του αισθητήρα.