Menu Icon
call_button
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Ασφάλεια

Ασφάλεια επαγγελματικού αυτοκινήτου

Η ασφάλεια ενός επαγγελματικού οχήματος έχει μεγάλη σημασία καθώς βρίσκεται πολλές ώρες στο δρόμο, παρ’ολα αυτά όμως δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από την ασφάλιση ενός Ι.Χ. Είναι υποχρεωτική από το νόμο και αφορά οχήματα που εξυπηρετούν εμπορικούς σκοπούς. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα πακέτα ασφάλισης επαγγελματικών αυτοκινήτων μέσω του COSMOTE Insurance.

Ποια είναι τα επαγγελματικά οχήματα;

Επαγγελματικά οχήματα θεωρούνται εκείνα που εξυπηρετούν κάποιο είδος εμπορικού σκοπού και ως προς τον τύπο τους, μπορεί να είναι αυτοκίνητα, φορτηγά, αγροτικά, ή βαν. Τα φορτηγά και αγροτικά οχήματα φέρουν το ακρωνύμιο ΦΙΧ.

Στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων ανήκουν και τα εταιρικά αυτοκίνητα τα οποία δίνονται σε εργαζομένους με σκοπό τη μετακίνησή τους για επαγγελματικούς λόγους.

Ποια επαγγέλματα δικαιούνται επαγγελματικό αυτοκίνητο;

Σύμφωνα με τον N. 1959/1991 (Κανονιστική Απόφαση 29542), οι ακόλουθες κατηγορίες επαγγελματιών, δικαιούνται επαγγελματικά αυτοκίνητα μέχρι 4 τόνους:

 • Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες
 • Εταιρίες

Αν εκτελείς μεταφορικό έργο, δηλαδή μεταφορά εργαλείων, υλικών ή και εμπορευμάτων τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία σου, δικαιούσαι επίσης επαγγελματικό αυτοκίνητο μέχρι 4 τόνους.

Να σημειώσουμε πως αγροτικό αυτοκίνητο (ωφέλιμου φορτίου 1.300 κιλά ή μικτού βάρους 2.500 κιλά) μπορείς να έχεις στην κατοχή σου, χωρίς απαραίτητα να δηλώνεις κατ’επάγγελμα αγρότης στη φορολογική σου δήλωση, αρκεί να έχεις καλλιεργήσιμη γη.

Τα επαγγέλματα λοιπόν που δικαιούνται επαγγελματικό αυτοκίνητο είναι τα παρακάτω:

 • Ασφαλιστές
 • Επαγγελματίες αγρότες
 • Επαγγελματίες μεταφορικού έργου (courier)
 • Εταιρείες διανομής τροφίμων, γαλακτοκομικών και φαρμάκων
 • Εταιρείες μετακομίσεων
 • Εκπαιδευτικών κέντρα με ένα ή και περισσότερα υποκαταστήματα
 • Κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες ανακαινίσεων
 • Οδηγοί ταξί
 • Πωλητές και μέτοχοι εταιρειών ως εταιρικό αυτοκίνητο

Ποια επαγγελματικά οχήματα μπορώ να ασφαλίσω στο COSMOTE Insurance;

Στο COSMOTE Insurance μπορείς να ασφαλίσεις Αγροτικό ΦΙΧ, Φορτηγό Ι.Χ. καθώς και οποιοδήποτε εταιρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για τη μετακίνησή τους.

1. Ασφάλεια για Αγροτικό ΦΙΧ

Για να μπορέσεις να ασφαλίσεις το αγροτικό επαγγελματικό όχημα σου, θα πρέπει αυτό να είναι χαρακτηρισμένο ως Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης (Φ.Ι.Χ.) και να φέρει περιγραφή εξειδίκευσης στις παρατηρήσεις της άδειας κυκλοφορίας, εναλλακτικά:

 • «Για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων»
 • «Για τη μεταφορά κτηνοτροφικών προϊόντων»
 • «Για τη μεταφορά μελισσοκομικών προϊόντων»
 • «Για τη μεταφορά αλιευτικών προϊόντων»

Δυνατότητα απόκτησης αγροτικού οχήματος έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών του χώρου της οικοδομής, αγρότες αλλά και άλλοι επαγγελματίες εφόσον δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές εργασίες (Ν.4530/2018 ΦΕΚ Α’ 59, άρθρο 56)

2. Ασφάλεια για Φορτηγό ΙΧ

Φορτηγό αυτοκίνητο Ιδιωτικής Χρήσης (Φ.Ι.Χ.) θεωρείται το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών της επιχείρησης ή του επαγγέλματος του ιδιοκτήτη του, απαγορευμένης σε κάθε περίπτωση της άμεσης ή έμμεσης είσπραξης κομίστρου με οποιονδήποτε τρόπο για τις μεταφορές που διενεργούνται με αυτό (Άρθρο 30 - Νόμος 4441/2016).

