Tips

Βραχυκύκλωμα στο σπίτι: Μάθε ό,τι χρειάζεται, για να είσαι πάντα έτοιμος!

Έβαλες στην πρίζα μία οικιακή συσκευή και έπεσε το ρεύμα; Ή ξαφνικά, ενώ καθόσουν αμέριμνος στον καναπέ σου, άκουσες ένα θόρυβο και βρέθηκες στα σκοτάδια; Αν συνέβη κάτι από τα παραπάνω, έπαθες βραχυκύκλωμα στο σπίτι και πρέπει να ψάξεις λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς.


Τι είναι το βραχυκύκλωμα στο σπίτι

Το βραχυκύκλωμα είναι μια κατάσταση όπου δύο ηλεκτρικοί αγωγοί (π.χ. δύο καλώδια) διαφορετικής τάσης συνδέονται απευθείας μεταξύ τους χωρίς κάποια αντίσταση (ή σε μια αντίσταση που μόλις έχει καεί). Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη ροή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο κύκλωμα, προκαλώντας ζημιά στην καλωδίωση και τις ηλεκτρικές συσκευές και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να γίνει αιτία πυρκαγιάς.

Να θυμάσαι ότι αν πέσει ξαφνικά το ρεύμα στο σπίτι σου, τότε μπορεί να χρειαστεί απλά να σηκώσεις το γενικό στον πίνακα με τις ασφάλειες. Αν όμως το ρεύμα δεν επανέρχεται ή/και η βλάβη συνοδευτεί με λάμψεις και κρότους, θα πρέπει να κλείσεις αμέσως το ρεύμα στον κεντρικό πίνακα και να καλέσεις έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο για να αξιολογήσει και να επιλύσει το πρόβλημα.


Σε τι οφείλεται το βραχυκύκλωμα στο σπίτι

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα στο σπίτι. Αναλυτικότερα, το βραχυκύκλωμα μπορεί να οφείλεται σε:

  1. Φθαρμένα ή κατεστραμμένα καλώδια: Τα καλώδια μπορεί να φθαρούν λόγω παλαιότητας ή να καταστραφούν εξαιτίας άλλων παραγόντων (π.χ. ροκάνισμα αυτών από κατοικίδια ζώα ή τρωκτικά). Αυτό μπορεί να προκαλέσει την επαφή του θερμού και του ουδέτερου καλωδίου, με αποτέλεσμα όπως είδαμε και παραπάνω να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα.
  2. Χαλαρές συνδέσεις: Οι συνδέσεις μεταξύ των καλωδίων, όπως σε πρίζες ή φωτιστικά, μπορεί να χαλαρώσουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτή τους η χαλάρωση μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα.
  3. Υπερφορτωμένα κυκλώματα: Εάν σε ένα κύκλωμα είναι συνδεδεμένες πάρα πολλές ηλεκτρικές συσκευές, είναι πιθανό να προκληθεί η υπερφόρτωσή του. Αυτή η υπερφόρτωση προκαλεί τη θέρμανση των καλωδίων, κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές οδηγεί σε βραχυκύκλωμα.
  4. Ζημιά από νερό: Το νερό από πιθανές πλημμύρες μπορεί να επιφέρει ζημιά στα ηλεκτρικά καλώδια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα.
  5. Ελαττωματικές ηλεκτρικές συσκευές : Μερικές φορές η ίδια η ηλεκτρική συσκευή μπορεί να έχει βλάβη και να προκαλέσει βραχυκύκλωμα όταν είναι συνδεδεμένη στην πρίζα.


Τι πρέπει να κάνεις όταν συμβαίνει βραχυκύκλωμα στο σπίτι

Εάν συμβεί βραχυκύκλωμα στο σπίτι σου, είναι σημαντικό να λάβεις άμεσα μέτρα για να αποτρέψεις περαιτέρω ζημιές και κινδύνους. Πριν καλέσεις τον ειδικό, υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ο ίδιος.

