Tips

Καθαρισμός Σαλονιού Αυτοκινήτου σε 8 βήματα - Τι θα χρειαστείς

Ο τακτικός καθαρισμός του σαλονιού του αυτοκινήτου σου, όχι μόνο μειώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια από τις επιφάνειες, αλλά κάνει και πιο ευχάριστη την οδήγηση τόσο για εσένα, όσο για τους συνεπιβάτες σου.

Ρίξε μια ματιά στο αυτοκίνητό σου την επόμενη φορά που θα μπεις. Εάν μπορείς να γράψεις το όνομά σου στη σκόνη του ταμπλό ή να δεις ίχνη από τον χθεσινό καφέ στην ποτηροθήκη ήρθε η ώρα να καθαρίσεις το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου.

Τι θα χρειαστείς για τον καθαρισμό του σαλονιού του αυτοκινήτου

Για να διατηρήσεις το σαλόνι του αυτοκινήτου καθαρό, πρέπει να έχεις τα σωστά εργαλεία. Μερικά κοινά αναλώσιμα καθαρισμού για αυτοκίνητο περιλαμβάνουν:

  • Πανιά από μικροΐνες

    Αυτά τα ειδικά πανιά είναι συνήθως μαλακά και εξαιρετικά απορροφητικά. Η κατασκευή πλέξης των μικροϊνών αιχμαλωτίζει αποτελεσματικά τα μικροσωματίδια χωρίς να δημιουργεί γρατζουνιές. Ορισμένα πανιά από μικροΐνες έχουν σχεδιαστεί ακόμη και ως μεγάλα γάντια με μανσέτες καρπού, που μπορεί να είναι χρήσιμα για τον ακριβή καθαρισμό δυσπρόσιτων ή στενών σημείων.

  • Βούρτσες καθαρισμού

    Είτε καθαρίζεις το ταμπλό είτε απομακρύνεις τις ραφές της ταπετσαρίας, μπορεί να εκπλαγείς με το πόσο ευέλικτες μπορεί να είναι κάποιες βούρτσες. Ανάλογα με το μέγεθος και τη δύναμη της τρίχας τους, μπορείς να αφαιρέσεις αποτελεσματικά διάφορες γρατζουνιές και σημάδια. Για πιο απαιτητικά σημεία, όπως οι χαραμάδες στις πόρτες και τα τζάμια, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσεις πιο σκληρές βούρτσες για καλύτερο αποτέλεσμα.

  • Ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονόπανα

    Ορισμένες ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν λειτουργίες υγρού καθαρισμού, δυνητικά χρήσιμες για τον βαθύ καθαρισμό των χαλιών και των ταπετσαριών του αυτοκινήτου. Κάποια μοντέλα μάλιστα είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

    Για τα πλαστικά σημεία στο σαλόνι του αυτοκινήτου, καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα... ταπεινό ξεσκονόπανο, το οποίο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για σημεία όπως οι αεραγωγοί του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού.

  • Προϊόντα καθαρισμού για το αυτοκίνητο

    Πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό του σαλονιού του αυτοκινήτου θα πρέπει να είσαι βέβαιος ότι χρησιμοποιείς προϊόντα που ενδείκνυνται για χρήση στο αυτοκίνητο, όπως:

    • αλοιφές, υγρά ή σπρέι για δερμάτινες ή πλαστικές επιφάνειες, ανάλογα με το αυτοκίνητό σου - μέσο κόστος 15 ευρώ.
    • απολυμαντικά μαντηλάκια για το ταμπλό και το πλαστικά μέρη της πόρτας - μέσο κόστος 4 ευρώ
    • υγρά, αφρούς ή σπρέι καθαρισμού γενικής χρήσης για τα πατάκια - μέσο κόστος 8 ευρώ
    • υγρά, αφρούς ή σπρέι καθαρισμού για την ταπετσαρία - μέσο κόστος 13 ευρώ
    • καθαριστικά τζαμιών σε υγρή μορφή ή σε μορφή σπρέι - μέσο κόστος 4 ευρώ

    Λάβε υπόψη ότι τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού μπορεί μερικές φορές να περιέχουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το σαλόνι του αυτοκινήτου (το υγρό πιάτων, για παράδειγμα, μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό κερί). Τα σπιτικά διαλύματα, όπως νερό με ξύδι και λίγο σαπούνι, μπορεί να είναι μια επιλογή, αν και μπορεί να αφήσει μια αμυδρή μυρωδιά ξυδιού.

Πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου σε 8 βήματα

Έχοντας ετοιμάσει όσα θα χρειαστείς, ο καθαρισμός του σαλονιού του αυτοκινήτου θα είναι ακόμη πιο εύκολος με λίγη επιπλέον προνοητικότητα. Μέσα στην καμπίνα, συνήθως βοηθάει να ξεκινήσεις από πάνω προς τα κάτω αντί να πας αμέσως στα πατάκια, καθώς μπορεί να συγκεντρωθεί ξανά βρωμιά και υπολείμματα ενώ καθαρίζεις άλλα σημεία. Τα γενικά βήματα που πρέπει να λάβεις υπόψη περιλαμβάνουν:

1. Μάζεψε την ακαταστασία

Η καμπίνα του αυτοκινήτου μπορεί γρήγορα να γίνει κάδος απορριμμάτων και τα πεταμένα περιτυλίγματα τροφίμων και οι αποδείξεις είναι μόνο η αρχή. Ανεξάρτητα από το πόσο τακτικά μαζεύεις τα σκουπίδια από το αυτοκίνητο, είναι δεδομένο πως θα παραλείψεις κάποια -για παράδειγμα, έλεγξε τις εσοχές των μαρσπιέ της πόρτας και την ποτηροθήκη.

Για τον λόγο αυτό, ο καθαρισμός σαλονιού αυτοκινήτου συνήθως ξεκινά με ένα καλό συμμάζεμα, π.χ. αδειάζοντας και το πορτμπαγκάζ ή αφαιρώντας τα παιδικά καθίσματα.

2. Καθάρισε τα πατάκια

Ο τακτικός καθαρισμός συστήνεται ειδικά για τα πατάκια, αφού είναι το σημείο που λερώνεται περισσότερο απ’όλα. Ένα καλό τίναγμα μπορεί να αφαιρέσει την πιο ορατή βρωμιά. Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή ενός καθαριστικού κατάλληλου, όπως αφρό ή υγρό καθαρισμού για πατάκια αυτοκινήτου.

3. Σκούπισε τα παράθυρα και το παρμπρίζ

Συχνά δίνουμε περισσότερη προσοχή στο εξωτερικό του παρμπρίζ παρά στο εσωτερικό. Όταν καθαρίζεις το παρμπρίζ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς το σωστό προϊόν καθώς και το σωστό είδος πανιού. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του προϊόντος για να αποφύγεις τις μουτζούρες και επιλέξτε ένα πολύ απορροφητικό πανί.

Πρόσεξε μήπως έχει μείνει κόλλα από αυτοκόλλητα ή παλιά σήματα. Μια επιλογή εδώ είναι να εφαρμόσεις ένα αφαιρετικό κόλλας (και πάλι, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή). Άφησέ το να καθίσει και στη συνέχεια σκούπισε προσεκτικά τα υπολείμματα. Για επίμονα ίχνη, ορισμένοι συνιστούν την προσεκτική εφαρμογή ενός εργαλείου απόξεσης στο σημείο. Μην ξεχάσεις το σημείο όπου το παρμπρίζ ενώνεται με το ταμπλό.

4. Ξεσκόνισε το ταμπλό και την κεντρική κονσόλα

Ένα απλό ξεσκόνισμα μπορεί αναζωογονήσει το ταμπλό σου. Τα ειδικά μαντηλάκια για ταμπλό ενδείκνυνται, αλλά πρόσεχε μην προκαλέσεις ζημιά σε κουμπιά ή χειριστήρια. Η κεντρική κονσόλα απαιτεί εξίσου μεγάλη προσοχή. Χρησιμοποίησε το κατάλληλο προϊόν και εργαλείο για τις διαφορετικές επιφάνειες που καθαρίζεις, από πλαστικό και ξύλο μέχρι δέρμα και μέταλλο, ασκώντας τη σωστή πίεση ανάλογα με την περίπτωση.

5. Καθάρισε την ποτηροθήκη και τα μαρσπιέ της πόρτας

Τα ζεστά και κρύα ροφήματα στις ποτηροθήκες είναι συχνά ένας εύκολος τρόπος να δημιουργήσεις… χάος στο εσωτερικού του αυτοκινήτου. Ένα απότομο φρενάρισμα αρκεί. Αν λοιπόν θέλεις να το διατηρήσεις καθαρό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό ειδικό για τα πλαστικά ή δερμάτινα μέρη του σαλονιού (ανάλογα με το σαλόνι του αυτοκινήτου σου) και να καθαρίσεις σχολαστικά το σημείο. Ίσως χρειαστείς έναν φακό για να βεβαιωθείς ότι έχεις καθαρίσει αποτελεσματικά.