Επαγγελματικά φορτηγά μπορούν να οδηγούν ο επαγγελματίας, το προσωπικό του ή τρίτοι (εφόσον υπάρχει μεταξύ τους σύμβαση συνεργασίας). Φορτηγά με μικτό βάρος μικρότερο των 4 τόνων, επιτρέπεται να τα οδηγούν και μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη.

Ασφάλεια για Φορτηγό ΙΧ

Ποια πακέτα υπάρχουν για ασφάλεια Αγροτικού ΦΙΧ;

Οι επιλογές σου όταν πρόκειται για ασφάλεια αγροτικού ΦΙΧ είναι η Βασική, η Πυρός & Κλοπής και η Μικτή. Η Βασική είναι υποχρεωτική από το νόμο και σε καλύπτει για Αστική Ευθύνη, η Πυρός & Κλοπής σε καλύπτει σε περίπτωση πυρκαγιάς ή μερικής/ολικής κλοπής, και η Μικτή σε καλύπτει ακόμα κι αν εσύ είσαι υπαίτιος για τυχόν ατύχημα.

ΠΑΚΕΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ
ΒΑΣΙΚΟ 125 € 110 € 93 €
ΠΥΡΟΣ 312 € 292 € 218 €
ΜΙΚΤΟ 571 € 555 € 538 €
*Οι τιμές αφορούν ετήσιο πακέτο ασφάλειας για αγροτικό Ford Ranger Double Cab 2000 κυβικών του 2021 αξίας 35.000 και Τ.Κ. 18345, 55132 & 81102 (Ενημερωμένες τιμές από τιμολόγηση τον 04/2024)

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια Αγροτικού ΦΙΧ;

Για να δεις προτάσεις κορυφαίων ασφαλιστικών εταιρειών, αρκεί να εισάγεις τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος σου εδώ και, στο πεδίο "Κατηγορία Οχήματος", να επιλέξεις "Φορτηγό Ι.Χ. Αγροτικό".

Οι τιμές ασφάλισης ενός αγροτικού ΦΙΧ εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως τα κυβικά, ο τύπος και η διάρκεια της ασφάλειας, η ηλικία και εμπειρία του οδηγού αλλά και η περιοχή που αυτό κινείται. Ενδεικτικά, η ασφάλεια αγροτικού στο COSMOTE Insurance, ξεκινά για ένα:

 • Ετήσιο πακέτο από €97 το χρόνο, (8,08€/ μήνα)
 • Εξάμηνο πακέτο από €53 (9,33€/ μήνα)
*Οι τιμές αφορούν βασικό πακέτο ασφάλειας για αγροτικό Toyota Hilux 2500 κυβικών του 2008 και Τ.Κ. 81102 (Ενημερωμένες τιμές από τιμολόγηση τον 04/2024)

Πού θα βρω φθηνή ασφάλεια Αγροτικού ΦΙΧ;

Εάν ψάχνεις το καλύτερο και φθηνότερο πακέτο για να ασφαλίσεις το αγροτικό σου, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το επιλέξεις στην πλατφόρμα του COSMOTE Insurance, και να το αποκτήσεις εύκολα και γρήγορα στην καλύτερη τιμή.

Ποια πακέτα υπάρχουν για ασφάλεια Φορτηγού ΙΧ;

Όπως και με τα αυτοκίνητα, υπάρχουν τρία είδη πακέτων για την ασφάλεια ενός φορτηγού ΙΧ. Η Βασική, η ασφάλεια πυρός και η μικτή. Η βασική ασφάλεια σου παρέχει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και είναι η πιο οικονομική λύση. Η ασφάλεια πυρός σε αποζημιώνει σε περίπτωση πυρκαγιάς, μερικής ή ολικής κλοπής, και η μικτή σε καλύπτει ακόμα και στην περίπτωση που προκαλέσεις εσύ τυχόν ατύχημα.

ΠΑΚΕΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ
ΒΑΣΙΚΟ 209 € 190 € 142 €
ΠΥΡΟΣ 273 € 278 € 179 €
ΜΙΚΤΟ 597 € 501 € 437 €
*Οι τιμές αφορούν ετήσιο πακέτο ασφάλειας για φορτηγό Fiat Ducato 2000 κυβικών του 2021 αξίας 35.000 και Τ.Κ. 18345, 55132 & 81102 (Ενημερωμένες τιμές από τιμολόγηση τον 04/2024)

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια Φορτηγού ΙΧ;

Για να δεις ασφαλιστικές προτάσεις για Φορτηγό ΙΧ εισάγεις τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος σου εδώ και επιλέγεις στο πεδίο "Κατηγορία Οχήματος", την ένδειξη "Φορτηγό Ι.Χ.".