  1. Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, ο γενικός διακόπτης πέφτει. Πριν λοιπόν τον ανεβάσεις, φρόντισε να κατεβάσεις όλους τους διακόπτες στον πίνακα με τις ασφάλειες.
  2. Έχοντας κατεβασμένους όλους τους διακόπτες, σήκωσε προσεκτικά το γενικό.
  3. Στη συνέχεια, με ανεβασμένο το γενικό διακόπτη, σήκωσε τους μικροδιακόπτες έναν - έναν.
  4. Αν κάποιος από αυτούς ξαναπέσει, τότε έχεις εντοπίσει την αιτία του προβλήματος. Αν όλα λειτουργούν σωστά, τότε πιθανόν να υπερθερμάνθηκε το κύκλωμα από την ύπαρξη αρκετών συσκευών σε αυτό.
  5. Στη συνέχεια βγάλε όλες εκείνες τις ηλεκτρικές συσκευές από την πρίζα που ελέγχει ο διακόπτης που εντοπίζεις το πρόβλημα.
  6. Κάλεσε έναν ηλεκτρολόγο: Αφού κέρδισες κάποιο χρόνο, είναι ώρα να καλέσεις έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο για να επιθεωρήσει και να επιδιορθώσει το πρόβλημα. Ένας ηλεκτρολόγος είναι σε θέση να εντοπίσει με τη χρήση ειδικών εργαλείων την πηγή του βραχυκυκλώματος και να το διορθώσει με ασφάλεια.
  7. Συζήτησε τη βλάβη και ζήτα οδηγίες από τον ηλεκτρολόγο: Μόλις λοιπόν ο ηλεκτρολόγος επισκευάσει το πρόβλημα, επιθεώρησε μαζί του την περιοχή για τυχόν ζημιές και αντικατέστησε τυχόν ηλεκτρικό εξοπλισμό που μπορεί να έχει υποστεί ζημιά. Επιπλέον, μπορεί να σε συμβουλεύσει για το εάν πρέπει να πάρεις πρόσθετα μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών βραχυκυκλωμάτων.

Σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα εκκένωσε το σπίτι σου εγκαίρως. Εάν υπάρχει καπνός ή φωτιά, φύγε αμέσως από το σπίτι και κάλεσε την πυροσβεστική (Τηλέφωνο ανάγκης: 199). Φρόντισε να μην αγγίξεις τίποτα!


Πως μπορείς να αποτρέψεις το βραχυκύκλωμα στο σπίτι

Υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορείς να λάβεις για να αποτρέψεις το βραχυκύκλωμα.

  1. Έλεγχε συχνά τον πίνακα με τις ασφάλειες: Εάν παρατηρείς ότι ένα κύκλωμα υπερφορτώνεται συχνά, καλό είναι να ζητήσεις από τον ηλεκτρολόγο σου να εγκαταστήσει ένα νέο.
  2. Διατήρησε τον ηλεκτρικό σου εξοπλισμό σε καλή κατάσταση: Τσέκαρε τακτικά τον ηλεκτρικό σου εξοπλισμό, όπως πρίζες, φωτιστικά και συσκευές, για τυχόν σημάδια φθοράς ή ζημιάς.
  3. Μην υπερφορτώνεις τις πρίζες: Καλό θα ήταν να μη συνδέεις πολλές συσκευές σε μία πρίζα. Προτίμησε να αντικαταστήσεις τις υπάρχουσες πρίζες με αυτές που διαθέτουν ενσωματωμένη προστασία υπερφόρτωσης.
  4. Κράτα το νερό μακριά από τον ηλεκτρικό εξοπλισμό: Βεβαιώσου ότι όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός βρίσκεται μακριά από πηγές νερού, όπως νεροχύτες, τουαλέτες και μπανιέρες.
  5. Έλεγχε τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείς συχνά: Αν αρχίσουν να δυσλειτουργούν ή να παρουσιάζουν σημάδια φθοράς, είναι καλύτερο να αγοράσεις καινούριες.
  6. Κάνε μια ηλεκτρική επιθεώρηση στο σπίτι: Ανέθεσε σε έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο να πραγματοποιήσει μια ηλεκτρική επιθεώρηση στο σπίτι για να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα πριν αυτά γίνουν σοβαρά.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, να θυμάσαι ότι η ασφάλεια σπιτιού μπορεί να αποβεί σωτήρια και να σε γλιτώσει από έξτρα κόστη σε περίπτωση βραχυκυκλώματος στο σπίτι.