Από την άλλη, τα μαρσπιέ των θυρών και τα παράθυρα συχνά παραβλέπονται, καθώς είναι μακριά από το οπτικό πεδίο του οδηγού. Για να αφαιρέσεις γδαρσίματα και άλλα σημάδια από εκεί, χρειάζεσαι διάφορες βούρτσες και πανιά σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο γυαλιστικό, σε υγρή μορφή ή σπρέι.

6. Σκούπισε τα καθίσματα και το δάπεδο

Το καθάρισμα των καθισμάτων σε όλες τις γωνίες και τις ραφές τους, είναι απαιτητικό. Ξεκίνα με την ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια πέρασε τις κύριες επιφάνειες με τα σωστά προϊόντα καθαρισμού. Ανάλογα με το αν η ταπετσαρία είναι δερμάτινη ή υφασμάτινη, θα πρέπει να γίνει ο ίδιος διαχωρισμός και στα προϊόντα καθαρισμού που θα χρειαστείς.

Πριν επανατοποθετήσεις τα φρεσκοκαθαρισμένα πατάκια, καθάρισε το δάπεδο του αυτοκινήτου, φτάνοντας σε όλα τα σημεία όπου μπορεί να συσσωρευτεί βρωμιά και μαζεύοντας τυχόν μεγαλύτερα σκουπίδια που δεν είδες την πρώτη φορά. Η ηλεκτρική σκούπα με τα διάφορα εξαρτήματά της, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις βούρτσες καθαρισμού, μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ αρκετά καθαρού και σωστά καθαρού.

7. Καθάρισε το πορτμπαγκάζ

Είναι τόσα πολλά αυτά που βάζεις και βγάζεις κατά καιρούς από το πορτμπαγκάζ που είναι δύσκολο να μην γρατσουνιστεί με την πάροδο του χρόνου. Από το βούρτσισμα της ταπετσαρίας των πίσω καθισμάτων μέχρι το σκούπισμα όλων των πλαστικών καλυμμάτων, η εφαρμογή κάθε μικρού κόλπου που έκανες στον καθαρισμό του χώρου επιβατών είναι γενικά μια καλή στρατηγική όσον αφορά στο πορτμπαγκάζ.

8. Καταπολέμησε τις οσμές

Σε κανέναν δεν αρέσει μια μυρωδιά που δεν φεύγει. Εάν υπάρχει μια επίμονη μυρωδιά μέσα στο αυτοκίνητο, ίσως χρειαστεί να αναζητήσεις εναλλακτικές προσεγγίσεις. Μια επιλογή είναι να πασπαλίσεις την περιοχή , που θεωρείς ως την “πηγή του κακού”,  με μαγειρική σόδα, αφήνοντάς την να καθίσει όλη τη νύχτα πριν την αφαιρέσεις με την ηλεκτρική σκούπα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το σαλόνι του αυτοκινήτου;

Ο καθαρισμός του σαλονιού του αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που πρέπει να κάνεις μόνο μία φορά το μήνα και δεν θα σου πάρει περισσότερο από δύο ώρες, ανάλογα με το πόσο εξοικειωμένος είσαι. Αν μάλιστα είσαι επιμελής, η δουλειά θα γίνει πιο εύκολη, καθώς δεν θα χρειάζεται να κάνεις τόσο βαθύ καθάρισμα κάθε φορά.

Η επιλογή του βιολογικού καθαρισμού

Τέλος, αν ό,τι και να κάνεις νομίζεις πως το αυτοκίνητό σου παραμένει βρώμικο, υπάρχει και η επιλογή του βιολογικού καθαρισμού. Είτε σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, είτε αν θέλεις ακόμα πιο καλό καθάρισμα, ο βιολογικός καθαρισμός μπορεί να σου προσφέρει ένα αυτοκίνητο πολύ πιο καθαρό. Όμως δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου, καθώς χρειάζεσαι ειδικά εργαλεία και απολυμαντικά. Ωστόσο μπορείς να απευθυνθείς στους επαγγελματίες που μπορούν να στο καθαρίσουν αποτελεσματικά, ακόμα και στον χώρο σου. Το μέσο κόστος για αυτή την υπηρεσία ανέρχεται περίπου στα 40 ευρώ (+ΦΠΑ).