Τα κυβικά, ο τύπος και η διάρκεια του πακέτου, η ηλικία του οδηγού και του οχήματος είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος της ασφάλειας ενός φορτηγού ΙΧ. Ενδεικτικά, η ασφάλεια φορτηγού ΙΧ στο COSMOTE Insurance ξεκινά για ένα:

 • Ετήσιο πακέτο από €149 το χρόνο, (12,41€/ μήνα)
 • Εξάμηνο πακέτο από €79 το χρόνο, (13,16€/ μήνα)
*Οι τιμές αφορούν Βασικό πακέτο ασφάλειας για φορτηγό IVECO Daily C 2500 κυβικών του 2019 και Τ.Κ. 81102 (Ενημερωμένες τιμές από τιμολόγηση τον 04/2024)

Πού θα βρω φθηνή ασφάλεια Φορτηγού ΙΧ;

Για εσένα που ψάχνεις ένα οικονομικό συμβόλαιο για να ασφαλίσεις το φορτηγό σου, μπες στο COSMOTE Insurance, και διάλεξε το πακέτο που σου ταιριάζει στην καλύτερη τιμή.

Ασφάλεια εταιρικού αυτοκινήτου

Στην κατηγορία των εταιρικών αυτοκινήτων (Νομικών προσώπων) υπάγονται τα οχήματα που ανήκουν σε εταιρείες και παρέχονται για τις ανάγκες επαγγελματικών μετακινήσεων (πωλητές, επιθεωρητές πωλήσεων, στελέχη κτλ.).

Πού θα βρω φθηνή ασφάλεια για εταιρικό ΙΧ;

Ανεξαρτήτως της χρήσης του οχήματος (επιβατικό, φορτηγό, αγροτικό κτλ.) , η ιδιότητα του εταιρικού οχήματος καθορίζεται από το καθεστώς ιδιοκτησίας.

Για να δεις όλες τις προτάσεις των ασφαλιστικών εταιρειών στο COSMOTE Insurance, αφού εισάγεις τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και συμπληρώσεις τα απαραίτητα στοιχεία, στο πεδίο "Ο ιδιοκτήτης” πρέπει να βεβαιωθείς πως έχεις πατήσει το κουμπί “Επιχείρηση” ώστε να είναι μπλε με “τικ”.

Φθηνή ασφάλεια για εταιρικό ΙΧ

Τι επηρεάζει την τιμή της ασφάλειας επαγγελματικών οχημάτων;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της ασφάλειας ενός επαγγελματικού οχήματος είναι παρεμφερείς με αυτούς που επηρεάζουν την τιμή ασφάλειας ενός αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα:

 • Περιοχή ασφάλισης: Υψηλότερα ασφάλιστρα στα μεγάλα αστικά κέντρα
 • Τύπος συμβολαίου: Όσο λιγότερες οι καλύψεις, τόσο φθηνότερο το ασφαλιστήριο
 • Διάρκεια συμβολαίου: Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια, τόσο μειώνεται η τιμή του συμβολαίου
 • Εμπειρία οδηγού: Μεγαλύτερη εμπειρία οδηγού, χαμηλότερα ασφάλιστρα
 • Κυβικά οχήματος: Περισσότερα κυβικά, υψηλότερο κόστος
 • Ηλικία οχήματος: Πιο σύγχρονο μοντέλο, χαμηλότερο κόστος
 • Ηλικία οδηγού: Μεγαλύτερος οδηγός, χαμηλότερα ασφάλιστρα μέχρι τα 65χρόνια

Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες βέβαια επηρεάζει διαφορετικά την τιμή της ασφάλειας ενός Αγροτικού ΦΙΧ ή ενός φορτηγού ΙΧ.

Θα είμαι καλυμμένος αν αγοράσω φθηνή ασφάλεια για το επαγγελματικό μου αυτοκίνητο;

Ναι. Στο COSMOTE Insurance θα βρεις φθηνές επιλογές ασφάλειας, οι οποίες θα σου παρέχουν οποιαδήποτε κάλυψη χρειάζεσαι. Επίσης, το τηλεφωνικό μας κέντρο είναι διαθέσιμο 24/7 εάν σου συμβεί κάτι ή έχεις κάποια απορία σχετικά με το πακέτο σου.

Γιατί πρέπει να αγοράσω ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος;

Η ασφάλεια επαγγελματικού οχήματος είναι υποχρεωτική από το νόμο ώστε να μπορείς να κυκλοφορείς στο δρόμο και να εξυπηρετείς τους σκοπούς της επιχείρησής σου. Το ποιο πακέτο θα επιλέξεις (βασικό, πυρός ή μικτό) είναι δική σου επιλογή και εξαρτάται από τις ανάγκες της επιχείρησής σου.