Menu Icon
210 801 8000Οποιαδήποτε ώρα, για ό,τι
χρειαστείς, είμαστε δίπλα σου
Tips

4 + 1 Αιτίες που σβήνει το αυτοκίνητο

Έχεις παρατηρήσεις μία περίεργη συμπεριφορά στο αυτοκίνητό σου; Μήπως σβήνει ξαφνικά όταν είσαι εν κινήσει και δεν μπορείς να βρεις την αιτία; Η αλήθεια είναι, ότι όταν αρχίζει το ίδιο το αμάξι να εμφανίζει συμπτώματα βλάβης, τα πράγματα δεν είναι καλά και σίγουρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να το ακινητοποιήσεις σε κάποιο ασφαλές σημείο του δρόμου και να καλέσεις την οδική βοήθεια. Επειδή, η ζημιά μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους, καλό θα ήταν να μην πιέσεις το αυτοκίνητο με κίνδυνο να χειροτερεύσει η βλάβη.

Τώρα, σχετικά με τις αιτίες που σβήνει το αυτοκίνητο, πάμε να δούμε μερικούς από τους πιο συχνούς λόγους που η μηχανή σταματά να ανταποκρίνεται.

Βλάβη στον εναλλάκτη

Ο εναλλάκτης είναι πολύ σημαντικός καθώς τροφοδοτεί με ρεύμα την μπαταρία του αυτοκινήτου αλλά και άλλα σημαντικά του μέρη. Αν ο εναλλάκτης παρουσιάσει βλάβη, το πιθανότερο είναι ότι το αυτοκίνητο θα σβήσει καθώς η μπαταρία δεν θα έχει την κατάλληλη τάση ρεύματος για να δουλέψει σωστά. Συνήθως, όταν υπάρχει βλάβη στον εναλλάκτη μπορεί να αντιληφθείς τα φώτα του αυτοκινήτου να είναι αδύναμα ή να τρεμοπαίζουν.

Κόστος αντικατάστασης: από 190 ευρώ

Βλάβη στο δυναμό

Το δυναμό είναι εκείνο το εξάρτημα του αυτοκινήτου που μετατρέπει την μηχανική ενέργεια του κινητήρα σε ηλεκτρική και τροφοδοτεί όλα τα ηλεκτρολογικά μέρη του αυτοκινήτου ώστε να λειτουργούν σωστά. Κάποια από αυτά τα μέρη είναι τα φώτα, το ξεκλείδωμα των πορτών, το ξεκίνημα του κινητήρα κ.α.

Κόστος αντικατάστασης: από 150 ευρώ

Δεν έχεις καύσιμα

Μπορεί να φαίνεται πολύ απλός λόγος, όμως πολλοί οδηγοί αγνοούν το λαμπάκι της χαμηλής στάθμης καυσίμων και μπορεί ξαφνικά να σβήσει το αυτοκίνητο επειδή έχουν μείνει από βενζίνη. Αν το κοντινότερο πρατήριο καυσίμων είναι χιλιόμετρα μακριά, τότε η μόνη λύση είναι να καλέσεις την οδική βοήθεια και να έρθουν να γεμίσουν το ντεπόζιτο.

Κόστος επισκευής: ίσο με το κόστος γεμίσματος του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

Βλάβη στην αντλία καυσίμων

Μήπως πριν σβήσει το αυτοκίνητο, είχες παρατηρήσει περίεργο ανεβοκατέβασμα στις στροφές; Το συγκεκριμένο σύμπτωμα συνήθως φανερώνει βλάβη στην αντλία καυσίμων. Όταν παρουσιαστεί πρόβλημα εκεί, ο κινητήρας δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα καυσίμου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι έτσι το αυτοκίνητο σβήνει.

Κόστος επισκευής: από 150 ευρώ

Έχει βουλώσει το φίλτρο καυσίμου

Όταν το φίλτρο καυσίμου είναι βουλωμένο, δεν αποδίδει την ποσότητα καυσίμου που χρειάζεται ο κινητήρας για να λειτουργήσει. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να σβήνει. Καλό θα ήταν λοιπόν, να αντικαταστήσεις το φίλτρο καυσίμου σε περίπτωση που το πρόβλημα εντοπιστεί εκεί.

Κόστος επισκευής: από 120 ευρώ

Γιατί σβήνει το αυτοκίνητο στο ρελαντί;

Είσαι με νεκρά έτοιμος να παρκάρεις ή σταματημένος στο φανάρι και ξαφνικά το αυτοκίνητο σβήνει ενώ είσαι στο ρελαντί. Τι συμβαίνει;

  • Τα μπεκ ή η πεταλούδα γκαζιού πρέπει να καθαριστούν (κόστος 50 ευρώ)
  • Η βαλβίδα του ρελαντί χρειάζεται αντικατάσταση λόγω βλάβης (κόστος από 17 ευρώ)
  • Η τρόμπα βενζίνης έχει παρουσιάσει κάποια βλάβη (μέση τιμή 25 ευρώ)
  • Ο αισθητήρας ψυκτικού υγρού έχει βλάβη (μέση τιμή 10 ευρώ)

Κόστος επισκευής: διαμορφώνεται ανά περίπτωση.

Τι πρέπει να κάνεις αν σβήσει το αυτοκίνητο;

  • Άναψε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (alarm)
  • Μετακίνησε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, ώστε να μην θέσεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου αλλά και τα άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα.
  • Τοποθέτησε το προειδοποιητικό τρίγωνο, ώστε να γνωρίζουν οι διερχόμενοι οδηγοί ότι το αυτοκίνητο έχει βλάβη.
  • Αν έχεις κάλυψη οδικής βοήθειας στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου, κάλεσέ την και άσε τα υπόλοιπα πάνω τους. Αν δεν έχεις δυστυχώς, εδώ θα δυσκολευτείς γιατί πιθανότατα θα χρειαστεί να πληρώσεις την μεταφορά του οχήματός σου στο κοντινότερο συνεργείο αυτοκινήτων.

Πώς μπορείς να αποφύγεις το ενδεχόμενο να σου σβήσει εν κινήσει το αυτοκίνητο;

Εδώ, η απάντηση είναι απλή: έλεγχος και τακτικό service. Για να φτάσει στο σημείο ο κινητήρας του αυτοκινήτου να βγει “knock out” το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν γίνει τα τακτικά service ή δεν έχεις προσέξει τα σημάδια που μαρτυρούν ότι παρουσιάστηκε κάποια βλάβη. Οι συμβουλές που έχουμε να σου δώσουμε σε αυτή την περίπτωση είναι οι εξής:

→ Να παρατηρείς πάντα τις φωτεινές λυχνίες στο καντράν που σε ειδοποιούν για ενδεχόμενη βλάβη.

→ Να ελέγχεις τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου, κι αν παρατηρήσεις κραδασμούς ή αδυναμία επιτάχυνσης ή περίεργο χρώμα στον καπνό από την εξάτμιση, τότε σίγουρα χρειάζεται επίσκεψη στο πλησιέστερο συνεργείο αυτοκινήτων.

→ Μην αμελείς τα προγραμματισμένα service καθώς εκείνα είναι που συντελούν στην καλή υγεία του κινητήρα.