Tips

Άρση παρακράτησης αυτοκινήτου: Πότε & Πώς γίνεται; Τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Πού διεκπεραιώνεται η άρση παρακράτησης αυτοκινήτου;

Η άρση παρακράτησης αυτοκινήτου, πραγματοποιείται στην αρμόδια Περιφέρεια όπου κατοικεί ο αγοραστής ή σε κάποιο ΚΕΠ. Πλέον, όσοι αγοραστές ανήκουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση παρακράτησης και να ανεβάσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο gov.gr και στην ενότητα « Άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού ή δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης» Σταδιακά, θα ισχύσει το ίδιο και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Κόστος για την άρση παρακράτησης αυτοκινήτου

Η άρση παρακράτησης του αυτοκινήτου δεν απαιτεί την έκδοση παραβόλου και το κόστος της είναι μηδενικό.

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την άρση παρακράτησης αυτοκινήτου;

  1. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του δανειζόμενου.
  2. Αποδεικτικό εξόφλησης από την τράπεζα, σε περίπτωση που η παρακράτηση έχει γίνει μέσω τραπέζης.
  3. Η Άδεια Κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
  4. Η Αίτηση Άρσης Παρακράτησης του αυτοκινήτου.
  5. Υπεύθυνη δήλωση του δανειστή, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί η άρση από ιδιώτη. Η Υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα.
  6. Σε περίπτωση που η παρακράτηση έγινε μέσω αντιπροσωπείας θα χρειαστούν τα ακόλουθα: α) Υπεύθυνη δήλωση της αντιπροσωπείας που να επιβεβαιώνει ότι το όχημα έχει εξοφληθεί. Η Υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα. β) ΦΕΚ με το έτος ίδρυσης της αντιπροσωπείας.

Πόσο διάστημα απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την άρση της παρακράτησης του αυτοκινήτου, εξαρτάται από την υπηρεσία που γίνεται η κατάθεση των δικαιολογητικών. Εάν η κατάθεση γίνει στην Περιφέρεια, για την διεκπεραίωση μπορεί να χρειαστούν έως και 50 ημέρες. Εάν γίνει σε ΚΕΠ, ο αιτούμενος ειδοποιείται μέσω τηλεφώνου ή sms για την παραλαβή του ανανεωμένου διπλώματος οδήγησης.

Μπορεί να γίνει άρση παρακράτησης από τρίτους;

Η άρση παρακράτησης αυτοκινήτου, μπορεί να γίνει από τρίτους με θεωρημένη εξουσιοδότηση για το γνήσιο υπογραφής και αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Η εξουσιοδότηση εκδίδεται και ηλεκτρονικά μέσα από το gov.gr. Τα δικαιολογητικά κατατίθενται θεωρημένα για το γνήσιο υπογραφής. Η θεώρηση γίνεται σε αστυνομικό τμήμα σε ΚΕΠ.

Στην άρση κυριότητας θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο ποσοστό κυριότητας που έχουν τα εμπλεκόμενα μέρη. Σε πολλές περιπτώσεις η κυριότητα μοιράζεται μεταξύ της τράπεζας και των αντιπροσωπειών. Με αυτά τα δεδομένα, χρειάζονται έγγραφα εξόφλησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πότε παραγράφεται η παρακράτηση κυριότητας του αυτοκινήτου;

Σύμφωνα με το άρθρο 43  και την νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η παρακράτηση αίρεται εφόσον περάσουν 7 χρόνια από την ημέρα που εκδόθηκε η άδεια κυκλοφορίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που εκκρεμεί η εξόφληση του αυτοκινήτου, τότε ο πωλητής θα πρέπει να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειάς του, δύο μήνες πριν ισχύσει η αυτοδίκαιη άρση της παρακράτησης. Παρακάτω, μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά το σχετικό νομοσχέδιο.

Άρση παρακράτησης με οριστική διαγραφή ή μεταβίβαση του αυτοκινήτου.

Για όσους επιθυμούν να διαγράψουν οριστικά το αυτοκίνητό τους ή να το μεταβιβάσουν ισχύει ότι «Σε περίπτωση μεταβίβασης οχήματος των κατηγοριών Μ1, Μ2, Μ3, Ν1 και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, των οποίων η κυριότητα παρακρατείται από τον πωλητή, η παρακράτηση κυριότητας αίρεται αυτοδίκαια μετά την παρέλευση εφτά (7) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αυτή έχει καταγραφεί.»

Πότε δεν αίρεται η παρακράτηση αυτοκινήτου;

Σύμφωνα με το άρθρο 43, «Η παρακράτηση κυριότητας δεν αίρεται, σύμφωνα με την παρ. 1 και εξακολουθεί να ισχύει σε περίπτωση που ο παρακρατήσας την κυριότητα αποδεικνύει εγγράφως, με αίτησή του προς την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, την ύπαρξη εκκρεμούς διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών αρχών σχετικά με την κυριότητα του οχήματος, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικού διαστήματος δύο (2) μηνών προ της αυτοδίκαιης άρσης της παρακράτησης κυριότητας, σύμφωνα με την παρ. 1.»

Με την ολοκλήρωση της άρσης παρακράτησης του αυτοκινήτου, η άδεια κυκλοφορίας ανανεώνεται ωστόσο ειδικά σε περιπτώσεις μεταβίβασης του οχήματος, θα πρέπει να γίνει ανανέωση της ασφάλειας αυτοκινήτου.  Στην ασφάλεια αυτοκινήτου  θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του κατόχου του αυτοκινήτου. Στο COSMOTE Insurance, μπορείς να βρεις ολοκληρωμένα πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης από τις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες. Σύγκρινε τιμές και επέλεξε το πακέτο που σε καλύπτει. Λάβε την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου στο email σου εύκολα και γρήγορα!